• Kā rūpēties par drošību vēlās vakara pastaigās ar suni

    Pastaiga ar suni
    Ilze Pole
    Ilze Pole
    16. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Dienām kļūstot īsākām, arī laiks pastaigām ar suni bieži vien tiek atvēlēts jau pēc tumsas iestāšanās. Bet vakara stundas rada vairākus riskus gan tev, gan tavam mājas mīlulim. Kā rūpēties par drošību?

    Esi pamanāms!

    Svarīgākais ir būt redzamam, kā arī palielināt redzamību pašam. Nakts stundās vari nepamanīt uz ceļa atrodamos šķēršļus, piemēram, stikla lauskas vai akmeņus. Tāpat arī tu un tavs suns varat būt mazāk redzami transportlīdzekļu vadītājiem, gājējiem un riteņbraucējiem. 

    Pievērs uzmanību savam apģērbam – nevelc melnas drēbes, vedot pastaigā suni.

    Nēsā līdzi gaismas lukturi, kā arī parūpējies par atstarojošiem elementiem gan sev, gan mājdzīvniekam. Daudzos dzīvnieku preču veikalos vari atrast atstarojošas vestes (arī sildošas), kakla siksnas un pavadas, lai izgaismotu savu četrkājaino draugu piķa melnā tumsā. Atrodamas arī īpaši izstrādātas kaklasiksniņas un pavadas ar mirgojošiem vai vienmērīgiem gaismas elementiem, kas izgaismos suni pat tad, kad gaisma tam nespīdēs virsū. Vari arī izmantot sev vai sunim pie galvas piestiprināmu lukturi, līdzīgi kādus izmanto kalnrači, klinšu kāpēji un mušeri (suņu pajūga vadītāji).

    Ved suni pavadā!

    Pastaigājoties ar suni vakara stundās, rēķinies, ka tavs mājdzīvnieks tumsā redzēs daudz labāk nekā tu. Tāpēc viņš pamanīs, piemēram, krūmos paslēpušos kaimiņu kaķi, par kura klātbūtni tev nebūs ne jausmas. Šā iemesla dēļ, lai suns pēkšņi nesāktu skriet negaidītā traucēkļa virzienā, ir svarīgi mājdzīvnieku vienmēr vest pavadā (tas attiecas arī uz dienas pirmo pusi!). Tomēr suņi var arī izbīties no pēkšņa trokšņa, kas nāk no kādas radības, paslēpušās tumsā. Tad tev noderēs svilpe, ar ko aizbaidīt varbūtējo draudu.

    Ja iespējams, labāk izvēlies parasto pavadu, nevis automātisko.

    Tās īpaši bīstamas ir naktī, jo ir grūti saskatāmas. Pretī braucošās automašīnas vadītājs var strauji nobremzēt un radīt avārijas situāciju, domājot, ka tavs suns, kas atrodas pie ietves malas, ir bez pavadas. Tāpat arī aiz tās var aizķerties kāds garāmgājējs.

    Izstrādā maršrutu!

    Lai arī atklāt jaunas takas un pastaigas vietas ir interesanti, tomēr vakara stundās izvēlies zināmu un, vēlams, labi apgaismotu maršrutu. Tas arī neļaus tev apmaldīties. Ideālajā variantā tavs maršruts ietvertu gan ietvi, gan ielu apgaismojumu. Ja ietves nav, gar ceļa malu dodies pretēji satiksmei un centies suni turēt tālāk no ceļa. Tas ļaus tev labāk pamanīt, kad tuvojas automašīna vai cits transportlīdzeklis, un attiecīgi reaģēt, ja nepieciešams. Vēl viena iespēja ir aizbraukt ar automašīnu uz vietu, kur tu ar savu mājdzīvnieku vari droši pastaigāties tālāk no ceļa. Daudziem parkiem un sporta laukumiem ir apgaismojums, taču pārliecinies, ka tur ir atļauts vest pastaigā suni.

    Šie padomi ir domāti, lai nevis nobaidītu tevi kā suņa saimnieku, bet gan lai rūpētos par drošu un patīkamu pastaigu diennakts tumšajā daļā. Turi pavadu ar stingru roku, esi gudrs un domā uz priekšu, lai veiksmīgi atvairītu briesmas, ja tās gadītos pa ceļam tev un tavam mājas mīlulim ikvakara pastaigā.

    Vedot vakara pastaigā suni, atceries…

    • Vilkt labi pamanāmu, gaišu apģērbu; izmantot atstarotājus un atstarojošus elementus gan sev, gan savam sunim.
    • Vienmēr nēsāt līdzi lukturi. Pat ja tu un tavs mājdzīvnieks esat redzami citiem, svarīgi ir arī tas, cik labi jūs redzat tumsā paslēpušos draudus.
    • Vest suni pastaigā kopā ar citiem. Varbūt tev ir kāds draugs vai kaimiņš, ar kuru kopā doties pastaigā ar suņiem. Drošāk un arī interesantāk!
    • Ņemt līdzi mobilo telefonu un painformēt kādu par to, uz kurieni plāno doties pastaigā.
    • Uzmanīt suni, neļaujot viņam aizskriet prom, ja vien neesat drošā, slēgtā un labi apgaismotā teritorijā.
    • Uzmanīgi klausīties. Vakara pastaigas ar savu uzticamo draugu noteikti nav īstais brīdis, lai klausītos mūziku austiņās. Visām tavām maņām ir jābūt gatavām reaģēt uz apkārt notiekošo.
    • Izvēlēties labi zināmas un pēc iespējas apgaismotākas pastaigu vietas. Izvairies no bīstamām teritorijām.
    • Ja atrodies slēgtā teritorijā (piemēram, parkos izveidotajos suņu laukumos), gan tev, gan sunim nakts pastaigu jautru padarīt palīdzēs tumsā mirgojošās spēļu bumbas, ko vari iegādāties dzīvnieku veikalos.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē