• Gripas intensitāte Latvijā joprojām zema

    Veselība
    Ziņu aģentūra LETA
    13. novembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Gripas intensitāte Latvijā joprojām saglabājas zemā līmenī, norādīts Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) publiskotajā gripas un akūtu augšējo elpceļu infekciju monitoringa jaunākajā pārskatā.

    Ambulatorajās ārstniecības iestādēs pagājušajā nedēļā gripas saslimšanas gadījumi reģistrēti Rīgā, Daugavpilī un Jēkabpilī – kopā reģistrēti seši gadījumi. 

    Kopš sezonas sākuma reģistrēti jau 18 gadījumi, kad pacientam gripa noteikta klīniski. Divos gadījumos Rīgā konstatēta gripas izraisīta pneimonija. 

    Aizvadītajā nedēļā stacionēti pieci pacienti ar diagnozi gripa, četri no tiem Rīgā un viens Jēkabpilī. Pacienti bijuši no dažādām vecuma grupām, lai gan vairākums gadījumu šonedēļ noteikts starp bērniem līdz 14 gadu vecumam.

    Pirmie gripas gadījumi šajā sezonā tika reģistrēti jau oktobra sākumā, kas ir vidēji par trim nedēļām agrāk nekā parasti.

    Par saslimušajiem ziņojusi kāda ģimenes ārsta prakse Gulbenes novadā, kā arī Rīgas ģimenes ārstu prakses.

    Pagājušajā nedēļā novērojams kritums Augstākās saslimstības ar akūtām augšējo elpceļu infekcijām (AAEI) gadījumos salīdzinājumā ar oktobra pēdējo nedēļu, arī relatīvi pret pagājušajām piecām sezonām ir redzama stabila infekcijas gadījumu samazināšanās.

    AAEI un plaušu karsoni kopš sezonas sākuma tiek novērota līdz 4 gadu un 5 līdz 14 gadu vecuma grupā, līdzīgi kā iepriekšējās sezonās.

    Pneimonijas jeb plaušu karsoņa gadījumi pagājušajā nedēļā pieauguši par vienu pacientu, proti, no 25 gadījumiem oktobra pēdējā nedēļā uz 27 gadījumiem aizvadītajā nedēļā.

    Kā informēja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā, lai gan vakcīna nav spējīga pilnībā pasargāt no saslimšanas, ir pierādīts, ka pat gadījumā, ja vakcīna nepasargās no inficēšanās vai saslimšanas, tā tomēr atvieglos un saīsinās slimības gaitu. Vakcīna arī pasargās hronisko slimību pacientus, mazinot iespējamo gripas komplikāciju risku un dzīvības apdraudējumu.

    Gripa Latvijā izplatās rudens un ziemas periodā, tādēļ šobrīd ir labākais laiks vakcinēties, norādīja slimnīcā. Imunitāte pret gripu izveidojas aptuveni septiņu dienu laikā pēc vakcīnas saņemšanas.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē