• Vīķe-Freiberga par Zelenski: Es reti kādu tādu vadoni esmu savā mūžā redzējusi

    Karš
    Ziņu aģentūra LETA
    5. aprīlis, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Vaira Vīķe-Freiberga
    Foto: LETA
    Vaira Vīķe-Freiberga
    Ukrainu atbalstošajām valstīm un organizācijām patiesībā nekas neliedz sūtīt tai daudz efektīvāku militāro palīdzību, izriet no Latvijas eksprezidentes Vairas Vīķes-Freibergas paustā intervijā telekanālam TV3.

    Intervijā viņa kritizē gan NATO valstu nevēlēšanos sniegt Ukrainai efektīvāku militāro palīdzību, gan arī Eiropas nespēju atteikties no Krievijas dabasgāzes.

    Runājot par Ukrainas apgādāšanu ar ieročiem un pretgaisa aizsardzības sistēmām, Vīķe-Freiberga atzīst, ka NATO valstu palīdzība Ukrainai droši vien ir bijusi noderīga, tomēr esot neefektīvi šādu atbalstu sniegt «tā kā pa pilienam».

    «Piedodiet, tās arī ir iedomātas sarkanās līnijas, tās nekur nav definētas un rakstītas, ka nedrīkst sūtīt īsti efektīvus pretgaisa instrumentus,» pārliecināta eksprezidente.

    Viņa arī piebilst, ka efektīvu militāro palīdzību Ukrainai varētu sniegt ja ne NATO kā alianse, tad vismaz atsevišķas NATO dalībvalstis vai valstis, kas nemaz nav tās sastāvā. «Kāpēc viņas nevar sūtīt kaut ko tiešām efektīvu, kas šiem nabaga ukraiņiem palīdzētu aizsargāties pret šiem gaisa uzbrukumiem?

    Mani tas tiešām satriec atkal līdz sirds dziļumiem,» intervijā TV3 pauž Vīķe-Freiberga.

    Bijusī Latvijas pirmā persona arī pārmet Eiropai nespēju atteikties no Krievijas dabasgāzes piegādēm.

    Pēc viņas teiktā, «Eiropa baro Krievijas karu Ukrainā ar to, ko viņa maksā par gāzes piegādēm, un tas turpinās katru dienu».

    Vīķe-Freiberga slavē Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski par viņa «milzīgo enerģiju, drosmi» un «apbrīnojamajām runām». «Paldies par to, ko viņš dara savai tautai. Es reti kādu tādu vadoni esmu savā mūžā piedzīvojusi un redzējusi.»

    Intervijā TV3 eksprezidente ļoti skeptiski vērtē izredzes, ka Krievijā varētu notikt tautas atmoda – tas esot pilnīgi bezcerīgi, jo diktators Vladimirs Putins savu varas vertikāli uzbūvējis ļoti rūpīgi, nodrošinot, ka viņa vadītajā valstī nekavējoties tiek apslāpēts pat visniecīgākais mēģinājums apšaubīt Kremļa izplatītos vēstījumus.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē