• Jāpagriež pulksteņa rādītāji! ​​​​​​​9 padomi, kā saglabāt miega ritmu, lai labi justos

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    29. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Cheese78/Shutterstock.com
    Miega traucējumi visbiežāk rodas stresa un trauksmes dēļ. To var izraisīt arī kārtējā pulksteņa rādītāju pagriešana. Tāpēc ir svarīgi ievērot dažus noteikumus un ieviest šādus tādus paradumus, lai situāciju līdzsvarotu.
    1. Pieaugušajiem ieteicamais miega ilgums naktī ir astoņas stundas, pārslodzes periodos pat nedaudz vairāk. Tieši tā diennakts daļa, ko veltām miegam, nosaka, kāda būs dzīves kvalitāte, ieskaitot veselību, pārējā diennakts laikā. Astoņas stundas vajadzīgas, lai notiktu organisma atjaunošanās, emocionāla un psihiska atpūta.
    2. Ja vēlies atbrīvoties no liekajiem kilogramiem, īpaši jārūpējas, lai labi izgulētos. Miegā aktīvi ir hormoni, kas atbildīgi par augšanu, arī par svaru, un, ilgstoši slikti guļot, hormonu ritms tiek izjaukts – tas var veicināt liekā svara veidošanos. 
      Svarīgi! Starp pēdējo maltīti un miegu vajadzētu paiet trim stundām – kamēr organisms aizņemts ar gremošanu, iemigt būs grūti.
    3. Ja vakaros grūti iemigt, palasi ko ļoti garlaicīgu. Ja izvēlēta aizraujoša grāmata, miegam noteikti paliks mazāk stundu, jo grāmatu nebūs viegli nolikt malā. Tāpat vēlamāka būs viegla, izklaidējoša literatūra, nevis spriedzes pilna lasāmviela.
    4. Iemigt palīdz arī monotonas, vienmuļas domas (piemēram, aitu skaitīšana), jo tās nomierina prātu.
    5. Ja ir liels stress, var iedzert kādu nomierinošu bezrecepšu tableti, kuras sastāvā ir augu ekstrakti, taču tam nevajadzētu kļūt par ikdienas ieradumu. 
      Ņem vērā! Medikamenti, kuru sastāvā dominē baldriāns, nākamajā dienā var raisīt nepatīkamas sajūtas – smagu galvu, nogurumu.
    6. Gulēt ieteicams doties pirms pusnakts – darbdienās, kad agri jāceļas, jau citu variantu patiesībā nemaz nav, lai varētu nodrošināt veselībai nepieciešamo astoņu stundu miegu.
    7. Stundu pirms iemigšanas jāpavada mierīgā noskaņā – neuzsāc diskusijas, nestrīdies, klausies klusinātu mūziku, iedzer nomierinošu tēju, taču ne glāzi vīna. Lai gan pirmajā mirklī var šķist, ka vīns palīdz, jo aizmigt ir vieglāk, problēmas var sākties nakts vidū – kad pamosties un vairs nevari aizmigt, jo alkohols izjauc miega struktūru.
    8. Raugies, lai guļamistabā gaiss nebūtu pārāk sauss. Pirms gulētiešanas telpu noteikti izvēdini. Ieteicamākā gaisa temperatūra guļamistabā ir 16–19 grādu.
    9. Svarīgs ir arī kvalitatīvs matracis un spilvens, klusums telpā un tumsa.

    Ar ģimenes ārstu vērts konsultēties, ja:

    • miega traucējumus novēro ilgāk par mēnesi;
    • dienā jūties noguris un neizgulējies;
    • grūti koncentrēties darbam;
    • mazinās apetīte.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē