Burkānu kūka ar ingveru
VAJADZĒS:
- 150 g miltu
- 2 tējkarotes cepamā pulvera
- 1 tējkaroti kanēļa
- 2 tējkarotes sarīvēta ingvera
- 100 g cukura
- pusglāzi eļļas
- 2 olas
- 2 burkānus
- 50 g mandeļu skaidiņu
- pūdercukuru pārkaisīšanai
KAS JĀDARA? Burkānus sarīvē un smalkās rīves, sajauc ar cukuru, olām, rīvēto ingveru un eļļu. Atsevišķi sajauc miltus ar cepamo pulveri, kanēli un šķipsniņu sāls. Abus maisījumus sajauc kopā, pārāk daudz nemaisot, un liek ietaukotā veidnē (diametrs 18–20 cm), pārkaisa ar mandeļu skaidiņām. Cepeškrāsnī 180 grādos cep 40–45 minūtes, gatavību pārbauda ar koka irbulīti. Izceptu pārkaisa ar pūdercukuru. Kūka ir ēdama gan silta, gan auksta. Ingvers tai piešķir nelielu pikantumu, pēc patikas to var pievienot mīklai vairāk vai mazāk. Arī daļu smalko kviešu miltu var nomainīt pret rupjākiem miltiem. Kūkai nav izteiktas burkānu garšas. Mīksta un sulīga, piemērota arī bērnam līdzņemšanaai pārtikas kastītē uz skolu, bērnudārzu vai pikniku.
Ābolu strūdele
VAJADZĒS: Mīklai
- pusglāzi ūdens
- pusglāzi eļļas
- 1 olu
- 1 glāzi kviešu miltu (var aizstāt arī ar rudzu miltiem)
- 1 olu pārziešanai
- Sezama sēkliņas
Pildījumam
- 3 glāzes gabaliņos sagrieztu ābolu
- 5 ēdamkarotes cukura
- 3 tējkarotes kartupeļu cietes
- kanēli
KAS JĀDARA? No ūdens, eļļas un olas sakuļ viendabīgu masu, kurā iesijā miltus un samīca vijīgā mīklā. Mīklu pusstundu patur vēsā vietā. Ābolus sagriež mazos gabaliņos, sajauc ar cukuru un atstāj, lai pusstundu ievelkas. Pēc tam pieber cieti, kanēli. Mīklu izrullē četros plānos taisnstūros. Uz katra mīklas gabala liek ābolu pildījumu. Mīklas taisnstūra galus un malas atstāj nedaudz brīvus. Vispirms uz pildījuma uzliec galus, tad pāri pārceļ vienu mīklas malu, pēc tam otru malu, nedaudz to piespiežot. Strūdeli uzmanīgi pārceļ uz pannas, pārsmērē ar sakultu olu, pārkaisa ar sezama sēkliņām. Liek cepeškrāsnī 220 grādu temperatūrā uz 45 minūtēm, kamēr strūdele kļūst zeltaina.
Rudzu maizes šarlote
VAJADZĒS:
- 400 g rudzu maizes
- 6 ābolus (labāk skābus)
- 100 g cukura
- 100 g margarīna (augu eļļu margarīna, kas nesatur piena taukus)
- 1 tējkaroti kanēļa
KAS JĀDARA? Nobriedušu maizi sarīvē un pusē sakarsēta margarīna apcep. Āboliem izgriež serdes un sagriež plānās šķēlītēs. Ietaukotā veidnē ber pusi apceptās maizes, virsū – visus sagrieztos ābolus. Pārkaisa ar pusi cukura un kanēli. Pārber atlikušo maizi un pārējo cukuru, pārliek ar margarīna piciņām. Liek sakarsētā krāsnī 200 grādos, cep apmēram 30 minūtes.
Naidželas šokolādes kūka
VAJADZĒS:
- 150 ml olīveļļas
- 50 g kakao pulvera
- 125 ml verdoša ūdens
- 2 tējkarotes vaniļas cukura
- 150 g rīsu miltu
- 1 tējkaroti cepamā pulvera
- šķipsniņu sāls
- 200 g smalkā cukura vai pūdercukura
- 3 olas
KAS JĀDARA? Kakao samaisa ar verdošu ūdeni, pievieno vaniļas cukuru. Citā bļodā samaisa rīsu miltus, cepamo pulveri un šķipsniņu sāls. Trešajā bļodā ar mikseri saputo cukuru, olas un eļļu. Jākuļ trīs minūtes, kamēr masa kļūst krēmīga, gaisīgāka un daudz gaišāka. Saputotajai masai pievieno kakao masu un pieber miltus, visu kārtīgi samaisa. Masu liek ieeļļotā kūkas formā (23 cm diametrā), cep 170 grādu temperatūrā 40–45 minūtes. Pēc izņemšanas no krāsns atdzesē 10 minūtes, neizņemot no formas. Gatavu kūku nedaudz pārkaisa ar kakao.
Banānu un auzu pārslu cepumi
VAJADZĒS
- Divus banānus
- 1 glāzi pilngraudu auzu pārslu
- 1 tējkaroti sodas
- citrona sulu
- pēc izvēles – riekstus, rozīnes, sēkliņas, žāvētus augļus un kanēli
KAS JĀDARA? Bļodā saspaida ar dakšiņu banānus, pievieno auzu pārslas. Auzu pārslas var arī sablendēt, lai iegūtu smalkāku masu. Kad izveidojusies viendabīga masa, pievieno sodu, citrona sulu, žāvētos augļus un citas piedevas, visu samaisa. Izveido bumbiņas un liek uz cepampapīra, ar dakšiņu piespiežot. Cep 160 grādos 10–15 minūtes.
Auzu pārslu un banānu kēkss bez miltiem, sviesta un olām
VAJADZĒS
- 2 glāzes ātri vārāmo auzu pārslu
- 3 banānus
- 3 ēdamkarotes medus
- 100 ml ūdens
- pustējkaroti kanēļa
- pusglāzi rīvētu burkānu
- sauju rozīņu
- sauju riekstu
KAS JĀDARA? No ātri vārāmajām auzu pārslām, banāniem, rīvētajiem burkāniem, medus, rozīnēm un riekstiem sajauc mīklu. Rīvēto burkānu vietā var izmantot arī burkānu masu, ko iegūst pēc sulas spiešanas. Pusi banānu var sablendēt, lai vieglāk sajauktu mīklu, bet otru pusi sagriezt mazos gabaliņos un kopā ar rozīnēm un riekstiem iecilāt mīklā pašās beigās. Cep 200 grādos apmēram 40 minūtes.