Visu veidu ogļhidrātus (balto miltu produktus, rīsus, makaronus, pārslas, maizi, kartupeļus) organisms pārstrādā glikozē (cukurā), kas ir ātrās enerģijas avots.
Ja tu aktīvi sporto vai tev ir ļoti ātra vielmaiņa, tad ogļhidrātu apjoms maltītē var būt lielāks.
Ja esi apmierināta ar savu svaru un vēlies to saglabāt, tad šķīvī liec optimālu jeb vidēja apjoma ogļhidrātu daudzumu. Ja gribi zaudēt tauku masu, katru dienu būtu jāēd mazāk ogļhidrātu. Jo – ja pietiekami nekustamies, enerģija netiek iztērēta un uzglabājas rezervēs, tostarp arī tauciņos. Apgalvojums, ka smadzenēm vajag daudz cukura (glikozes), lai tās strādātu, ir maldīgs – nē, tāpēc nav jāēd vēl vairāk ogļhidrātu!
To, ka cilvēki uzturā lieto par daudz ogļhidrātu,
apliecina asins analīzēs konstatētais HOMA jeb insulīna rezistences indekss.
Tas norāda uz organisma jutību pret paša izdalīto hormonu insulīnu – būtiskāko hormonu ogļhidrātu vielmaiņā. Paaugstināts līmenis norāda uz cukura diabēta risku.
Lasi izdevniecības «Žurnāls Santa» ✨ZELTA IZLASI✨











































































