• Kādas zāles likt krīzes somā?

    Veselība
    Ginta Auzniece-Jaunzeme
    3. maijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Situācijās, kad medicīniskā palīdzība nav pieejama uz sitiena, tev palīdzēs pašas sakomplektēta aptieciņa.

    Iesaka Dr. Katrīna Bulavkina

    • Ģimenes ārste Priekulē.
    • Mamma mazam puikam un sociālajos tīklos aktīvi skaidro dažādas ar bērnu veselības jautājumiem saistītas lietas, sniedz mierinošus padomus un dalās savā pieredzē.
    • Piemīt tiešs redzējums un spēja saskatīt kopainu.

    Kopš Ukrainā sācies karš, arī Latvijā visos locījumos tiek piesaukta 72 stundu krīzes soma un gatavība ārkārtējām situācijām. Vairākus manus pacientus – bez pārspīlējumiem – ik pa brīdim mēdz piemeklēt tāda kā panika un jautājumi no sērijas: kā es rīkošos, ja mūsu valstī tiešām tiks izsludināta trauksme? Kā man tai sagatavoties? Atbilžu meklējumi uz otro jautājumu īpaši satrauc mazu bērnu mammas. Līdz ar kara šausmām ziņās gluži loģiski viņās pamodusies vēl lielāka atbildības sajūta, kas liek būt gatavai visām situācijām, lai spētu pasargāt savu visdārgāko – bērnus.

    Kad pirmais panikas vilnis un emocijas mazliet pierima, ne viena vien mana paciente bija jau sagatavojusi «krīzes somu» visai ģimenei – ar vairākiem iepakojumiem ātri pagatavojamā kartupeļu biezeņa, vairākām kārbām tunča un citu konservu, riekstu maisījumiem, kas ir barojošs un kalorijām bagāts produkts, žāvētiem augļiem, daudzfunkcionālo nazi… Bet man vairākas pacientes zvanīja un jautāja, ko katram gadījumam paņemt līdzi tieši no zālēm. Padomāju, izsvēru visus par un pret, un, ņemot vērā savu ģimenes ārstes pieredzi un reālo dzīvi, kas, būsim godīgas, mēdz arī atšķirties no stingrajiem un pareizajiem noteikumiem, tapa zāļu saraksts, ko nopublicēju arī savā «Facebook» kontā.

    Uzreiz vēlos teikt, ka tā nav gluži parasta aptieciņa, šoreiz centos domāt par reālu krīzi. Ārkārtīgi reti mums ir tādas situācijas, kad «uz sitiena» nepieciešamas recepšu (vēl jo vairāk – īpašo recepšu) zāles, jo parasti iespējams vai nu nogaidīt līdz rītam un tikt pie ārsta, vai izsaukt neatliekamo palīdzību. Taču ārkārtas situācijās mediķi var nebūt pieejami pat vairākas dienas… Starp citu, arī dodoties ekstrēmākos ceļojumos tālu no mājām, šis komplektiņš var palīdzēt justies drošāk.

      Padomā arī par šīm lietām!

    •   Apgūsti vai atsvaidzini pirmās palīdzības ABC zināšanas.
    •   Zini savu asinsgrupu un turi šo informāciju, piemēram, pie dokumentiem krīzes somā.
    •   Ieskaties vakcinācijas pasē un savakcinējies pret visu, ko līdz šim neesi paspējusi. Īpaši svarīgi būt vakcinētiem pret difteriju un stingumkrampjiem, B hepatītu un pneimokoku infekciju. Kara apstākļos ātri izplatās arī retāk sastopamas infekcijas, tāpēc ir labi sevi pret tām pasargāt jau laikus.

    Vai zāļu mūsu aptiekās pietiks? Vai tiešām nepietrūks, jo Ukrainā taču plosās karš!

    Zāļu valsts aģentūra (ZVA) iesaka tomēr neveidot liekus zāļu uzkrājumus mājās un nepirkt zāles nepamatoti lielā daudzumā, jo katram medikamentam ir noteikts derīguma termiņš un arī uzglabāšanas nosacījumi.

    Ja ārsts tev izrakstījis recepšu zāles, kas jālieto pastāvīgi, būtu lietderīgi šos medikamentus iegādāties un turēt mājās tādā apjomā, lai pietiktu 1–3 mēnešiem. Savukārt tās zāles, kuras nepieciešamas tikai periodiski, piemēram, bezrecepšu zāles, prātīgāk būtu iegādāties vienu, nevis desmit iepakojumus.

    Zāļu vairumtirgotāji joprojām mūsu aptiekām un ārstniecības iestādēm regulāri piegādā nepieciešamās zāles. Ja aptiekā uz vietas nav pieejams kāds konkrēts medikaments, to vari pasūtīt lieltirgotavā. Palūdz, lai farmaceits to izdara! Parasti, ja lieltirgotavā vai noliktavā šīs zāles ir, vienas darba dienas laikā tās tiek piegādātas aptiekai. Informācija par zāļu pieejamību un to, kurās zāļu lieltirgotavās konkrētais medikaments atrodas, jāmeklē ZVA tīmekļvietnē «zva.gov.lv» esošajā «Zāļu reģistrā» – meklē pēc konkrēto zāļu nosaukuma vai aktīvās vielas. «Zāļu reģistrā» publicēta arī informācija par medikamentu pieejamības atjaunošanas datumu Latvijā.

    Zāles «katram gadījumam»

    1. Pret drudzi un sāpēm
      Klasika – ibuprofēns vai paracetamols. Pieaugušajiem tie var būt tablešu preparāti, bet maziem bērniem labāk izvēlēties svecītes, jo sīrupiem pēc atvēršanas ir īsāks uzglabāšanas termiņš.
      Jaudīgāki pretsāpju līdzekļi. Piemēram, tādi, kas satur lornoksikāmu («Xefo»), kombinētie līdzekļi, kas satur paracetamolu un kodeīna savienojumus («Ultracod»), tramadolu saturošie preparāti (piemēram, «Skudexa»). Tiesa, visi šie medikamenti ir recepšu un paredzēti pret vidēji stiprām un stiprām sāpēm. Var noderēt, piemēram, nopietnu traumu, ievainojumu gadījumos, taču tāpat vien pie galvassāpēm tos nedrīkst lietot! Šie  medikamenti ir kā drošības spilvens, ja «ziepes» ir tiešām lielas.
    2. Pret caureju un vemšanu, vēderam
      Rehydron Optim
      pulveris. Piemērots jebkuras caurejas gadījumā, jo palīdz kompensēt caurejas laikā zaudētos elektrolītus, bet – neārstē cēloni. Ieteicams, lai izvairītos no atūdeņošanās, ja ir akūta, vidēji smaga, ūdeņaina caureja, kas atkārtojas vairākas reizes. Lietošana: 1 pulvera paciņu izšķīdina litrā ūdens un pa malciņam izdzer dienas laikā. Jāuzmanās lietot cilvēkiem, kam ir nieru mazspēja.
      «Smecta» pulveris, aktīvā viela – diosmektīts. Lietojams, ja ir akūta caureja, jo piemīt īpašības samazināt caurejas ilgumu un apjomu, nomierina gļotādu un absorbē toksīnus. Devas bērniem vecumā pēc 2 gadiem – 2–3 paciņas dienā, bet pieaugušie – 3 paciņas dienā. Bērniem līdz 2 gadu vecumam nav ieteicams lietot.
      Aktivētā ogle, «Sorbex». Absorbents – tātad aktīvā viela absorbē jeb savāc un izvada no organisma toksīnus, kas izraisījuši caureju. Piemērots līdzeklis vieglas un īslaicīgas caurejas gadījumā. Var lietot arī, ja notikusi saindēšanās ar pārtiku. Optimālā deva: «Sorbex» pa 1–3 kapsulām dienā, aktivētā ogle – lai būtu efekts, jālieto vismaz pa 6–10 tabletēm, ko saberž pulverī un uzdzer glāzi ūdens.
      «Silicea» gels. Uz dabīgu vielu un minerālu bāzes veidots līdzeklis, kas atvieglo sliktu dūšu, vemšanu, caureju, sāpes vēderā. Drīkst lietot gan bērni, gan grūtnieces. Bērniem un pieaugušajiem ar akūtiem simptomiem jālieto 2 paciņas 3–5 reizes dienā, izšķīdinot gelu ūdenī vai tējā.
      Loperamīdu saturoši līdzekļi. Aktīvā viela ir efektīvs līdzeklis pieaugušajiem neinfekciozas caurejas mazināšanai. Tātad – drīkst lietot tikai tad, ja caureju nav izraisījis vīruss vai cita infekcija, pretējā gadījumā tas var būt bīstami. Nedrīkst lietot, ja ir caureja ar asinīm, resnās zarnas iekaisums, piemēram, čūlainais kolīts, arī, ja ir aizcietējumi vai vēdera uzpūšanās.
      Pantoprazols. Pieder zāļu grupai, ko sauc par protonu sūkņa inhibitoriem, kas nozīmē, ka tās samazina kuņģa skābes izdalīšanos, līdz ar to mazinot kuņģa kairinājumu. Paaugstināta stresa situācijās būtu ieteicams lietot cilvēkiem, kam ir gastrīts vai kuņģa čūla, tā izvairoties no asiņošanas. Ja tev ir šādas kaites, pakonsultējies ar savu ārstu, kā būtu drošāk rīkoties neparedzētos apstākļos.
    3. Pret alerģiju, tūsku
      Loratadīns vai cetirizīns. Pazīstami ar vairākiem firmas nosaukumiem, kas skan līdzīgi. Noderēs, ja ir kukaiņu kodumi vai citas alerģiskas reakcijas, arī pret tūsku.
      Deksametazons – spēcīgs ilgstošas iedarbības glikokortikoīds, ko lieto, lai novērstu spēcīgu iekaisuma reakciju un tūsku. Var palīdzēt spēcīgu alerģiju gadījumā un pie laringīta izraisītas spēcīgas tūskas elpceļos. Recepšu medikaments, ko noteikti nedrīkst lietot pie pirmā «oda dzēliena».
    4. Brūču apstrādei
      Fizioloģiskais šķīdums. Var noderēt ne vien brūču apstrādei, bet arī deguna un acu skalošanai. Aptiekās nopērkams 10 mililitru iepakojumos – tādus somā noteikti ieliec vairākus, neaizņem daudz vietas. Recepšu preparāts.
      Antiseptiski līdzekļi.  Piemēram, braunols, hlorheksidīns, ūdeņraža pārskābe jeb peroksīds un citi. Ūdeņraža peroksīdu drīkst izmantot tikai svaigas brūces pirmreizējai apstrādei, nevis lietot katrā nākamajā brūces apstrādes reizē. Brūces kopšanai pareizāk izvēlēties antiseptiskos līdzekļus, kas nekavē brūces dzīšanu un uztur to tīru, piemēram, «Octenisept» vai «Prontosan» spreja vai gela formā. «Octenisept» gels, uzklāts brūcei, veido plēvīti, tātad aizsargās to no mikrobu iekļūšanas. Ar šo līdzekli var droši apstrādāt brūces arī maziem bērniem (papildu dezinfekcija nav nepieciešama). Aptieciņā noderēs arī «Curiosin» gels, kam tāpat piemīt brūci dezinficējošas un aizsargājošas īpašības.
      Pārsienamie. Marles plāksnītes, plāksteri, dažādu platumu marles saites.
      Asas šķēres un pincete.
    5. Antibiotikas
      Protams, jebkuras antibiotikas ir recepšu preparāti un tās nedrīkst lietot pie pirmajiem puņķiem un vispār – uz savu galvu. Paredzot kādus riskus, tās ģimenes ārsts tev var izrakstīt, tā teikt, uz abpusējas uzticēšanās rēķina, ka lietosi tikai un vienīgi noteiktos gadījumos un, vēlams, ar ārsta ziņu.
      Kombinācija ar plašu iedarbības spektru ir, piemēram, amoksicilīns ar klavulānskābi, doksiciklīnu vai klindamicīnu.
      Pret bakteriālu caureju var palīdzēt azitromicīns, kas pieejams gan suspensijas, gan tablešu veidā.
      Nelieliem ārīgiem sastrutojumiem – fucidīna vai baneocīna ziedes.
    6. Miegam un nerviem
      Lūdzu, ņem vērā, ka šīs nav zāles, ar ko niekoties pie «maziem stresiņiem», bet nopietnās krīzēs ir svarīgi zināt, ka – tādas ir.
      Nopietniem miega traucējumiem – zolpidēms, zopiklons.
      Trauksmei – trankvilizatoru grupas preparāti, piemēram, diazepams, fenozepams, alprazolams. Diazepams pieejams arī svecīšu veidā un der krampju gadījumā.Arī šīs nopērkamas tikai ar recepti!
    7. Zāles, ko lieto ikdienā
      Tās vajag obligāti! Piemēram, astmai, asinsspiedienam, diabētam, epilepsijai, artrītam, glaukomai, vairogdziedzerim. Labi, ja vajadzīgie preparāti tev ir ar saprātīgu rezervi.

    Vērtīgs padoms

    Saglabā preparātu lietošanas instrukcijas! Krīzes situācijā var nebūt pieejams internets, kur atrast lietošanas nianses, devas un citu svarīgu informāciju par attiecīgajām zālēm.

    Ko vēl likt krīzes somā?

    • Dzeramo ūdeni. Pilnīgi jebkurā situācijā mums ir vajadzīgs ūdens! Rūpnieciski uzpildīts un aizvākots ūdens var glabāties ilgi.
    • Ziepes. Daudz problēmu rodas no netīrām rokām, piemēram, tiek pārnēsātas zarnu infekcijas, kas krīzes apstākļos ir diezgan reāls risks. Vēlams šķidrās, jo ziepes gabaliņš pats var būt infekcijas perēklis.
    • Respiratorus. Kovida pandēmija mums pierādīja, ka tie palīdz samazināt elpceļu infekciju izplatīšanos. Vietās, kur vienkopus pulcējas daudz cilvēku un ir samazinātas vēdināšanas iespējas, respirators var pasargāt no elpceļu vīrusiem.
    • Aukstuma/karstuma pakas un termosegas. Nezaudēt siltumu ir viens no būtiskākajiem momentiem dzīvības glābšanas brīdī.
    • Pretapaugļošanās līdzekļus. Vēlams – ilgstošam laikam, tāpēc nav peļama doma apsvērt spirāles ievietošanu. Neparedzētiem gadījumiem vari ielikt somā arī dažus avārijas kontracepcijas iepakojumus.

      Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

      Satura mārketings

       

      Veselība

      Vairāk

      Receptes

      Vairāk

      Personības

      Vairāk

      Skaistums un mode

      Vairāk

      Bērni

      Vairāk

      Māja un dārzs

      Vairāk

      Izklaide

      Vairāk

      Labākai dzīvei

      Vairāk

      Aktuāli

      Vairāk

      Abonē