• Kā cīnīties ar alopēciju jeb plikpaurību?

    Veselība
    Anda Hailova
    8. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Ja ir plikpaurība jeb androgēnā tipa alopēcija, jādara viss, lai dabūtu atpakaļ mata saknītes spēku. To var panākt ar dažādiem paņēmieniem. Stāsta triholoģe (matu ārste) Inga Zemīte.

    Pat ja diagnosticēta androgēnā alopēcija, par saviem matiem ir vērts pacīnīties. Lūk, ko tu vari darīt!

    • Antiandrogēni. Tie nav hormoni, bet aktīvas vielas, kas mazina vīrišķā hormona ietekmi uz mata saknītes šūnām (ja šos preparātus lieto lokāli, ieziežot galvas ādā), vai arī tie nobloķē androgēnu recepto­rus un vīrišķais hormons vairs nespēj matu ietekmēt.

    Sievietēm pirmā izvēle ir antiandrogēnu preparāts ar aktīvo vielu spi­ronolaktonu.

    To ražo dažādas kompānijas, un pieejams tikai ar ārsta izrakstītu recepti. Pirmās izvēles medikaments tāpēc, ka tam ir maz blakņu un labs rezul­tāts. Var izmantot arī Flutamide, bet jārēķinās ar tā nelabvēlīgo ietekmi uz aknām.

    Vīrišķo hormonu ietekmes mazināšanai var lietot arī ciproterona acetātu, kas ir hormonālās kontracepcijas tabletēs, piemēram, Diane 35.

    • Vitamīni un mikroelementi. Lieliska iedarbība ir uztura bagātinātājam Effluvium. Tā sastāvā ir dažādas dabiskas vielas un vitamīni, kas matu, ja tā drīkst sacīt, piepilda. Sākumā jālieto divas kapsulas divreiz dienā divas nedēļas, pēc tam divas kapsulas vakarā 6–12 mēnešus.

    Jālieto vakarā , lai aminoskābes organismā nonāktu laikā, kad augšanas hormons darbojas visaktī­vāk, un tas ir no vieniem līdz diviem naktī.

    Sievietes parasti jautā, vai der speciālie matiem paredzē­tie vitamīni… Tiem parasti ir labs sastāvs, tikai jāraugās, lai pārāk stipri nesistu pa kabatu. Patiesībā mūsu organismam ir vajadzīgi 13 dažādi vitamīni, un tos var atrast gandrīz jeb­kurā vitamīnu bundžiņā.

    Tāpēc vienmēr, pirms tos pirkt, godīgi jāatbild uz jautājumu – ko tu sagaidi no vitamīnu lietoša­nas?

    Dzerot bundžiņvitamīnus, iespējams, nodrošināsi visu matam vajadzīgo, taču neap­turēsi tā izkrišanu, nestimu­lēsi augšanu un neietekmēsi hormonus.

    • Asinsrites uzlabotāji. Te der ginkgo bilobas jeb ginka preparāti, lietoša­nas kurss 2–3 mēneši. No recepšu medikamentiem var lietot enelbīnu, lieto pa 100 mg vienreiz dienā no rīta 2–3 mēnešus.
    • Ārīgi lietojami līdzekļi. Klasika sievietēm alopēcijas ārstēšanā ir minoksidila 2 % vai 5 % šķīdums. Tas noder kā pātaga matiem, liekot tiem augt. Proti, minoksidils paplašina asinsvadus un stimulē mata augšanu. Diem­žēl, ja 65 gadu vecumā galva kļuvusi pavisam kaila, minoksi­dils vairs nespēs kaut ko mainīt.

    Ja mata saknīte jau izsīkusi, tai ir par maz spēka, lai atbildētu uz pātagas kairinājumu.

    Sievietēm pēc piecdesmit ir radīts speciāls preparāts SCIEN­CE-7 DE LUXE losjons ar kodu 3. 4. 5. A (šajā sērijā ir daudz preparātu, tāpēc svarīgs ir pa­reizais kods). Losjona sastāvā ir aktīvās vielas, kas lokāli bremzē vīrišķo hormonu ietekmi, un augu ekstrakti, kuri ļoti uzlabo, aktivizē asinsriti. Lieto pa 2 ml vienu reizi dienā, parasti no rīta. Kurss – sākot ar trim mēnešiem, bet var būt arī daudz ilgāks.

    • Procedūras. Ja ir androgēnā alopēcija, perēkļveida alopēcija vai mati izkrīt pēc ķīmijterapijas, to apturēt var mēģināt ar zemas intensitātes lāzera un gaismas terapiju.

    Lāzers arī stimulē asinsriti, tas nozīmē, ka uzlabojas vielmaiņa. Procedūru biežums: 2–3 reizes nedēļā. 

    Salīdzinoši jauna, bet efektīva metode ir no cilvēka paša plazmas iegūts trombocītiem bagāts serums (tajā ir liels daudzums augšanas faktoru), kuru injicējot galvas ādā notiek spēcīga audu atjaunošanās un aktivizējas asinsvadu tīkls ap mata sīpolu – mata saknītes šūnas savairojas, matiņš tiek labāk pabarots, un tas var augt arvien spēcīgāks. Procedūras veic ne biežāk kā reizi mēnesī. Parasti pietiek ar trim proce­dūrām, taču ārsts var ieteikt pat sešas.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē