• «Bērnu un pusaudžu resursu centrs» Latvijā ievieš pasaulē atzītu starptautisku programmu

    Mans Mazais
    Santa.lv
    Santa.lv
    13. novembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Pateicoties VAS «Latvijas Loto» ziedojumam, SIA «Bērnu un pusaudžu resursu centrs» (PRC) Latvijā adaptējis starptautisku, pierādījumos balstītu atkarību profilakses programmu PreVenture, kas palīdz mazināt atkarību riskus pusaudžu vidū.

    Ziedojums ir nozīmīgs solis programmas ieviešanai Latvijā un palīdzēs veicināt bērnu un pusaudžu psihisko veselību, tādējādi pasargājot no agrīnas, kaitnieciskas un problemātiskas atkarību raisošu vielu lietošanas nākotnē.

    PreVenture programma ir pierādījumos balstīta atkarību profilakses metodika, kas izstrādāta Monreālas universitātē un līdz šim ieviesta Lielbritānijā, Nīderlandē, Čehijā un daudzās citās pasaules valstīs.

    Programma guvusi starptautisku atzinību no Pasaules Veselības Organizācijas, UNESCO, UNODC un daudzām citām.

    «PreVenture programmas adaptācija Latvijā ir pirmais solis ceļā uz pusaudžu atkarību izraisošo vielu lietošanas mazināšanu un psihiskā veselības stāvokļa uzlabošanu. Pateicoties «Latvijas Loto» ziedojumam, PRC ir bijusi iespēja apmācīt savus speciālistus programmas pasniegšanā, adaptēt programmas materiālus un veicināt ilgtermiņa sadarbību ar PreVenture pārstāvjiem Kanādā. Šobrīd programmu paredzēts izmantot Pusaudžu resursu centrā, kā arī piedāvāt kā izglītojošu materiālu atkarību profilakses nodarbībām skolās,» norāda «Bērnu un pusaudžu resursu centrs» valdes priekšsēdētāja Liene Dambiņa.   

    «Latvijas Loto» ziedojums tika veikts Labo mērķu programmas ietvaros, kuras mērķis ir finansiāli atbalstīt sabiedriskā labuma organizācijas, kas nodarbojas ar bērnu veselības aizsardzību, sociālo labklājību, izglītības līmeņa celšanu u.c.

    Kopumā Latvijas Loto atkarību profilakses programmu PreVenture adaptēšanai un ieviešanai ziedojusi 20 000 eiro.

    «Laikā, kad jauniešiem ir tik daudz iespēju un vienlaikus dažādu vilinājumu, ir svarīgi sniegt objektīvu un uzticamu informāciju, kā līdzsvarot domas un saglabāt skaidru prātu. Esmu pārliecināts, ka «Latvijas Loto» atbalsts  starptautiski atzītas programmas ieviešanai Latvijas skolās būs lielisks papildinājums un uzticamas informācijas avots gan jauniešiem, gan pasniedzējiem. Tas ļaus jauniešiem savlaikus apzināt atkarību riskus un rast risinājumus mentālās veselības veicināšanai,» norāda «Latvijas Loto» valdes priekšsēdētājs Edgars Lediņš.  

    Atkarību izraisošo vielu lietošana pusaudžu vecumā Latvijā ir ļoti aktuāls jautājums. 2019. gada Eiropas skolu aptaujā (ESPAD) tikai noskaidrots, ka tikai 7,6%  13 – 15 gadus vecu Latvijas pusaudžu pēdējā gada laikā bija atturējušies no jebkādu vielu lietošanas. Arī Valsts policijas dati liecina, ka 2022. gadā ir palielinājies nepilngadīgo noziedzīgu nodarījumu skaits, kas saistīti ar apreibinošu vielu lietošanu, iegādi un glabāšanu. Tiesībsargājošo iestāžu redzeslokā jaunieši bieži vien nonāk jau tad, kad lietošana kļuvusi problemātiska un sodi to nespēj risināt.

    Agrīna lietošana ir saistīti ar daudz, negatīvām sekām jau pieaugušā vecumā, ieskaitot nopietnu atkarību slimību veidošanos.

    Programmas nodarbības paredzētas ikvienam 13 – 18 gadus vecam jaunietim. Pētījumi liecina, ka programma efektīvi palīdz izvairīties no agrīnas un kaitnieciskas vielu lietošanas uzsākšanas, kā arī samazina lietošanas biežumu un daudzumu. Tā pastarpināti palīdz tikt galā ar uzvedības problēmām, depresiju un trauksmi, kā arī kopumā veicina jauniešu psihisko veselību un labklājību.

    Programma sastāv no divām grupu nodarbībām, kurās pusaudži tiek apmācīti tikt galā ar personības aspektiem, kas saistīti ar psihiskās veselības grūtībām, paaugstinātu atkarību risku un uzvedības problēmām.

    Nodarbības sākas ar pusaudžu novērtējumu, kurā tiek analizēti dalībnieku personības profili un galvenās grūtības. Pēc tam, speciāli apmācīta trenera vadībā, nodarbībās tiek apgūtas prasmes, kas nepieciešamas, lai risinātu dalībnieka individuālās grūtības un veicinātu tikšanu galā ar dažādiem ikdienas izaicinājumiem, ieskaitot vēlmi lietot vielas.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē