• Kāpēc man aug ūsas?! Skaidro ginekoloģe Astrīda Tirāne

    Jautājumi un atbildes
    Indra Ozoliņa
    4. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Roman Samborskyi/Shutterstock
    Daudzām sievietēm ir pastiprināts apmatojums gan uz rokām, gan uz zoda, augšlūpas un krūtīm, un tas nav nekas ārpus normas. Tas, ka sievietes ar to nevēlas samierināties, ir jau cits stāsts. Stāsta ginekoloģe endokrinoloģe Astrīda Tirāne.

    Sejas un ķermeņa apmatojumu nosaka androgēni. Lai gan androgēnus dēvē par vīriešu dzimumhormoniem, tie ir arī sievietēm. Proti, visiem pieaugušiem vīriešiem un sievietēm ir bioloģiski aktīvs testosterona līmenis asinīs, tikai vīriešiem tas ir desmit reižu augstāks nekā sievietēm. Pubertātes vecumā testosterona līmenis sāk celties abiem dzimumiem, un īpaši izteikti vīriešiem, kad sākt augt apmatojums. Ģenitāliju zonas receptori ir īpaši jutīgi, arī roku, zoda, augšlūpas, krūšu un vēdera lejasdaļa.

    Ja sievietes organismā ir pārlieku daudz vīrišķo hormonu jeb androgēnu, veidojas hirsūtisms jeb pastiprināts apmatojums.

    Ja apmatojums ir ģenētiski ieprogrammēts, tur neko īpaši mainīt nevar. Taču ir vēl arī citi iemesli, kāpēc liekais apmatojums veidojas. Tie jānoskaidro, un tad arī taps skaidrs, ko varētu sakārtot organisma iekšienē.

    Sekshormonu saistošais globulīns (SHSG)

    Uz tā virsmas piesaistās vīrišķie dzimumhormoni. SHSG, kas veidojas aknās, var būt normālā daudzumā, taču, ja šā globulīna ir maz, androgēni kļūst ļoti aktīvi un veicina matiņu augšanu.

    Tad vislabāk palīdz depilācijas krēmi, kas matiņus uz ādas iznīcina. Situāciju var arī uzlabot, lietojot hormonālās kontracepcijas tabletes, kas satur diezgan daudz estrogēnu, jo tie palielina sekshormonu saistošā globulīna daudzumu.

    Olnīcu policistoze

    Pēdējā laikā diezgan bieži sastopama problēma… Sievietēm ar olnīcu policistozi jeb policistisko olnīcu sindromu ir augsts vīrišķo hormonu (androgēnu) daudzums, kas rada nevēlamas izmaiņas sievietes organismā, bloķējot olšūnas atbrīvošanu no folikula. Rezultātā olnīcas aizpildās ar mazām cistām vai izveido nenobriedušus folikulus, kas nav spējīgi radīt olšūnas. Bet ne tikai!

    Biežākie šā sindroma simptomi ir pārmērīga matu augšana uz sejas, krūšu galiem un vēdera lejasdaļā.

    Ir neregulāras vai retas mēnešreizes, pārmērīgs svara pieaugums, pinnes, taukaina āda. Ko darīt? Jādodas pie kosmetologa, savukārt menstruālo ciklu var sakārtot tikai tik ilgi, kamēr lieto medikamentus.

    Vīrišķais hormons dehidroepiandrosterona sulfāts (DHEA-S)

    Testosterons veidojas olnīcās, virsnieru dziedzera garozā, taukaudos, savukārt DHEA-S – gandrīz tikai virsnieru dziedzera garozā, turklāt tas daļēji tiek pārveidots testosteronā. Ja pie vainas ir dehidroepiandrosterona sulfāts, apmatojums ir gandrīz kā lācim. 

    Virsnieru hiperplāzija, kad viena virsnieru daļa sabiezē un producē šo hormonu, rodas reti.

    Tad jānosaka hipofīzes hormoni un arī jāpārbauda, vai nav virsnieru audzēja. 

    Virsnieru hiperplāziju ārstē ar hormona prednizolona preparātiem. Sākumā lieto lielāku devu, panāk labu efektu, un pēc tam var visu mūžu uzņemt mazu devu. Sieviete kļūst smuka un tieva. Lai matiņus kaut cik iznīcinātu, nepieciešami trīs gadi, bet, kad viņa pārtrauc lietot zāles, matiņi atkal aug.

    Ferments 5-alfa-reduktāze

    Pats testosterons ir bioloģiski visai neaktīvs, bet šūnās tas pārveidojas līdz aktīvajai formai – dehidrotestosteronam. To nodrošina īpašs ferments, ko sauc par 5-alfa-reduktāzi.

    Sievietei zemādā bieži vien šis ferments ir paaugstinātā daudzumā, un tas pārvērš androgēnus par ļoti aktīvo dehidrotestosteronu, kas matu folikulos dara savu slikto darbu,.

    To tikpat kā nav iespējams likvidēt. Vienīgi te var līdzēt hormonālā kontracepcija, kurā daļa komponentu iedarbojas uz 5-alfa-reduktāzi un bloķē androgēnus, kas veidojas olnīcās. Hormonālā kontracepcija jālieto ilgstoši. Matiņi tad kļūs tievāki un garāki, taču pavisam nepazudīs.  

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē