• Elektrības cena kāpj debesīs! Vērtīgas idejas ekonomiskam ziemas vakaram

    Elektrības cenas
    Elza Krūmiņa
    5. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Sigmund/Unsplash
    Vēl vakar sociālos tīklus pāršalca aicinājumi šajā piektdienā izvairīties no ierīču un gadžetu darbināšanas, jo biržas cenu līkne nolēmusi uzkāpt kalna virsotnē. Arī laikapstākļi nav gluži piemēroti ilgstošām aktivitātēm ar ģimeni svaigā gaisā. Ko nu? Lūk, idejas, kā kliedēt vakaru, maksimāli distancējoties no elektroierīcēm un elektrības patēriņa.

    Elektrība mūsdienās ir kā ūdens un gaiss – ziemas vakarus ir grūti iedomāties bez spuldzīšu gaismas un iemīļotā seriāla vai filmām. Tomēr tieši elektroierīču lietošanas paradumi gada aukstajos mēnešos rada visai iespaidīgus elektrības rēķinus un, ja biržas cenu niķi satrauc, ir vērts padomāt par alternatīvām aktivitātēm. Mūsdienu apstākļos gluži pie skala liesmiņas segas neaudīsi, tāpēc ņem talkā radošumu un sagādā jautras aktivitātes sev un ģimenei pustumsā.

    Apbruņojies ar lampiņu virtenēm un svecēm

    Ir pēcsvētku laiks, tāpēc vēl daudziem mājokļus rotā ar baterijām darbināmas lampiņu virtenes, spīdoši dekori un sveces. Šajā dārgajā dienā šie svētku dekori būs īstajā vietā! Nomaini baterijas dekoriem, lai tie spīdētu visspožāk, iededz sveces un te nu būs maģisks, ambientais apgaismojums, kas vienlaikus netērēs elektrību un izgaismos telpu. Tagad tā ir gatava ģimeniskām izklaidēm.

    Kopīga vakariņu gatavošana

    Kas teicis, ka vakariņas ir jāgatavo prožektoru gaismā? Ja gatavošana neietver produktu kapāšanu smalkos gabaliņos ar asu nazi, tad to var darīt arī sveču un lampiņu virteņu gaismā. Ar ģimeni pagatavojiet gardus tako ar pupiņām, picas, burgerus vai načo. Tiesa, sanāks darbināt plīti vai cepeškrāsni, taču elektrības patēriņš būs niecīgs. Maltītes gatavošanas procesā var iesaistīties visa ģimene – sākot no pašiem mazākajiem, beidzot ar sirmākajiem.

    Ģimeniskā jogošana

    Jogas nodarbības nereti ietver sevī pustumsu un sveču gaismu. Ja mājas kvadratūra atļauj, visa ģimene var izklāt savus paklājiņus un sacensties lokanībā, izmēģinot dažādas pozas jeb asanas. Jogas pasniedzējam nemaz nav jābūt uz vietas – telefonā ieslēdz kādu no daudzajiem Youtube kanālā atrodamajiem jogas pamācību video iesācējiem un jogas nodarbība var sākties.

    Ēnu teātris

    Ja ģimenē aug mazuļi, lielisks laika kavēklis pustumsā būs ēnu teātris. Te talkā vajadzēs piesaistīt veco labo kabatas lukturīti vai telefona gaismiņu, rotaļlietas, figūriņas , cimdu lelles un citus atribūtus, kā arī izdomu. Pret tukšāko mājokļa sienu izspēlē bērna vai pat paša iemīļotāko pasaku sižetus. Radošiem vecākiem cepums būs par kāda piedzīvota notikuma izspēlēšanu ēnu teātrī. Šī nodarbe noteikti sagādās daudz prieka mazajiem un smieklu vētra būs garantēta.  

    Ģimenes portretu zīmēšanas meistarklase

    Šī aktivitāte prasīs zināmu sagatavošanos – vajadzēs papīrus, audeklus, krāsas un zīmuļus. Taču portretu zīmēšana sagādās īstu izsmiešanos. Katrs no ģimenes locekļiem izlozē, kuru zīmēs. Uzlieciet taimeri un neilgā laika posmā uzzīmējiet portretus tā, lai pārējie neredz mākslas darbu procesā. Lai aktivitāte būtu jautrāka, zīmējumus padodiet tālāk, lai mākslas darbu turpina cits ģimenes loceklis.

    Bilžu un atmiņu vakars

    Ja prāts nenesas uz ēverģēlībām, daudz mierīgāka un sirdi sildošāka nodarbe būs fotogrāfiju pārskatīšana un gremdēšanās jaukās atmiņās. Velc laikā vecos fotoalbumus vai atvilktnē noglabāto zibatmiņu ar saglabātajām bildēm. Bilžu pārskatīšana laptopā netērēs pārlieku daudz elektroenerģijas, toties sagādā ne mazums prieka mājiniekiem.  

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē