• Šokējoši: Piketa vadītāja atklāj, no kurienes un kāpēc uz Vecrīgu atvesti miruši dzīvnieki

    Dzīvnieku aizsardzība
    Estere Jansone
    14. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Šokējoša aina piketā
    Foto: Picture Agency
    Šokējoša aina piketā
    Ceturtdienas rītā pie Saeimas ēkas notika dzīvnieku aizsardzības organizāciju pikets pret bezatbildīgu mājas dzīvnieku pavairošanu. Tajā apskatei bija izlikti zārki ar dzīvnieku līķiem. Piketa vadītāja atklāj, kāpēc rīkojusies tik radikāli.

    Šodien pie Saeimas jau trešo reizi norisinājās pikets pret bezatbildīgu mājas dzīvnieku pavairošanu. Taču šis nelīdzinājās iepriekšējiem diviem, un daudzu atmiņās būs vēl ilgi. Pie Saeimas visu apskatei tika izlikti mirušu kaķu un suņu līķi. Daudzi klātesošie nevarēja valdīt asaras, ieskatoties atvērtajos zārkos. Portālam «Santa.lv» dzīvnieku aizsardzības biedrības «Ķepu ķepā» vadītāja Gundega Bidere skaidro, ka šoreiz patiesi tika sperts izmisuma solis, jo problēma ir samilzusi.

    «Mēs vēlējāmies sabiedrībai parādīt, kāda ir šī realitāte. Mēs jau vairākus gadus norādām, ka mūsu valstī nav sakārtota likumdošana par dzīvnieku labturību. Mēs esam sūtījuši deputātiem un PVD konkrētu audzētavu nosaukumus, kas audzē dzīvniekus briesmīgos apstākļos, bet nekas netiek darīts,» saka Bidere. Viņa neslēpj, ka sirds īpaši sāp par cilvēku bezatbildību un cietsirdību. Pret dzīvniekiem nežēlīgi izturas gan privātpersonas, gan audzētavas. «Īpaši šokējoša aina paveras suņu audzētavā «Lieldeviņzare» –

    tur dzīvo 120 suņi un tos pieskata tante, kurai ir 62 gadi.

    Mēs esam veikuši izpēti, meklējuši pierādījumus par to, cik sliktos apstākļos dzīvo suņi, ka tiem tiek izsniegti nekorekti dokumenti. Mēs esam parādījuši meinkūnu audzētavu, kas regulāri tirgo slimus kaķus, kuri mirst drīz pēc tam, kad atraduši saimniekus. Kopā ar pašvaldības policiju esam braukuši uz adresēm, kur dzīvnieki mitinās drausmīgos apstākļos. Diemžēl neesam saņēmuši nekādu reakciju,» atklāj Gundega Bidere.

    Vaicāta, no kurienes nākušas šo dzīvnieku mirstīgās atliekas, kas bija eksponētas piketā, Bidere atbild:

    «Šie ir patversmē mirušo dzīvnieku līķi

    – šie dzīvnieki ir kādu laiku uzturējušies patversmē un miruši no vecumam vai slimībām. Koka zārkā ir redzami kaķi, kuri izņemti no dzīvokļiem, kuros turēts liels skaits dzīvnieku. Divi mirušie kaķi nāk no bēdīgi slavenā Limbažu dzīvokļa, kurā dzīvojuši 78 kaķi – viņi bija slimi, un to ārstēšanas process ir bijis nesekmīgs.»

    Dzīvnieku aizsardzības biedrības «Ķepu ķepā» vadītāja cer, ka šis skaudri sensacionālais izgājiens liks sabiedrībai atvērt acis un apturēt līdzcilvēku bezatbildību pret dzīvniekiem.

    Daudziem lija asaras, redzot šo…

     

    Dzīvnieku aizsardzības likumā mērķis ir uzlabot dzīvnieku labturības līmeni to turēšanā, pavairošanā un atsavināšanā, panākt dzīvnieku izsekojamību, vienlaikus aizsargājot potenciālos dzīvnieku pircējus un valstī mazinot ēnu ekonomiku dzīvnieku tirdzniecības jomā, kā arī uzlabot administratīvā pārkāpuma lietu izskatīšanu.

    Likumprojekta anotācijā norādīts, ka grozījumos noteikti papildu pienākumi dzīvnieka īpašniekam mājas dzīvnieku aizsardzībai, nosakot, ka mājas (istabas) dzīvnieku drīkst pavairot, nekaitējot dzīvnieka veselībai, atbilstoši tā etoloģijai un tādā vecumā, kad tas ir sasniedzis vaislas dzimumgatavību, kā arī pavairošanai nedrīkst izmantot slimus mājas (istabas) dzīvniekus, dzīvniekus ar iedzimtām patoloģijām un fizioloģiski un ģenētiski nesaderīgus dzīvniekus.

    Vienlaikus sieviešu kārtas sunim, kaķim un mājas (istabas) seskam gada laikā nedrīkst būt vairāk kā viens mazuļu metiens. Savukārt dzīvnieka īpašniekam vai turētājam jānodrošina, lai mājas (istabas) dzīvnieks ar radīto smaku, riešanu vai gaudošanu netraucētu attiecīgās mājas vai apkārtnes iedzīvotājus.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē