• Kāpēc man ir sausas ausis?!

    Veselība
    Indra Ozoliņa
    16. aprīlis, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shuttersock
    Ausu ejas ir sausas, niezošas, reizēm mitrojas, un sārtums izplešas arī ārpus ejas? Kas par vainu? Skaidro Dr. med. ELGA SIDHOMA, dermatoloģe un veneroloģe Dr. Karla klīnikā Derma Clinic Riga un Veselības centru apvienības klīnikā Pulss Premium, Rīgas Stradiņa universitātes Dermatoloģijas un veneroloģijas katedras vadītāja un docente.

    Manā praksē pacientes salīdzinoši bieži sūdzas par sausumu ausu apvidū, un nereti iemesls ir ādas slimības. Biežākās? Atopiskais dermatīts, ko dēvē arī par neirodermatītu vai atopisko ekzēmu, psoriāze jeb zvīņēde un seborejiskais dermatīts.

    Kas visām trim kopīgs?

    Pazīmes. Šīs slimības izpaužas ar ādas sausumu, apsārtumu un niezi. Reizēm sūrst, dedzina, āda zvīņojas, lobās un plaisā. Izteiktāka iekaisuma gadījumā ir arī mitrošanās, kā pacientes saka – sulojas.

    Psoriāzei jeb zvīņēdei, kā jau liecina pats nosaukums, tipiska ir ādas zvīņošanās un lobīšanās. Taču nianses ir tik smalkas, ka nav viegli uzreiz noteikt diagnozi. Parasti psoriāzi grūti atšķirt no seborejiskā dermatīta. Abas šīs kaites sākotnēji var skart tikai galvas mataino daļu un ausis, un tikai pēc laika, kad aina pamainās un pievienojas vēl kādi simptomi, iespējams saprast, kas ir kas.

    Vēl kopīgais ir tas, ka visu šo trīs slimību gadījumā jācenšas stiprināt ādas barjerfunkciju, mitrināt ādu un izvairīties no tai nelabvēlīgiem apstākļiem.

    Kas visām trim atšķirīgs?

    Lai gan šīs kaites ir līdzīgas, tomēr katrai ir arī kas savs…

    • Psoriāzi vairs neuzskata vienkārši par ādas kaiti kā agrāk – patiesībā psoriāze ir autoimūna sistēmiska kaite jeb visa organisma saslimšana, kur āda ir tikai slimības redzamā izpausme. Tomēr daudziem, kas cieš no ādas psoriāzes, attīstās arī psoriātiskais artrīts – slimība skar locītavas. Psoriāze var bojāt arī nagus. Pētījumi liecina, ka zvīņēde palielina sirds un asinsvadu slimību risku, tāpēc svarīgi izvērtēt glikozes līmeni asinīs un asinsspiedienu.
    • Seborejiskā dermatīta radīts ādas iekaisums parasti izpaužas galvas matainajā daļā, uzacu rajonā, gar degunu, vīriešiem ūsu un bārdas apvidū, reizēm arī uz krūškurvja. To saista arī ar ādas mikrofloras izmaiņām un specifiskas sēnītes savairošanos, kas ir normālas mikrofloras sastāvdaļa, un tāpēc ārstēšanā bieži izmanto pretsēnīšu medikamentus. Seborejisko dermatītu, līdzīgi kā psoriāzi, var provocēt gadalaiku maiņa, vēls rudens vai ziema, kad ārā ir mitrs un vēss, bet telpās – centrālapkures sausināts gaiss. Bieži vien pacientes gan ar psoriāzi, gan ar seborejisko dermatītu sūdzas par izmaiņām auss ejā – tās āda lobās, niez, ir apsārtusi. Kad grūti izvērtēt, cik dziļš ir ādas bojājums auss ejā, sūtu pacienti pie ausu ārsta, jo ir jāizmanto auss spoguļi, mikroskops vai otoskops, lai precīzi redzētu, kas tur notiek.
    • Atopiskais dermatīts ir cita opera, jo slimības izcelsmē iesaistītas citas iekaisuma šūnas. Arī tā ir hroniska kaite, un savu lomu te spēlē iedzimtība. Kad ar pacienti parunāju ilgāk, izrādās, ka jau bērnībā viņai āda iekaisusi klasiskajās atopiskā dermatīta mīļotajās vietās – elkoņu locītavu ielokos un uz ceļgalu locītavu ieloku mugurējās virsmās. Bērnam pieaugot, atopiskais dermatīts lielākoties atkāpjas, jo imūnsistēma tiek galā ar šiem ādas aizsargbarjeras traucējumiem, alerģiskais fons nedaudz pieklust un āda izskatās pavisam normāli. Taču reizēm arī pieaugušajiem atopiskais dermatīts var noritēt visai smagi, mēdz būt ļoti sausa sejas āda un ausis, apsārtums un lobīšanās. Atšķirībā no seborejiskā dermatīta un psoriāzes atopiskajam dermatītam vairāk raksturīga ādas plaisāšana.

    Varbūt sēnītes?

    Ar dažādas intensitātes apsārtumu, lobīšanos, niezi mēdz izpausties arī sēnīšu infekcija, kas reizēm skar tikai galvas mataino daļu un ausu apvidu. Tad iekaisušais laukums parasti kļūst arvien plašāks vai parādās jauni pleķīši, un ne tikai pie auss.

    Sēnīšu infekcija var būt saistīta ar seborejisko dermatītu, jo izmainījusies ādas mikroflora. Kādreiz slimību ierosina rauga sēnes Candida – it īpaši, ja imunitāte ir bijusi ilgstoši nomākta vai lietotas antibiotikas, vai ir cukura diabēts. Kādreiz vainīgas ir lipīgas sēnītes dermatofīti, kas izraisa pēdu ādas un nagu infekciju…. Tāpēc, lai noskaidrotu, kas un kā, būtu jāpaņem ādas nokasījumi, kas jāizmeklē mikroskopiski, un jāveic uzsējums.  

    Un vēl – ārējā auss ejā var uzdarboties herpesvīruss, kas mēdz izpausties ar izteiktu apsārtumu, sāpēm, pulsējošu sajūtu un izdalījumiem.

    Kā atpazīt?

    Klasisku atopisko dermatītu un psoriāzi pieredzējis ārsts noteiks jau pēc pirmās sarunas un apskates, taču ne vienmēr tas ir tik vienkārši. Ārstam būs svarīgi noskaidrot, cik ilgi tev ir, tā teikt, sausas ausis un iekaisums, vai nav citu slimību, kādas ādas problēmas tev bijušas agrāk, kādus medikamentus tu lieto.

    Būtiski zināt, vai ģimenē vēl kāds slimojis ar seborejisko vai atopisko dermatītu, psoriāzi, bronhiālo astmu vai siena drudzi, kas vedinās uz domām par alerģiskas izcelsmes ādas iekaisumu.

    Atkarībā no tā, par kuru kaiti ārstam būs radušās aizdomas, nāksies veikt atbilstošas asins analīzes. Iespējams, vajadzēs uztaisīt arī ādas biopsiju, kad paņem dažu milimetru lielu ādas paraudziņu un to nosūta histoloģiskai izmeklēšanai ar mikroskopa palīdzību. Lai gan izklausās biedējoši, tā ir salīdzinoši vienkārši un ātri veicama procedūra. Vienīgi anestēzija būs mazliet nepatīkama… Un vēl tev jāzina, ka šim izmeklējumam diagnozes noteikšanā tiešām ir izšķiroša nozīme, jo top skaidrs, kādas šūnas kurā ādas slānī atrodamas, kā izvietotas un kas ar tām notiek.  

    Mazliet no citas operas

    Sausums uz un ap ausīm var liecināt gan par dažādiem labdabīgiem, gan par ļaundabīgiem veidojumiem sākumstadijā. Tos ātri un nesāpīgi nosaka, veicot dermatoskopiju. Proti, dakteris apskata bojāto ādas laukumu ar to pašu aparātiņu, ar ko pārbauda dzimumzīmju dabu.

    Tā kā ausis apspīd saule, uz tām mēdz novērot fotobojājumus, piemēram, aktīnisko keratozi – ādas pirmsvēža izmaiņas, kas var izpausties ar sausu, raupju, zvīņainu ādas pleķīti, galvenokārt uz auss gliemežnīcas, kas sākumā parādās tikai reizēm un tad pazūd. Uz gliemežnīcas mēdz veidoties arī bazalioma jeb bazālo šūnu karcinoma. Tā parasti izskatās gan kā mezgliņi, gan kā sausas brūcītes, kas apdzīst un iekaist atkal.

    Saulainā laikā neaizmirsti saules aizsargkrēmu uzklāt arī uz ausīm. Tas ir ļoti svarīgi, lai neveidotos kas ļauns.

    Plāniņš, kā rīkoties:

    • Ādas kopšanai izvēlies mitrinošu krēmu, bez izteiktas krāsas un smaržas.
    • Parādoties iekaisumam, problemātiskajās vietās aiz ausīm un uz auss gliemežnīcas uzklāj mitrinošu un dziedējošu krēmu, piemēram, Panthenol vai Bioderma Cicabio.
    • Ja tev ir sausa āda un iekaisīga ādas slimība, rūpējies par pietiekamu D vitamīna līmeni asinīs un lieto omega 3 taukskābes. Tas ir ļoti svarīgi, lai nodrošinātu ādas barjeras funkciju.
    • Ja āda ir ne tikai sausa, bet arī sabiezējusi, palīdzēs urīnvielu saturoši kosmētikas līdzekļi, piemēram, Eucerin Urea Repair Plus vai Lino Urea 30% krēms. Tikai atceries, ka arī urīnviela mēdz ādu kairināt un kost.
    • Sports ir labs, bet pastiprina svīšanu, un sviedri atkal kairina ādu… Tāpēc pirms sporta nodarbībām vari izmantot aktīvos ādas kopšanas līdzekļus, kas aizsargās ādu no sviedriem un kairinājuma.  Piemēram, Atoderm Intensive krēms, Atoderm PP krēms, Lipikar, Trixera.
    • Uzmanies ar ūdens priekiem. Jo ilgstoša atrašanās ūdenī ļoti sausina ādu. Tāpēc pirms peldes iezied ausis ar kopjošu krēmu, kas palīdzes aizsargāt ādu.

    Tā nedari!

    1. Nekasi niezošo ausi! Citādi ādā radīsies mikrobrūcītes, kurās var savairoties stafilokoki, streptokoki vai citas baktērijas. Pret stipru niezi ārsts izrakstīs recepšu medikamentu.
    2. Ja auss āda lobās un zvīņojas, neliec uz tās mitras kompreses! Tas situāciju pasliktinās vēl vairāk.
    3. Ja sausums, nieze un krevelītes ir arī ārējās auss ejā, nemēģini to iztīrīt ar vates kociņu! Citādi radīsies mikroievainojumi, un tie ir ieejas vārti infekcijai.

    Ko saka cita ārste?

    Dr. DACE SNIPE, ausu, kakla un deguna ārste Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā, Rīgas 1. slimnīcā un privātpraksē Locus Medicus:

    – Jā, pie manis nāk arī pacienti, kuriem ir nevis ausu kaite, bet ādas problēmas – dermatīts, psoriāze vai sēnīšu infekcija. Viņi parasti sūdzas par diskomfortu ausīs, minimāliem izdalījumiem, auss gliemežnīca un āda auss ejas sākumā ir sakairināta un izmainīta – sausa, apsārtusi, lobās – vai sabiezējusi… Vienkāršākos gadījumos izrakstu pretiekaisuma ziedi vai lokālu pretsēnīšu līdzekli, taču, ja dažu dienu laikā nekļūst labāk, iesaku doties pie dermatologa.

    Savā praksē esmu novērojusi, ka diezgan bieži auss ejas sākumā izvietojas psoriātiskie perēklīši.

    Atopiskais un seborejiskais dermatīts pārsvarā izpaužas uz auss gliemežnīcas vai aizauss rajonā, retāk auss ejā, iekšpusē, un tad visbiežāk ādas izmaiņas ir arī citviet uz ķermeņa. Reizēm ādas kaites kombinējas ar ausu slimībām, jo bojātajā ādas zonā vieglāk attīstās iekaisums.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē