Santa.lv
  • 15.11.2025
  • Kā paēdu, tā nāk miegs! Vai tas ir normāli, un kāpēc rodas nogurums?

    Santa.lv
    Santa.lv
    Foto: Dean Drobot/Shutterstock.com
    Pēc brokastīm ātri sāk gribēties ēst, bet pēc pusdienām velk uz snaudu? Tas nozīmē, ka iepriekšējā maltītē esam uzņēmuši par daudz ogļhidrātu.

    Visu veidu ogļhidrātus (balto miltu produktus, rīsus, makaronus, pārslas, maizi, kartupeļus) organisms pārstrādā glikozē (cukurā), kas ir ātrās enerģijas avots.

    Ja tu aktīvi sporto vai tev ir ļoti ātra vielmaiņa, tad ogļhidrātu apjoms maltītē var būt lielāks.

    Ja esi apmierināta ar savu svaru un vēlies to saglabāt, tad šķīvī liec optimālu jeb vidēja apjoma ogļhidrātu daudzumu. Ja gribi zaudēt tauku masu, katru dienu būtu jāēd mazāk ogļhidrātu. Jo – ja pietiekami nekustamies, enerģija netiek iztērēta un uzglabājas rezervēs, tostarp arī tauciņos. Apgalvojums, ka smadzenēm vajag daudz cukura (glikozes), lai tās strādātu, ir maldīgs – nē, tāpēc nav jāēd vēl vairāk ogļhidrātu!

    To, ka cilvēki uzturā lieto par daudz ogļhidrātu,

    apliecina asins analīzēs konstatētais HOMA jeb insulīna rezistences indekss.

    Tas norāda uz organisma jutību pret paša izdalīto hormonu insulīnu – būtiskāko hormonu ogļhidrātu vielmaiņā. Paaugstināts līmenis norāda uz cukura diabēta risku.

    Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk