• Dzemdes kakla vēzim NĒ!

    Slimības
    Zane Eniņa
    2. oktobris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock.com
    Kāpēc ar uztriepi nepietiek?

    Skaidro:

    GAĻINA ŽIŽIMONTOVA

    • Ginekoloģe dzemdību speciāliste, ginekoloģe onkoloģe, ultrasonoskopiste.
    • Strādā AIWA Clinic un Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Latvijas Onkoloģijas centrā.

    Vispirms – UZTRIEPE

    Atsaucies, lūdzu, valsts organizētā dzemdes kakla vēža skrīninga aicinājumam un dodies uz pārbaudi pie ginekologa: ārsts tev paņems analīzi – citoloģisko dzemdes kakla uztriepi. Tā ir pavisam parasta pārbaude – ierasta lieta ginekologa darbā arī pirms skrīninga programmas ieviešanas, un, visticamāk, kaut kad dzīvē jau veikta arī tev. Skrīninga programmas ideja ir bez maksas paņemt analīzēm dzemdes kakla gļotādas šūnas reizi trīs gados katrai sievietei vecumā no 25 līdz 70 gadiem. Citu valstu pieredze liecina, ka šādas regulāras pārbaudes ļauj pietiekami savlaicīgi pamanīt nevēlamas izmaiņas šūnās un novērst saslimšanu ar dzemdes kakla vēzi vai atklāt to agrīni, kad ārstēšana ir nesalīdzināmi vienkārša un sniedz labus rezultātus. Protams, ja nepieciešams, uztriepes analīzi veic biežāk – tad, ja sievietei ir slikta pašsajūta, izdalījumi, sāpes vai ja ārsts ar neapbruņotu aci redz, ka dzemdes kaklā ir kādas izmaiņas un šis izmeklējums vajadzīgs.

    Kā ginekologs iegūst šūnas analīzēm? Tev jāatguļas speciālajā krēslā (modernākie modeļi patiešām ir ļoti ērti!). Ārsts makstī ievada speciālu instrumentu – spoguli, vispirms apskata un iztausta tevi, bet pēc tam paņem pavisam nedaudz gļotādas šūnu. Visticamāk, tu to pat nekādi nejutīsi. Paraugu pēc tam nosūta izpētei uz laboratoriju. Ja izmeklējums parāda, ka nekādu izmaiņu dzemdes kakla epitēlijā nav (to sauc par normu – A1), nākamā uztriepe jāveic pēc trim gadiem, taču tāpēc neesi atbrīvota no ikgadējās ginekoloģiskās apskates. Atceries arī, ka pie ārsta jāiet nekavējoties, ja ir neparasti izdalījumi, nieze, iekaisums vai kas cits aizdomīgs dzimumorgānu rajonā. 

    Laboratoriskajās analīzēs dzemdes kakla gļotādas šūnās var konstatēt izmaiņas. Tām var būt dažādas pakāpes – no A2 līdz A6. Tomēr ar uztriepes analīzi nepietiek, lai noteiktu diagnozi – tā tikai parāda izmaiņas, kas var radīt aizdomas par ļaundabīgu saslimšanu. Turklāt rezultātu mēdz ietekmēt virkne faktoru, piemēram, asins piejaukums, infekcija vai pat fakts, ka pēdējo 24 stundu laikā tev bijis sekss. Iznākumu ietekmē arī izmaiņas tavā ķermenī, kas notiek menopauzes laikā vai periodā, kad baro bērnu ar krūti. Tāpēc gadījumā, ja tev citoloģiskajā dzemdes kakla uztriepē parādīsies izmaiņas, ārsts pieņems lēmumu par turpmāko rīcību. Ja izmaiņas būs A2 pakāpē – tātad pavisam nelielas –, visticamāk, pietiks ar novērošanu: var gadīties, ka pēc pusgada šo izmaiņu vairs nebūs un tev konstatēs A1. Taču, sākot ar izmaiņām A3 pakāpē, tevi, visdrīzāk, nosūtīs uz papildu izmeklējumiem diagnozes noteikšanai – uz kolposkopiju. Savukārt šifrētais nosaukums A7 nozīmē, ka ir saplīsis stikliņš ar uztriepi – pēc trim mēnešiem tev analīze jāveic atkārtoti. Tik ilgi jānogaida, jo pierādīts, ka jebkura analīžu ņemšana traumē dzemdes kakla šūnas. Jāpagaida, līdz tās atjaunojas, citādi analīžu rezultāti var būt neprecīzi.

    Svarīgi!

    1. Nākot uz skrīninga izmeklējumu, neaizmirsti paņemt līdzi uzaicinājumu, ko saņēmi pa pastu.
    2. Pie ginekologa vislabāk nāc mēnešreižu cikla vidū (apmēram 14 dienas pēc pirmās menstruācijas dienas), jo tad izmeklēšanu tik ļoti netraucēs gļotas dzemdes kakliņā – šajā cikla posmā tās nav tik biezas. Tomēr šī nav stingra prasība. Galvenais, ka vispār atnāc.
    3. Pēc izmeklējuma pajautā, kad un kā tiksi informēta par rezultātiem un kā tev jārīkojas tālāk!

     

    Lai apstiprinātu vai izgaisinātu aizdomas par šo ļaundabīgo slimību, papildus jāveic arī kolonoskopija.

    Kā notiek KOLPOSKOPIJA

    Tai nav īpaši jāgatavojas. Ja nu vienīgi gadījumā, kad ir kāda vagināla infekcija, tā būtu jāizārstē. Parasti iesaka arī diennakti pirms izmeklējuma atturēties no dzimumdzīves, kā arī neveikt šo izmeklējumu mēnešreižu laikā.

    Kolposkopiju veic speciālists, kurš apmācīts strādāt ar speciālu aparātu – kolposkopu, kas dzemdes kaklu apgaismo un ļauj aplūkot pietuvinājumā. Aparāts netiek ievadīts ķermenī, bet gan atrodas 20–30 centimetrus atstatus.

    Apskate ir gandrīz tāda pati kā parastā ginekoloģiskā apskate: tev jāiekārtojas speciālajā krēslā, un ārsts ievada makstī īpašu spoguli, kas ir tikai nedaudz lielāks par parasto ginekoloģisko izmeklējumu instrumentu. To fiksē, lai neizkustas vai nepagriežas, jo izmeklējums ilgst apmēram 10 minūtes. Visa vizīte kopumā lielākoties nav ilgāka par 20 minūtēm.

    Vispirms ārsts aplūko dzemdes kaklu vienkārši pietuvinājumā – ar binokulāro mikroskopu. Pēc tam dzemdes kakla gļotādu apstrādā ar speciāliem šķidrumiem – ar lugola šķīdumu un trīsprocentīgu etiķskābi. Šāda apstrāde ļauj ļoti labi apskatīt asinsvadus un saredzēt vietas, kur ir izmaiņas. Kolposkopijas laikā ārsts paņem mērķa biopsiju, proti, audu paraugu analīzēm. Ko nozīmē mērķa biopsija? Dzemdes kakls ir relatīvi liels, no visas tā virsmas noņemt audus pārbaudēm nav iespējams, un tas arī nebūtu mērķtiecīgi. Kolposkopijas laikā iespējams konstatēt, kur tieši ir izmaiņas, un audu paraugu analīzēm paņemt no vietas, kur izmaiņu ir visvairāk. To dara, nokniebjot ar speciālām spailītēm. Brīdī, kad audu paraugs tiek paņemts, sāpju nav, taču kaut kas tomēr ir jūtams.

    Kopumā šajā izmeklējumā nepatīkamākais moments ir spoguļa ievietošana.

    Pēc kolposkopijas tev 4–5 dienas var būt asiņaini izdalījumi no maksts – nevis kā mēnešreizes, bet daudz, daudz mazāk. Ieliec biksītēs paketi vai ieliktnīti, bet nelieto tamponu! Ja būs nepieciešama tamponēšana, ārsts to veiks un arī pateiks, kad tamponu izņemt. Dažas dienas pēc kolposkopijas nav ieteicams mīlēties, iet pirtī vai vannā, arī peldēties baseinā.

    Arī pēc kolposkopijas noteikti pajautā, kur un kā uzzināsi rezultātus!

    Ko rāda ANALĪZES

    Kolposkopijā iegūto audu paraugu sūta uz histoloģiskajām analīzēm. Ar īpašām metodēm audus sasaldē, sagriež plānās šķēlītēs un pēta ar mikroskopu. Tad iespējams noteikt, kāda veida izmaiņas tās ir – displāzija vai vēzis. Displāzijai ir trīs pakāpes – viegla, vidēja un smaga. Smaga displāzija ir priekšvēža stāvoklis, bet vēl nav vēzis.

    Kad ārsts saņem histoloģisko analīžu rezultātus (tie ir gatavi pēc 7–10 dienām), kļūst skaidrs, ko darīt tālāk. Displāziju iespējams ārstēt ar elektroekscīziju, slimo gabaliņu izgriežot ar speciālu elektrisku cilpu. Šī procedūra tiek veikta, atsāpinot lokāli vai ar vispārējo anestēziju. Dažkārt šādi iespējams izgriezt arī vēzi sākumstadijā, kad izmaiņas ir vēl pavisam virspusējas.

    Pēc procedūras 3–4 nedēļas var būt asiņaini izdalījumi, tāpēc ieteicams lietot paketes (tamponus labāk ne!) un mēnesi atturēties no dzimumdzīves. Tikpat ilgi neej vannā un pirtī, un nepeldies baseinā. Arī cilāt smagumus virs pieciem kilogramiem nevajag!

    Apstrādātajā vietā pamazām notiek epitelizācija – rodas krevele, kas pēc 10–14 dienām pazūd. Pāri paliek tikai veseli audi. Un vēl – tev jāzina, ka elektroekscīzija nerada draudus tavai auglībai un neietekmē veidu, kā dzemdēsi bērniņu. Tiesa, tā pavisam nedaudz palielina priekšlaicīgu dzemdību risku.

    Ja ļaundabīgā saslimšana ir dziļāk audos, zem bazālās membrānas, jāizvēlas cita ārstēšanas metode, piemēram, ķirurģiska operācija.

    Taču kolposkopijas laikā ņemtās analīzes var arī neapstiprināt citoloģisko diagnozi jeb priekšdiagnozi, kuras pamatā bijusi uztriepes paņemšana. Mana pieredze liecina, ka tā notiek apmēram vienā gadījumā no desmit.

    Citoloģiskās dzemdes kakla uztriepes analīžu rezultātu tulkojums

    A0 – testēšana bez rezultāta

    A1 – norma, nav atrastas izmainītas dzemdes kakla gļotādas šūnas, analīze normāla

    A2 – labdabīgas/reaktīvas šūnu izmaiņas

    A3 – viegla displāzija jeb nepareizība, HPV (cilvēka papilomas vīrusa) pazīmes

    A4 – vidēja/smaga displāzija

    A5 – epitēlijšūnu atipiskas izmaiņas

    A6 – malignizācijas pazīmes

    A7 – saplīsis stikliņš

    Sagatavojies kolposkopijai!

    • Ieplāno šo izmeklējumu laikā, kad tev nav mēnešreižu.
    • Dienu, divas iepriekš nenodarbojies ar seksu; neizmanto lubrikantus.
    • Pāris dienas pirms izmeklējuma neizmanto tamponus un nelieto vaginālās svecītes vai gelus.

    Ko var konstatēt kolposkopijā

    • Dzimumorgānu kārpas (kondilomas).
    • Dzemdes kakla iekaisumu (cervicītu).
    • Izmaiņas dzemdes kakla audos.
    • Izmaiņas maksts audos.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē