• Alkohols un veselība — kā grādīgie dzērieni mūs ietekmē?

    Padomi
    Dagnija Asare
    2. janvāris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ziema ir laiks, kad cilvēki visbiežāk mēdz iesaldēt savus sporta klubu abonementus, jo… ballīte!

    Kas ir tava inde?

    Tie, kurus ar alkoholu vieno ciešākas attiecības par saskandināšanu Vecgada naktī vai retu glāzi vīna pie sātīgas maltītes, visticamāk, atzīs, ka konkrētu dzērienu mēdz izvēlēties, ņemot vērā ne vien tā garšu, bet arī tieši šim dzērienam raksturīgo iedarbību. Nu, teiksim: vīns padara pļāpīgu un slinku, tekila nāk kopā ar mežonīgu ballīti, bet konjaks – ar patīkamu atslābumu, taču drūmu rītdienu. Un tā tālāk. Interesanti, ka dažreiz šie novērojumi mums sakrīt, bet citreiz atšķiras. Viens pēc pāris rumkolām kļūst līksms un atklāj sevī dažādus skatuves mākslinieka talantus, citam sāk niezēt dūres vai šķīst asaras. Bet kā īsti ir patiesībā? 

    Žurku ballīte

    Izrādās, šis jautājums ticis pamatīgi pētīts, tomēr vērā ņemami pierādījumi tā arī nav gūti. Teiksim, zvērīgas ballītes nācies piedzīvot Kanādas laboratoriju žurkām, kas alkohola izpētes vārdā barotas ar dažādu veidu alkoholu un pēc tam novērotas darbībā. Šādi pētījumi ir apstiprinājuši, ka no alkohola reibst visu vecumu, dzimumu un veselības stāvokļu grauzējas, taču pēc katra dzēriena veida (konkrētajā eksperimentā tika pasniegts viskijs, džins, degvīns, rums, tekila) baudīšanas tās uzvedas atšķirīgi – no vieglas steberēšanas līdz kārtīgiem žurku ķīviņiem. Jebkurā gadījumā paliek pārāk daudz neatbildētu jautājumu, lai no tiem izdarītu kādu noderīgu secinājumu.

    Pārbaudītas lietas

    Zinātnieki ir vienisprātis tikai par šo: vienīgā ietekme, kāpēc alkohols mēdz iedarboties atšķirīgi, ir ātrumam, kādā alkohols tiek uzņemts (alus pret stipro alkoholu), kā arī, protams, pašam svarīgākajam iemeslam – uzņemtā alkohola daudzumam. Viena lieta ir skaidra kā šņabis glāzītē – ja septiņos no rīta velcies mājās no kluba pēc vētrainas uzdzīves nakts, nespēdams salikt kopā notikušo un savu nākotni, pie tā noteikti nav vainojama tekila vai jēgerīts, bet gan tu pats.

    Nevis ko, bet kā

    Grūti pārbaudāmo faktu, ka dažādi dzērieni nozīmē atšķirīgas sekas, var skaidrot arī tā: katram alkoholam ir sava garša, līdz ar to arī savs veids, kādā to pieņemts baudīt. Piemēram, varbūt kaut kur Meksikā tekila tiek baudīta lēnām, izgaršojot tās aromātu un nianses, bet citur civilizētajā pasaulē to ir iespējams dabūt lejā, tikai iešaujot piecdesmitnieku vai iejaucot to saldas limonādes mākonī. Ja stundas laikā izšausi trīs šotus vai ar cukuru pārbagātu kokteili, nevis lēnām malkosi vienu dzērienu ar ledu, risks iegūt drūmas paģiras ievērojami augs. 

    Un vēlreiz par svarīgāko!

    • Smadzenes

    Izrādās, vispārpieņemtais uzskats, ka alkohols iznīcina smadzeņu šūnas, ir aplams. Neķeriet gan vēl pēc glāzes, lai nosvinētu, – tiklīdz iedevis pa galvu, alkohols tomēr nodara smadzenēm pietiekami nopietnu kaitējumu. Pirmkārt, tas iemidzina neirotransmiterus – ķīmiskās vielas, kas regulē mūsu uztveres ātrumu, emocionālo stāvokli, tātad arī adekvātu uzvedību. Otrs mērķis, pa kuru iesper alkohols, ir smadzenītes – tā smadzeņu daļa, kas atbild par koordināciju, atmiņu, iegaumēšanu, domāšanu, reakcijas ātrumu un baiļu instinktu. Paši saprotat.

    • Sirds

    Neliels daudzums alkohola regulē holesterīna līmeni un nostiprina asinsvadus? Varbūt, taču jaunākie pētījumi liecina – alkohola pozitīvā ietekme uz sirds un asinsvadu sistēmu patiesībā attiecas tikai uz nelielu daļu cilvēku, kam ir īpaši izmeklēti gēni. Tikmēr vairākumam statistika ir krietni drūmāka: divas alkohola devas dienā palielina sirds priekškambaru pārsitienu risku par 17%, trīskāršo sirdstriekas risku, kā arī četrkāršo iespēju iedzīvoties insultā.

    • Gremošanas sistēma

    Pat baudot alkoholu civilizētos apjomos, tas kairina kuņģa sieniņas, palielina kuņģa skābes līmeni un atslābina barības vada slēdzējmuskuli, kas savukārt rada dedzināšanu gremošanas traktā. Taču atliek vienu nakti kārtīgi uzdzīvot (kas būtu tulkojams kā 200 g alkohola divu stundu laikā vīrietim), lai alkohols radītu tā saukto zarnu caurlaidību, – toksīni un kaitīgās baktērijas caur mūsu gremošanas sistēmu nokļūst asinsritē.

    • Vēders

    Visa vaina uzkodās, nevis alkoholā – gudri atsaka grādīgā cienītāji, liekot glāzi pie lūpām. Tiešām? Jā, taisnība – taču tikai daļēji. Pietiek reizi dienā iztukšot vienu kārtīgu (teiksim, ap 300 ml) glāzi vīna, lai organisms alkoholu sāktu uztvert kā indi, tāpēc tā vietā, lai nodarbotos ar uzkrāto ogļhidrātu un tauku dedzināšanu, tas ir aizņemts ar atbrīvošanos no uzņemtā alkohola.

    • Āda

    Okei, varbūt pāris aliņu iztukšošana pretējā dzimuma pārstāvjus tavās acīs piepeši padarīs pievilcīgākus, taču nelolo ilūzijas, ka tas attiecas arī uz tevi pašu! Alkohols paplašina un saplēš asinsvadus, tātad izrotā seju ar sārtiem plankumiem un padara acis sarkanas. Turklāt alkohols liek sirdij pārpumpēt vairāk šķidruma, sejā atstājot omulīga pietūkuma pēdas.

    • Muskuļi

    Ja katru sporta zāles apmeklējumu nosvini ar kausu alus, par sešpaku vari nesapņot – muskuļi veidojas pēctreniņa periodā, ķermenim atjaunojot slodzes laikā sabojātos audus, taču šī funkcija bloķējas, tiklīdz ķermenī ielīst svētlaimīgs alkohola malks.

    Lai izvairītos no drūmām paģirām, saki nē:

    • Skaistiem kokteiļiem. Viņu glītajos punčos ir vairāki alkohola veidi, kā arī milzīgs daudzums cukura. Tas garantē smaidu un sarunu pilnu vakaru, toties sāpošu galvu un enerģijas apsīkumu nākamajā dienā.
    • Lētajam galam. Lēto dzērienu sastāvā ir vairāk indīgo blakusproduktu, tieši tāpēc paģiras no tiem nāk krāšņas kā karnevāls.
    • Tumšajam alkoholam. Arī tajā ir vairāk blakusproduktu nekā, teiksim, degvīnā. Tāpēc, ja plānots vērienīgs vakars, labāk turies pie tā (un, atgriežoties pie iepriekšējā punkta, – labas kvalitātes degvīna).
    • Dzirkstošajam vīnam (kas nav šampanietis, kava, proseko). Lai vīns sāktu dzirkstīt, tas jāpiepumpē ar oglekļa dioksīdu. Tas nozīmē, ka alkohols ātrāk uzsūksies asinīs, – ātrāks reibums un ļaunākas paģiras.
    • Alkohola kopā ar kofeīnu. Vissliktākā kombinācija ne vien tavām paģirām, bet veselībai kopumā ir alkohola uzņemšana kopā ar cukuru un kofeīnu. Tā ir trīskārša slodze aknām, nierēm un arī sirdij. Piedevām kofeīns tevi tur pie dzīvības un liek izdzert vairāk.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē