• Kāpēc raudāt ir vērtīgi? 4 jautājumi par raudāšanu

    Jautājumi un atbildes
    Santa.lv
    Santa.lv
    8. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Chepko Danil Vitalevich/Shutterstock.com
    Tā iegājies, ka lielākoties savas asaras cenšamies slēpt, pat ja tās ir no aizkustinājuma, liela prieka vai patīkama pārsteiguma. Par bēdu, dusmu un izmisuma asarām vispār nerunāsim… Kāpēc tā, skaidrosim kādā citā reizē, šoreiz par to, kāpēc raudāšana ir veselībai pat ļoti laba.
    • Kāpēc cilvēkam pēc raudāšanas bieži vien uzlabojas pašsajūta?

    Spēcīgas emocijas organismā rada spriedzi, un, organismam esot pārlieku lielā spriedzē, veidojas toksīni. Kopā ar asarām no organisma tiek izvadīti ne tikai stresa hormoni, bet arī šie toksīni, tāpēc uzlabojas pašsajūta. Turklāt raudāšana stimulē endorfīna jeb organisma dabiskā pretsāpju un labsajūtas hormona izdalīšanos.

    • Vai var būt tā, ka visas asaras izraudātas?

    Ja cilvēks neraud pat tad, ja ir redzams iemesls, tas var norādīt uz depresiju. Nereti tā notiek vecumdienās, kad tik daudzas emocionāli sāpīgas lietas sakrājušās uz sirds, ka cilvēks neredz jēgu vairs ko šķetināt.

    Gadās arī tā, ka cilvēks gadiem nav raudājis, bet tad kādā brīdī asaras līst, it kā slūžas būtu parautas vaļā.

    Tas var norādīt, ka ilgstoši darbojies psiholoģiskās aizsardzības mehānisms – noliegšana. Kaut kas bijis it kā nobloķējies – dusmas, trauksme, emocijas. Tiklīdz grib izpausties kādas emocijas, bloks virsū, un tāpēc cilvēks īsti vairs neizjūt neko, arī prieku ne. Un arī tā var nonākt līdz depresijai, kad maņas sāk notrulināties. Tad jāmeklē speciālista palīdzība.

    • Kāpēc dažreiz jāraud, pat skatoties filmu?

    Konkrētās ainas var likt aizdomāties par līdzīgiem notikumiem tavā dzīvē, kas nav izsēroti. Tās ir kādas tavas iestrēgušas sēras, kas nav izbēdātas.

    Tā var notikt, kad smagos brīžos pietrūcis atbalsta vai iekšējā spēka, tāpēc sāpes tiek izstumtas no apziņas kā neizturamas.

    Piemēram, bērnībā neizraudātas asaras var vilkties līdzi visu dzīvi – tad gribas raudāt par katru pāridarījumu, kas sasaucas ar neaizsargātību tevī pašā. Ja raudi teju par visu un neko neanalizē, tā tas arī turpināsies.

    • Vai veselīgāk ir raudāt vienatnē vai kādam uz pleca?

    Protams, atvieglojumu sajutīsi, izraudoties jebkur un jebkādi. Tava organisma bioķīmija nostrādās, nosūtīs signālus smadzenēm, ka nu viss ir labāk nekā pirms brīža, un tā arī sajutīsies. Cits jautājums – uz cik ilgu laiku?

    Emocijas, kas tevi pārņem un liek raudāt, varētu salīdzināt ar elektriskajiem viļņiem – uzviļņo un norimst, izlādējas.

    Taču katra nākamā situācija, kas aizskars to pašu emocionālo stīgu, atkal paraus asaras vaļā. Apzināties, par ko tu raudi, var palīdzēt tas, ja raudi kādam tuvam cilvēkam uz pleca. Jūs izrunājaties, un tā bilde tad allaž top skaidrāka. Turklāt, raudot otra klātbūtnē, cilvēks sajūtas pieņemts.

    Vēl viena laba lieta, ko asaras paveic: tās izskalo acis un it kā ieeļļo, jo satur vielu lizocīmu, kas aizsargā acis no infekcijām.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē