• 10 iemesli, kāpēc tev jāēd olas ne tikai Lieldienās!

    Padomi
    Vija Stepiņa-Baikova
    Vija Stepiņa-Baikova
    26. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Sea Wave/Shutterstock.com
    Olas ir uzturvielām bagāts produkts, kas nāk par labu veselībai, ja tās patērē kā daļu no sabalansēta un veselīga uztura. Lūk, brīnišķīgi iemesli, kāpēc saprātīgos daudzumos olas iekļaut savā ēdienkartē vismaz pāris reižu nedēļā.
    1. Olbaltumvielu avots. Olas tiek uzskatītas par pilnvērtīgu olbaltumvielu avotu, kas satur visas deviņas neaizvietojamās aminoskābes, kas nepieciešamas ķermeņa augšanai un uzturēšanai.
    2. Uzturvielu krātuve. Olas ir bagātas ar būtiskām uzturvielām, piemēram, A vitamīnu, D vitamīnu, B12 vitamīnu, riboflavīnu, holīnu, selēnu un fosforu, kas ir ļoti svarīgi dažādām ķermeņa funkcijām.
    3. Veicina sirds veselību. Mērens olu patēriņš ir saistāms ar sirds veselības marķieru uzlabošanos, tostarp augstāku labā jeb ABL holesterīna līmeni un zemāku triglicerīdu līmeni.
    4. Veicina acu veselību. Olas satur luteīnu un zeaksantīnu – antioksidantus, kas ir labvēlīgi acu veselībai. Šīs uzturvielas palīdz samazināt makulas deģenerācijas un kataraktas risku – divas izplatītas ar vecumu saistītas acu slimības.
    5. Uzlabo smadzeņu funkciju. Holīns, kas atrodams olās, ir būtisks smadzeņu attīstībai un darbībai. Tam ir izšķirīga nozīme neirotransmiteru sintēzē un var palīdzēt uzlabot atmiņu un kognitīvās funkcijas.
    6. Svara regulēšana. Olas ir sātīgas, jo tajās ir augsts olbaltumvielu saturs, kas var palīdzēt samazināt apetīti un samazināt kaloriju uzņemšanu visas dienas garumā, potenciāli palīdzot kontrolēt svaru.
    7. Muskuļu spēks. Oās esošais augstas kvalitātes proteīns nodrošina aminoskābes, kas nepieciešamas muskuļu atjaunošanai un augšanai, padarot tās noderīgas cilvēkiem, kuri vēlas veidot vai uzturēt muskuļu masu.
    8. Kaulu veselība. Olas ir labs D vitamīna avots, kas ir ļoti svarīgs kalcija uzsūkšanās un kaulu veselībai. Regulāra olu lietošana var palīdzēt uzturēt stiprus un veselus kaulus.
    9. Ādas veselība. Olās esošie vitamīni un minerālvielas, piemēram, A vitamīns un selēns, palīdz uzturēt veselīgu ādu, veicinot šūnu apriti un aizsargājot pret oksidatīviem bojājumiem.
    10. Folātu saturs. Olas ir dabisks folātu avots, kas ir svarīgi DNS sintēzei un šūnu dalīšanai. Pietiekama folātu uzņemšana ir īpaši svarīga grūtniecības laikā, lai novērstu iedzimtus defektus.

    Svarīgi! Jā, izrādās, olas ir veselībai pat ļoti noderīgas, taču der ielāgot, ka tās ir labas tikai tad, ja tiek ēstas ar mēru un kopā ar sabalansētu daudveidīgu pārtiku. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē