• Zināms, kad gaidāms viens no šī gada aktīvākajiem periodiem mājokļu tirgū

    Sabiedrība
    Santa.lv
    Santa.lv
    2. marts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Jauna mājokļa iegādē ir vērojama sezonalitāte, kur vairāk nekustamo īpašumu darījumu iedzīvotāji veic tieši pavasara un rudens mēnešos, liecina «Luminor» bankas novērojumi. Aktivitāti tirgū būtiski ietekmē arī makroekonomikā situācija un patērētāju noskaņojums.

    «Vēsturiski aktīvākie periodi ir pavasaris un rudens, kamēr vasara un ziema ir salīdzinoši mierīgākas. Patērētāju kopējo aktivitāti un optimismu būtiski ietekmē laikapstākļi, kam ir praktiski apsvērumi, kā arī emocionālie apstākļi,» ar novērojumiem dalās «Luminor» mājokļu kreditēšanas vadītājs Kaspars Sausais.

    Visneaktīvākie – gada pirmie mēneši

    Kā liecina nekustamo īpašumu tirgus novērojumi un Luminor bankas dati, vismazākā aktivitāte mājokļu tirgū parasti vērojama gada pirmajos divos mēnešos. Kam seko aktīvie mēneši – marts, aprīlis un maijs. Aktīvās sezonas sākums bieži vien atkarīgs no laikapstākļiem, piemēram, cik ilgi ir sasalusi zeme, kas būtiski ietekmē būvdarbus. Ziemā privātmāju vai zemes apskate ir ierobežotāka, tādēļ šādi darījumi bieži tiek atlikti uz siltāku laiku.

    Bankas kreditēšanas eksperti iesaka aplūkot īpašumu dažādos laikapstākļos, lai novērotu to ietekmi uz konkrēto īpašumu. Piemēram, pavasara palu laikā ir svarīgi novērtēt kopējo mitruma līmeni un tā uzkrāšanās vietas, rudenī un ziemā – piebraucamo ceļu kvalitāti. Šo iemeslu dēļ visvairāk zemes un privātmāju iegādes darījumu notiek pavasarī un vasarā. Pavasarī visbiežāk tiek uzsākta vai atsākta māju būvniecība.

    Vienlaikus aizvadītajā gadā mājokļu tirgū vairāk aktivitāti ietekmēja makroekonomiskie notikumi nevis laikapstākļi, un attiecīgi gada otra puse bija mazāk aktīva nekustamo īpašumu jomā. Savukārt gadu iepriekš – 2021. gada marta, aprīļa un maija darījumu apjoms bija par 10% aktīvāks nekā tā paša gada vasaras periodā.

    Ietekmē mācību gada sākums

    Vasaras periodā, kad ierasti ir atvaļinājumu laiks, iedzīvotāji daudz vairāk laika velta atpūtai, atliekot nozīmīgāku lēmumu kā mājokļa iegāde izdarīšanu uz vēlāku laiku. Septembrī, atsākoties skolas gaitām, aktivitāte mājokļu tirgū parasti atjaunojas un saglabājas līdz pat gada beigām. Šajā laikā ir novērojams arī augsts pieprasījums pēc īres dzīvokļiem.

    Kā norāda eksperts, daudzi vēlas darījumus noslēgt vēl vecajā gadā, citi – Ziemassvētkus sagaidīt jaunajā mājoklī, tāpēc līdz gada beigām parasti saglabājas augsta aktivitāte, kam seko gada klusākie mēneši – janvāris un februāris.

    Darījumu skaitu ietekmē ne tikai sezonalitāte, bet arī kopējie makroekonomiskie notikumi un patērētāju noskaņojums. Pat mēnešos, kad ierasti ir lielākā aktivitāte, citu apstākļu ietekmē kopējās tendences var mainīties.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē