• Kā rīkoties, lai brillēm ilgāks mūžs?

    Slimības
    Indra Ozoliņa
    17. jūlijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ja gribi, lai tavas mīļākās brilles kalpotu pēc iespējas ilgāk, izlasi šo! Konsultē optometriste Evija Gulbinska.

    Ja vienas un tās pašas kurpes vilksi katru dienu, to mūžs nebūs īpaši ilgs, lai arī kā par tām rūpēsies. Tāpat ir ar brillēm, kuras izmanto ikdienā, it īpaši, ja bieži tās ņem nost no acīm un liec atpakaļ. Iespējams, lasāmbrilles tev ir pat divas – vienas mājās, otras – darbā. Starp citu, esmu novērojusi, ka, sākot brilles mainīt, cilvēki bieži vien par tām rūpējas mazāk nekā par vienīgajām brillēm, kuras, kā mēdz sacīt, ir gluži kā pieaugušas pie deguna.

    Izdari pareizo izvēli!

    Cik ilgi brilles kalpos, lielā mērā atkarīgs no tavas nodarbošanās, dzīvesveida un attieksmes pret tām. Taču arī brillīšu materiāliem ir nozīme… Piemēram, visizturīgākie ietvari nepieciešami mazuļiem – gumijas vai silikona, kas ir mīksti, elastīgi un izturīgi. Lielākiem bērniem izmanto arī mīkstos un lokanos titāna ietvarus. Bērnu briļļu ietvaros neliek stiklu, jo tas nokrītot saplīst lauskās, turklāt tas ir arī smags.

    Mūsdienās arī pieaugušajiem pārsvarā iesaka polikarbonāta un plastikāta lēcas, kas ir vieglākas un izturīgākas nekā stikls.

    Zinātnieki turpina strādāt pie dažādu klājumu izstrādes, lai radītu plastikātu, kas līdzinās stiklam, saglabājot tā labās īpašības.

    Tikai mīnuss – nepareizi lietojot, plastikāts var izstaipīties un sašķiebties.

    Ja vēlies, lai lēcas būtu izturīgākas pret skrāpējumiem, izvēlies cietinātu pārklājumu, taču tas, protams, nenozīmē, ka brilles varēsi nēsāt somiņā vienā nodalījumā ar atslēgām.Ja lēcu virsma būs gluda, tām arī putekļi pieķersies mazāk. Savukārt putekļus, ūdeni, taukus, tvaikus atgrūdīs hidrofobais pārklājums.

    Nedrīkst aizmirst, ka atsevišķās situācijās papildus nepieciešams lietot arī aizsargbrilles, piemēram, pļaujot ar trimmeri, gatera strādniekiem, metinātājiem.

    Glabāšanas knifiņi

    • Parasti kopā ar brillēm optikas salonā izsniedz arī atbilstošu futrāli, kur tās glabāt. Labāk, lai tas būtu ciets, jo citādi, uzliekot tam virsū kādu citu priekšmetu, ietvars deformēsies. Vislabāk brilles pēc noņemšanas uzreiz ielikt futrālī, un censties to padarīt par rutīnu.
    • Futrālī līdzās brillēm nevajadzētu turēt pildspalvu, vizītkartes, piezīmju lapiņas, saspraudes un citus priekšmetus.
    • Neliec brilles uz galda ar lēcām uz leju, jo šādi var tikt saskrāpēts to klājums. Tādā pozīcijā tās droši drīkst uzglabāt tikai futrālī, vēlams, uz mikrošķiedras lupatiņas, jo, kaut arī futrālim ir mīkstas sieniņas, tās ar laiku var nolietoties un vairs nebūt tik gludas kā sākumā.
    • Ja lasāmbrilles uzliec tikai reizēm, vari tās iekārt ķēdītē vai aukliņā. Tikai raugies, kas notiek tajā laikā, kamēr brilles nav uz acīm – ja, liecoties pār galdu, tās berzīsies pa tā virsmu, lēcas saskrāpēsies.
    • Sargā no bērniem un dzīvniekiem – kucēns tās var sagrauzt, bet kaķis aušojoties nomest no galda.

    Kā PAREIZI lietot?

    1. Uzliec brilles ar abām rokām. Ja vairākas reizes dienā brilles liksi uz acīm un ņemsi nost aiz vienas kājiņas, ietvars deformēsies, un ar laiku sašķiebsies. Un vēl – optikas salonos izgatavo katram piemērotas brilles pēc receptes ar atbilstošu starpzīlīšu attālumu. Šķībām brillēm optiskais centrs vairs nav pretim zīlītei, tāpēc var pasliktināties redze un, ja ir stipra tuvredzība, rasties pat dubultošanās.
    2. Nevalkā brilles virs galvas. Pareizā pozīcijā briļļu kājiņas atrodas aiz ausīm, bet balsts – uz deguna. Uzliekot brilles uz pieres, jau no malas var redzēt kājiņas paplešamies. Protams, no vienas reizes nenotiks nekas slikts – ietvars ir izturīgs, elastīgs un atgūst savu formu –, taču, ja to darīsi pastāvīgi un bieži, brilles tomēr izstaipīsies un vairs neturēsies uz deguna tik labi kā sākumā, jo skrūvītes būs izkustējušās un kājiņas kļuvušas vaļīgākas.
    3. Nepūt matu laku, smaržas un dezodorantu, ja uz acīm ir brilles, vai arī tās noliktas turpat blakus. Ķīmisku vielu daļiņas, nokļūstot uz briļļu lēcām, bojās to klājumu. Reizēm to notīrīt ir gandrīz neiespējami pat ar profesionāļiem pieejamajiem tīrīšanas līdzekļiem. Starp citu, gada vai divu gadu laikā lēcu klājums var būt jau mazliet nobružājies, un pie šādas negludas virsmas labāk ķeras klāt gan netīrumi, gan ķīmisko vielu daļiņas. Brilles vajadzētu noņemt arī krāsojot matus, taču, ja to nedari, vismaz kājiņas aptin ar foliju – tumša krāsa var ieēsties gaišā plastikātā, vai arī kājiņas var kļūt matētas.
    4. Nepeldies ar brillēm baseinā un jūrā. Baseina ūdens satur hloru un dažādus citus piemaisījumus, kas kaitē gan ietvaram, gan lēcām. Ja tomēr nirsti ar brillēm, uzreiz pēc tam noskalo tās ar tīru ūdeni, lai saīsinātu ķīmisko piemaisījumu iedarbību. Ja tev ir ļoti slikta redze, labs risinājums būs optiskās peldbrilles. Ja neatrodi tādas ar tev nepieciešamajām dioptrijām sporta veikalā, vari tās pasūtīt optikas salonā. Lēcām, ietvariem, briļļu skrūvītēm un citām smalkajām detaļām kaitē arī jūras sāļais ūdens. Ja tas ticis uz brillēm, mājās tās uzreiz vajag noskalot ar tīru ūdeni un noslaucīt ar mikrošķiedras lupatiņu.
    5. Neturi brilles karstumā. Ar brillēm noteikti nevajadzētu iet pirtī – metāla rāmis uzkarsīs, taču lēcas sabojās tvaiks un karsts ūdens. Ja ar brillēm karsēsies uz lāvas un pēc tam metīsies āliņģī, tās, karstumā izplešoties un aukstumā saraujoties, var pat salūst. Labāk brilles noņemt arī, verot vaļā sakarsušu cepeškrāsni – protams, vienā reizē nenotiks nekas slikts, taču atkārtot to nevajadzētu. Tāpat neatstāj brilles automašīnā uz priekšējā paneļa saules staros, pat ziemā ne, jo, panelim uzkarstot, tiks bojāts gan lēcu klājums, gan ietvars. Kā nekā eksperimenti liecina, ka atsevišķās situācijās panelis sakarst tik ļoti, ka, uz tā uzliekot pannu, var pat izcept olu. Arī žāvējot matus ar fēnu, labāk noņem brilles un ieliec futrālī.

    Tīrīšanas ABC

    • Briļlu lēcas vislabāk tīrīt ar mikrošķiedras lupatiņu, ko vari iegādāties optikas veikalos, nevis ar kleitas malu vai salveti. Kaut arī audums ir mīksts, tas var saskrāpēt lēcas. Vislabāk izvēlēties lupatiņas bez uzrakstiem, jo audums burtu vietā var būt mazāk maigs. Ja nepieciešams, papildus izmanto speciālu briļļu tīrīšanas līdzekli, ko arī var nopirkt optikas salonos vai aptiekās.
    • Arī mikrošķiedras lupatiņas ir jākopj, jo tās, vairākkārt lietojot, kļūst netīras un vairs nav tik mīkstas. Tās var mazgāt gan veļas mašīnā, gan ar rokām. Pulveri labāk neizmanto. Rēķinies, ka pēc daudzkārtējas mazgāšanas tās vairs tik labi nekalpos, tāpēc lupatiņa ik pa laikam jāmaina.
    • Ja brilles ir ļoti netīras, tīrīšanai izmanto ar speciālu šķidrumu piesūcinātas mikrošķiedras salvetes. Tomēr, tāpat kā mums pašām trīsreiz dienā nav ieteicams mazgāties ar dušas želeju, arī brilles jātīra nepārspīlējot. Ja vien neuzturies ļoti netīrā, putekļainā vidē, pietiks to darīt reizi nedēļā ar izsmidzināmu briļļu kopšanas līdzekli un mikrošķiedras lupatiņu vai mitru salveti.
    • Putekļus, smiltis un citus netīrumus pirms tīrīšanas ar mikrošķiedras lupatiņu būtu pareizāk vispirms noskalot ar ūdeni, lai nesaskrāpētu lēcu.
    • Taukainus traipus vari nomazgāt ar remdenu vai labāk vēsu ziepjūdeni, ziepes pievienojot pavisam nedaudz.
    • Skropstu tušu vai sejas krēmu no briļļu lēcām labāk iepriekš nomazgāt ar ūdeni un noslaucīt ar salveti, vai arī labāk notīrīt ar speciālu šķidrumu, kas atgrūž kosmētikas daļiņas.
    • Vislabāk lietot speciāli briļļu tīrīšanai paredzētus līdzekļus ar sabalansētu ķīmisko sastāvu. Vari izmantot arī datora monitora tīrīšanai paredzētus līdzekļus – parasti uz tiem ir rakstīts, vai drīkst izmantot arī brillēm. Taču jāņem vērā, ka datoram paredzētās salvetes, kas gatavotas uz papīra bāzes, pažūstot nereti kļūst cietas un var saskrāpēt lēcu klājumu. To var sabojāt arī trauku un logu mazgājamie līdzekļi, kuriem pievienotas smaržvielas un kas satur spirtu.

    Kā tev palīdzēs optikas salonā?

    Kamēr brilles ir jaunas, netīrumus var notīrīt vieglāk, taču, kad tie iekļuvuši smalkajās detaļās, tev pašai būs grūti tikt galā. Ir dažas situācijas, kad brillīšu apkopi labāk uzticēt optikas salona darbiniekiem…

    • Ja spraudziņās starp lēcu un ietvaru sakrājušies netīrumi, optikas veikalos brilles var notīrīt ar speciāliem šķidrumiem, instrumentiem un birstītēm.
    • Ja metāla ietvaru silikona deguna balsti no sviedriem kļuvuši zaļi, speciālisti salonos tos var nomainīt, lai atgūtu briļļu estētisko izskatu.
    • Ja skrūvītes atskrūvējušās, brilles kļuvušas vaļīgākas un sākušas ļurkāties, svarīgi skrūvītes pēc iespējas ātrāk pievilkt, lai tās neizkrīt un nepazūd. Optiku veikalos iespējams nopirkt speciālus mazus skrūvgriezīšus, un vari to izdarīt pati. Bet, protams, vari to palūgt izdarīt arī speciālistam.
    • Ja brilles lieto pareizi, tomēr skrūvītes bieži skrūvējas vaļā, optiķis tajās var iepildīt speciālu vielu, lai tas nenotiktu.
    • Brilles ar metāla ietvariem tīra ultraskaņas vanniņā, ar vibrācijas un speciāla tīrīšanas līdzekļa palīdzību smalkās detaļas atbrīvojot no vissīkākajiem netīrumiem. Plastikāta ietvarus gan tajā neliek, jo tad tie kļūst matēti.
    • Ja izskatās, ka stīgu brillēm rāmīša nemaz nav, īstenībā tās ietver tāda kā makšķeres aukla, kurā salien netīrumi, ko iztīrīt pašai ir ļoti grūti. Pēc tīrīšanas ultraskaņas vanniņā brilles atkal būs gluži kā jaunas.
    • Ja briļļu lēcas ir saskrāpētas, tad gan tev optikā palīdzēt nevarēs – tās būs jāmaina. Ja ietvars patīk, vari vaicāt, vai jaunās lēcas nevar ielikt tajā pašā. Optiķis novērtēs tā salūšanas risku montēšanas laikā. Jaunam ietvaram optikas salons uzņemsies atbildību uz sevi, bet lietotam – ne, jo tas vairs nav tik izturīgs.

    Atbilstoši valkājot un kopjot, brilles kalpos 3–5 gadus. Protams, ja vien tev nav mainījusies redze.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē