• Latvijā zināmi mākslinieki aicina skolēnus uz satikšanos skolas solā

    Aktuāli
    Ziņu aģentūra STATION
    21. septembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: skoleniem.lv
    Septembris skolēniem sācies ne tikai ar jaunu mācību gadu, bet arī iespēju baudīt aizraujošas kultūras pieredzes!

    Platforma «Skoleniem.lv» aicina uz jaunu un plašu kultūras programmu, jauniešiem, piedāvājot tikšanos ar improvizācijas teātra «Divas» māksliniecēm Elīnu Geidu un Aneti Bendiku, grupas «Citi Zēni» līderiem Robertu Memmēnu un Dagni Roziņu, grupas «Tautumeitas» dalībniecēm Asnati un Aurēliju Rancānēm un daudziem citiem.

    Programmā «Latvijas skolas soma» tiks runāts par emocionālo inteliģenci, tiks iepazīts Latvijas kultūras kanonu un notiks tikšanās dziesmās ar Imantu Ziedoni.

    Platformas «Skoleniem.lv» mērķis ir izglītot skolēnus, padarot mācību saturu aizraujošu. Pateicoties iniciatīvai «Latvijas skolas soma», projektā jau ilgāku laiku tiek apciemotas mācību iestādes ar klātienes koncertiem, muzikālām izrādēm un radošām darbnīcām.

    Šogad jauniešiem tiek piedāvātas četras jaunas programmas. Improvizācijas teātra izrāde «Prāta un emociju turbulence» veidota kā improvizācijas terapija, kalpojot par emocionālo ceļvedi un ļaujot izzināt prāta neatklāto pasauli. Improvizatores Elīna Geida un Anete Bendika no improvizācijas teātra «Divas» stāstīs, kā atpazīs savas emocijas un kontrolēt tās ar prātu. Saturisko kodolu veido skolēnu izvirzītas, viņiem aktuālas tēmas, caur kurām tiek veidota izrādes dramaturģija. 

    Norises laikā skolēni tiek iesaistīti dažādos uzdevumos un vingrinājumos, kas radīs interaktīvu, aizraujošu un enerģisku tikšanos ar māksliniecēm.

    Savukārt par godu Imanta Ziedoņa 90 gadu jubilejai dziedātāja Rūta Dūduma un komponists Jānis Ķirsis atklās Imanta Ziedoņa dzejas mijiedarbību ar izcilajiem latviešu komponistiem un viņu mūziku. Renārs Kaupers, Raimonds Tiguls, Kārlis Lācis, Imants Kalniņš ir vieni no daudziem skaņražiem, kuri ir izmantojuši Imanta Ziedoņa dzeju savā daiļradē.

    Nodarbības laikā skolēni varēs piedalīties muzikālā spēlē – labirintā, meklējot dziesmas un dzejoļus, paši tos izvēloties.

    Savukārt iepazīt Latvijas kultūras īpašības jaunieši aicināti aizraujoša muzikāla spēļstundā «No tautastērpa līdz Gaismas pilij: mūzika Latvijas kultūras kanonā». Skolēniem interaktīvā veidā piedāvāts izzināt Latvijas kultūras kanonu un tajā iekļautās tautas tradīcijas, arhitektūru un dizainu, skatuves mākslas, vizuālo mākslu, literatūru, mūziku, kino un Latvijas ainavas. Spēles un aktivitātes iekļauj mēmo šovu, dziesmu vārdu minēšanu, nozīmīgu personu un vietu atpazīšanu, spēli «Patiesība vai meli» un citas aktivitātes. Programmā iekļautas Raimonda Paula, Imanta Kalniņa, Emīla Dārziņa un citu tautā iemīļotu komponistu melodijas.

    Projekta autori īpaši padomājuši arī par svētku laiku, aicinot iegrimt aizraujošā audiovizuālā izrādē «Ziemassvētku jampadracis», kurai par pamatu ņemta slavenā 1993. gadā izdotā filma. Izrādē skanēs Mārtiņa Brauna populārā filmas dziesma «Veltījums», kā arī svētku korāļi un citas populāras Ziemassvētku melodijas.  Īpaša loma paredzēta arī pašiem skolēniem, ar atraktīvu uzdevumu un spēļu palīdzību cenšoties risināt stāsta notikumu gaitu.  

    Galvenās lomas atveido talantīgais dziedātājs Kārlis Mangulsons un virtuozais somu izcelsmes latviešu mūziķis Marko Ojala, bet stāstu savīs kopā režisors Juris Jonelis.

    Platforma «Skoleniem.lv» turpina piedāvāt arī citas, jauniešu jau iemīļotas programmas. Ar dabu, latviešu tradīcijām un gadskārtu svētkiem iepazīstinās grupas «Tautumeitas» dalībnieces Asnate un Aurēlija Rancānes. Koncertlekcijā «Ceļš uz lielo skatuvi» populārās grupas «Citi Zēni» līderi Roberts Memmēns un Dagnis Roziņš stāstīs par koncertdzīves aizkulisēm, priecēs ar muzikāliem priekšnesumiem un diskutēs par kultūras nozīmi jauniešu ikdienā. Savukārt «Orķestra un elektromūzikas evolūcija» sniedz unikālu iespēju, kopā ar vijoļvirtuozu Daniilu Bulajevu un komponistu Jāni Ķirsi, iepazīties ar orķestra mūziku un tās vēsturi cauri gadsimtiem.

    7. un 8.oktobrī Rīgas kultūrtelpā «Auss» ģimenes ar bērniem no 4 gadu vecuma un jaunāko klašu skolēni aicināti ālēties un mācīties no savām kļūdām izrādē «Makss un Morics». Tā ir komponistu Jāņa Ķirša un Andra Sējāna muzikālais «nedarbs», kas tapis pēc leģendārā Vilhelma Buša stāsta. To latviešu valodā atdzejojusi Aspazija. Galvenajās lomās – talantīgie dziedātāji Justs Sirmais un Kārlis Mangulsons.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē