• Kā atbrīvoties no dzeršanas posta?

    Veselība
    Dace Rudzīte
    Dace Rudzīte
    28. aprīlis, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Divus gadus ilgušo kovidu, tagad arī karu Ukrainā daudzi emocionāli izjūt ļoti smagi, meklējot mierinājumu alkoholā. Tā sekas ik dienu redz narkologi – pie viņiem pēdējā laikā nonāk smagi nodzērušies cilvēki, kuriem bijuši vairāku mēnešu plosti; ir arī tādi, kas šos divus gadus dzēruši diendienā. Kā tikt vaļā no alkohola posta, skaidro Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra virsārste Sarmīte Skaida.

    Problēmas ar alkoholu un vajadzība pēc palīdzības piemeklē kā vīriešus, tā sievietes, tiesa, šī proporcija ir apmēram trīs pret viens. Lai veiksmīgāk izdotos tikt galā ar «zaļo pūķi», liela nozīme ir paša motivācijai un vēlmei pārstāt dzert, bet visgrūtāk sokas tiem, kuri problēmu neredz un sevi māna ar domu, ka alkohola lietošanu spēj kontrolēt.

    «Narkoloģijas centrā cilvēki nonāk dažādi – daļa ierodas paši, daļu atved ātrā palīdzība, daudzus atved sievas vai mammas. Vissliktāk ir tad, ja cilvēks atrodas stacionārā un uz jautājumu, kā ārstēsies tālāk, viņš nezina atbildi, jo mamma vai sieva to ir sarunājusi. Visu izdarījušas viņa vietā! Tātad viņu pašu neinteresē, ne kas tā būs par metodi, ne ko ar viņu darīs. Bet viņš ārstēsies, jo mamma grib! Šādos gadījumos ārstēšanās var arī tik labi nesanākt. Tajā pašā laikā ir arī tādi, kuri uzsāk ārstēšanos pēc mammas vai sievas iniciatīvas, un viss tālāk aiziet tīri labi. Rezultāts var būt dažāds, tomēr labāk, lai cilvēks pats atzīst savu problēmu un izrāda vēlmi to risināt. Vienmēr arī radiniekiem saku, ka jūs varat tuviniekā šo motivāciju radīt. Ja dēlu, kuram ir 50–60 gadu un kurš nekur nestrādā, bet dzer, uztur un baro mamma, kurai ir 70–80 gadu, viņam nav nekādas vēlmes dzeršanu pārtraukt. Tā vietā aicinu dēlam skaidri pateikt: piedod, bet no šīs dienas, ja nepārtrauksi dzert un nesāksi pats pelnīt, naudu nedošu! Lai mamma izdara pirmo motivējošo grūdienu,» mudina Sarmīte Skaida.

    Vaino ārstu, ne sevi

    Ja tā vēl nav atkarība, bet riskanta alkohola lietošana, kad nevar apstāties, kad otrā dienā neatceras vakaru, reizēm var pietikt ar vizīti pie ģimenes ārsta. Tomēr klasiski ārstēšanās sākas ar narkologa konsultāciju, kurā saprot, cik liela alkohola problēma ir, un izveido ārstēšanās plānu. Narkologs ir pirmās pieejamības speciālists – tātad nav vajadzīgs ģimenes ārsta norīkojums. Var doties gan pie valsts, gan privāti praktizējoša narkologa, turklāt pie valsts apmaksāta narkologa rindu tikpat kā nav. Daudzi gan baidās iet pie narkologa, jo ir kauns vai nevēlas, lai viņus iekļauj ar noteiktām slimībām slimojošu pacientu reģistrā. Jo – tas rada sarežģījumus.

    «Mūsu cilvēkiem mēdz būt dīvaina domāšana: viņam ir nopietnas alkohola problēmas, bet viņš brīnās, kā tā var būt, ka man nedod autovadītāja tiesības? Bet alkoholisms ir hroniska, nopietna slimība, un daudzu veselības problēmu gadījumā nedod tiesības. Cilvēks, kurš trīs reizes aizturēts pie stūres alkohola reibumā, komisijā lamā dakteri, cik viņš slikts, jo neļauj vadīt mašīnu, bet pats nesaprot, kāpēc viņam šīs tiesības nedod. Tas tikai pierāda, ka cilvēks vairs nav spējīgs saprast, ka šī slimība valda pār viņu un ka viņš apdraud gan sevi, gan citus.

    Alkoholisms traucē saprast un apzināties sekas, kādas ir tad, ja sēdies pie stūres reibumā.

    Tāpat nereti arī tuvinieki – sievas, mammas – vaino dakteri, kurš neiedeva atļauju braukt pie stūres, jo cietīs taču ģimene, tētis nevarēs aizvest bērnus uz skolu… Bet tas, ka tēvs dzer un turpina to darīt, pat vedot bērnu, tā apdraudot viņa dzīvību, šķiet kaut kā mazsvarīgi. Diemžēl problēmas bieži neredz arī radinieki, un tā ir līdzatkarība, kas jāierauga un no kuras jāmēģina tikt vaļā,» uzsver narkoloģe.

    Ņem vērā!

    Neved uz konsultāciju pie narkologa tuvinieku alkohola reibumā, arī ne «uzlāpījušos». Narkologam jārunā tikai ar cilvēku skaidrā!

    Vairāki veidi, kā ārstēties

    Ar medikamentiem

    Medikamentus izvēlas individuāli, atkarībā no tā, kas cilvēkam visvairāk vajadzīgs. Ir medikamenti, kas mazina tieksmi pēc dzeršanas, ir jaunāki medikamenti, kas mazina gan tieksmi, gan alkohola patēriņu. Ja ir ģenētiski noteikta predispozīcija uz alkoholismu (ģimenē kādam no radiniekiem bijusi atkarība), ārstēšana notiek ar medikamentiem, kas vērsti uz tieksmes mazināšanu. Ja cilvēkam ir trauksme vai depresija, ko viņš pats «ārstē» ar alkoholu, arī parasti izvēlas medikamentus, taču narkologs novērtē, vai šo trauksmi un depresiju izraisa alkohola lietošana vai otrādi. Šajos gadījumos pirmais medikaments, iespējams, būs antidepresants, un tad sekos medikaments saistībā ar alkoholu.

    Ir cilvēki, kas godīgi atzīst, ka nav gatavi pārtraukt dzert, bet ir gatavi samazināt alkohola patēriņu. Viņiem iesaka medikamentu, ar kura palīdzību var mēģināt samazināt alkohola lietošanu, vienlaikus mudinot uz atturību. Medikamentus var arī dažādi kombinēt, taču visiem tie nepalīdz – zāles nav gluži panaceja, un tāpēc skatās, kuram var palīdzēt un kuram ne. Katrā ziņā medikamenti nav ilgtermiņa ārstēšana – visos gadījumos noteicošā ir motivācija un psihoterapija.

    Cilvēks lieto alkoholu tāpēc, ka ir diskomfortā, tāpēc, ka viņam ir slikti un viņš ar kaut ko netiek galā.

    Tādēļ labi noder kognitīvi biheiviorālā terapija, kas palīdz meklēt un veidot jaunus uzvedības modeļus, lai cilvēks justos labi un iegūtu labas emocijas arī bez dzeršanas.

    Šobrīd valsts kompensē medikamentus tikai pusaudžiem ar atkarību problēmām, pārējiem tie jāpērk pašiem. Specifiskās zāles maksā no padsmit eiro līdz 50–60 eiro mēnesī.

    Minesotas programma

    Šī programma ir stacionārās psihoterapijas veids, tā ilgst 28 dienas. Ar atkarīgo strādā vesela komanda – narkologi, psihoterapeiti, psihologi. Programma palīdz saprast atkarību, tās norisi, pazīmes un atveseļošanās procesu, palīdz atklāt likumsakarības starp slimības norisi un paša uzvedību, emocionālo reakciju. Ārstniecības procesu organizē kā grupu nodarbības un individuālo darbu. Minesotas programma pieejama vairākās vietās Rīgā, arī Jelgavā.

    Minesotas programma nav par maksu, bet pastāv pacienta līdzmaksājums – 7 eiro dienā jeb 196 eiro par kursu. Ja cilvēkam ir 2. grupas invaliditāte, trūcīgās personas izziņa, par programmu nav jāmaksā.

    Ņem vērā!

    Tiem bezdarbniekiem, kuriem atrast pastāvīgu darbu traucē atkarības problēmas, Nodarbinātības valsts aģentūra arī šogad piedāvā iespēju atbrīvoties no alkohola atkarības, izmantojot Minesotas programmu.

    Ampula, torpēda…

    Tautā šie nosaukumi iegājušies jau no padomju gadiem, um metodes būtība ir šāda: medikamentu disulfiramu, kas ir desmit sterilu tablešu veidā, ķirurgs implantē organismā, kur šis medikaments lēnām, pakāpeniski šķīst un rada tādu pašu efektu, kāds būtu, ja cilvēks katru dienu dzertu zāles.

    Implantēt medikamentu var gadījumos, kad cilvēks sācis ārstēties ar tabletēm un viņam jau ir labi rezultāti.

    Šī nav metode, ko lietot, ja cilvēks pats īsti negrib beigt dzert. Tāpat tā nav tūlītēja metode – vakar vēl dzēru, šodien jau šuju ampulu! To nelieto arī cilvēkam, kas tikko veicis detoksikāciju, – tas būtu tāpat, kā aizšūt muti un pateikt, ka vairs nevar ēst un dzert.

    Dzirdēts, ka cilvēks ar visu medikamentu organismā pamanās lietot alkoholu tā, ka pat slikti nekļūst. Iespējams, viņam ievadīta pārāk maza zāļu deva, jo šis līdzeklis darbojas kā jebkurš cits – vienam sāpju noņemšanai vajag pustableti, citam nepalīdz pat divas tabletes. Tāpat daudzi izdomā, kā šīs zāles apiet, ko dzert, lai nebūtu slikti, – tas vien jau pierāda, ka cilvēks nav gatavs ārstēties.

    Alternatīva – kodēšana?

    Daļa cilvēku alkoholisma ārstēšanai izmanto tā saukto kodēšanu jeb Dovženko metodi, ko padomju gados radīja dakteris ar šādu uzvārdu. Kodēšana pamatojas uz emocionālā stresa hipnoterapiju. Alkohola atkarīgie diezgan bieži ir augsti suģestējami – viegli pakļaujas (agrāk tādu bija vairāk, tagad tomēr mazāk). Ievedot hipnozē, cilvēkam saka noteiktus vārdus, ko uzskata par koda vārdiem, piemēram, ja lietosi alkoholu, būs nepatīkama reakcija, un tā iespaidā viņš vairs nedzer. Sarmīte Skaida uzsver, ka šo neuzskata par narkoloģisko ārstēšanas metodi un ārsti medicīnas iestādēs to neizmanto. Taču viņa piekrīt, ka uz daļu cilvēku tā iedarbojas, taču tikai tad, ja viņš apmeklējis sertificētu hipnoterapeitu. Diemžēl mūsdienās ir arī daudz šarlatānu, kura solījumiem izārstēt no alkoholisma nav nekāda seguma.

    Ņem vērā!

    Ārstēšanās rezultāts nav ātrs – vajadzīgs vismaz gads, lai mainītos domāšana, emocijas un attieksme pret dzeršanu. Tiem, kam jau ir alkohola atkarība, nepieciešami divi un trīs gadi, jo nav tik vienkārši pēc ilga dzeršanas perioda pēkšņi jubilejā nepacelt ne glāzīti.

    Zināšanai

    Paģiru ārstēšanu jeb detoksikāciju piedāvā vairākās, arī privātās ārstniecības iestādēs. Tas nozīmē, ka cilvēkam pēc īsāka vai garāka plosta palīdz «atiet» ar medikamentu, arī sistēmu palīdzību. Reizēm uz detoksikāciju atved totāli piedzērušos cilvēku, taču likt sistēmas un strauji skalot no organisma alkoholu ir nepareizi, jo tā viņu ievedīs smagā paģiru stāvoklī. Tāpēc šo palīdzību sniedz tikai tad, kad cilvēkam jau ir paģiras. Šis pakalpojums maksā, sākot no 35 līdz pat dažiem simtiem eiro.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē