• «Kia» atklāj, kā izskatīsies automašīnas tuvākajā nākotnē

    Auto
    Auto Latvija
    Auto Latvija
    11. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    2024. gada plašpatēriņa elektronikas šovā (Consumer Electronics Show) Lasvegasā «Kia» atklāja savu nākotnes stratēģiju «Platform Beyond Vehicle» (PBV). PBV biznesa balsts sākotnēji būs pilnīgi jauns modulārs transportlīdzeklis, kura būtībā ieskatu sniedz konceptuālais «Kia Concept PV5».

    Reizē ar šo nākotnes vīziju Lasvegasā tika prezentēts daudzpakāpju plāns, kas paredz ne tikai PBV revolūciju mobilitātes nozarē, bet arī Hyundai Motor Group progresu robotikas, Advanced Air Mobility (AAM) jeb gaisa mobilitātes un autonomās braukšanas jomā.

    Kia PBV ir pilnīgas mobilitātes risinājums, kas apvieno specializētus elektroauto ar moderniem programmatūras risinājumiem. To pamatā ir Hyundai Motor Group SDx stratēģija, kas paredz aizvien lielāku svaru piešķirt tieši programmatūrai, lai automašīnas, autoparki un transporta sistēmas iegūtu jaunu definīciju. Tāpat PBV pavērs durvis jaunām uzņēmējdarbības un dzīvesstila izpausmēm, jo ar moderniem, pielāgotiem interjeriem, kas nodrošina maksimālu brīvību un elastību, jaunu definīciju iegūs arī telpas jēdziens.

    «Kia PBV bizness atspoguļo mūsu vīziju par tradicionālās automobiļu koncepcijas robežu pārkāpšanu, jo ar optimizētiem transportlīdzekļiem un pakalpojumiem, kas pielāgoti konkrētiem tirgus un biznesa apstākļiem, grasāmies piepildīt klientu un kopienu līdz šim nepiepildītās vajadzības,» sacīja Ho Sung Songs, Kia prezidents un izpilddirektors.

    Vīzija par nākotnes mobilitāti

    Kia PBV piedāvājums ir patiess uz klientu orientētas pieejas iemiesojums un tiks veidots, integrējot transportlīdzekļus, programmatūru un nākotnes tehnoloģijas, lai nodrošinātu lielāku pievienoto vērtību.

    Zīmola PBV īstenošana ir sadalīta trīs atsevišķās fāzēs

    • Pirmajā fāzē tiks ieviests sērijveida Kia PV5 – universāls elektroauto, kas paredzēts, piemēram, pasažieru un kravu pārvadājumu, piegāžu un komunālo pakalpojumu sniegšanai, un nodrošina plašas pielāgošanas iespējas, lai atbilstu visdažādākajām klientu vajadzībām.

    Paplašināta datu apmaiņa starp automašīnām un ārējiem avotiem par, piemēram, pārvietošanās maršrutu un piegādes detaļām ļaus vairākus PV5 ērti izmantot kā programmatūras vadītu autoparku. Pielāgoto autoparku un PBV specifisku risinājumu parādīšanās savukārt nozīmēs īsākas dīkstāves un paaugstinātu izmaksu efektivitāti.

    • Otrajā fāze tiks ieviesti pārējie specializētie PBV modeļi, bet PBV stratēģijas kļūs par mobilitātes platformām ar mākslīgo intelektu, kas mijiedarbībā ar lietotājiem iegūtos datus izmantos, lai automašīnas vienmēr būtu atjauninātas. Integrēts PBV risinājums nodrošinās pielāgotu, vienotu pieredzi dažādās ierīcēs un programmatūrā. Vienlaikus pakāpeniski parādīsies jaunas biznesa formas, kas saistītas ar robotiku un citām nākotnes tehnoloģijām.
    • Trešajā fāzē Kia PBV transformēsies par plaši pielāgojamiem, individuāliem mobilitātes risinājumiem, kas tiks integrēti nākotnes mobilitātes ekosistēmā. Šis arī būs tas brīdis, kad Kia PBV stratēģijas kļūs par dzīves platformām, kurās jebkura ideja var kļūt par realitāti.

    Savienotie autonomie auto kļūs par daļu no viedās pilsētas operētājsistēmas. Hipersavienotajā pasaulē, kurā cilvēki, PBV stratēģijas un sociālā infrastruktūra darbojas kā viens organisms, tiks pavērtas durvis pilnīgi jaunām dzīvesveida formām, un to pamatā būs spēcīga PBV ekosistēma, kas veidota ap Hyundai Motor Group nākotnes autonomās braukšanas tehnoloģijām, nākamā līmeņa gaisa mobilitāti, robotiku un elektrotīklu.

    Radīts, lai atvieglotu lietotāju dzīvi

    Easy Swap tehnoloģija ļauj vienu transportlīdzekļa šasiju pielāgot vairākām mobilitātes vajadzībām un tādējādi elastīgi apmierināt klientu visdažādākās prasības. Aiz konceptuālā auto fiksētās kabīnes jeb vadītāja zonas ir platforma, uz kuras var uzstādīt dažādus virsbūves blokus jeb dzīves moduļus, ar kuriem PBV automobilis dienā var būt taksometrs, naktī – preču piegādes furgons, bet brīvdienās – personīgais auto. Virsbūves blokus var ātri un ērti nomainīt, izmantojot hibrīdu elektromagnētiska un mehāniska savienojuma tehnoloģiju.

    Modulārās īpašības nodrošina arī Dynamic Hybrid virsbūves konstrukcija, kuras montāžā netiek izmantota metināšana. Tā ļauj elastīgi pielāgot kustīgo virsbūves elementu garumu atbilstoši transportlīdzekļa izmantošanas mērķim. Virsbūves konstrukciju veido tērauda caurules un polimēru paneļi, kas sver par 55% mazāk, taču nepieļauj kompromisus attiecībā uz singrību. Un, tā kā Dynamic Hybrid virsbūves varianti tiek piegādāti ērtā konstruktora formā, Kia PV5 var ērti transformēt jebkurā vietā un laikā.

    Neatkarīgi no virsbūves versijas PV5 ir lielas, plaši atveramas durvis, kas atklāj ietilpīgu pasažieru telpu. Tā kā mašīnai nav vidējā jumta balsta, iekāpšana un izkāpšana no tās ir ārkārtīgi ērta. Elektriskās platformas garā riteņu bāze salonā nodrošina milzīgu plašumu, kas paver gandrīz neierobežotas mantu glabāšanas un praktiskā lietojuma iespējas. Turklāt vadītājs ap sevi var izveidot tādu kā biroju, jo kokpits imitē galda virsmu, bet stūri var salocīt, lai tā kalpotu kā galda lampa.

    Kia PV5 nodrošina unikālu vizuālu un taustes piedzīvojumu, jo tā apdarē plaši izmantoti netradicionāli materiāli, tostarp bioplastmasa, PCM (Post Consumer Material) plastmasa, biokrāsa, pārstrādātu PET pudeļu audums, filcs un dzijas, kā arī bioloģiska poliuretāna putas. Konceptauto novatoriskā apdare ne tikai ierobežo mašīnas ietekmi uz vidi šodien un rīt, bet arī paver iespēju radīt jaunas estētiskas vērtības.

    Gatavs atbildēt uz visiem jautājumiem

    Lai pilnībā izmantotu PBV sniegtās iespējas, Kia ieviesīs specializētu biznesa sistēmu, kas aptvers visus stratēģijas ieviešanas procesa aspektus – no produktu klāsta līdz programmatūras risinājumu integrācijai un globāliem partneriem. Produktu klāsta paplašināšanā svarīga loma būs arī pašiem klientiem un viņu iesaistei izstrādes procesā. Proti, izmantojot klientu ieguldījumu un atsauksmes, būs vienkāršāk radīt mērķu sasniegšanai piemērotus risinājumus.

    Lai Kia nākotnē spētu apmierināt klientu dažādās prasības, Hvaseongā, Korejā patlaban tiek būvēta PBV stratēģijai atbilstoša rūpnīca. Šeit tiks ieviesta hibrīdā ražošana, kurā apvienotas konveijera un šūnas ražošanas metodes. Papildus tām tiks veidota sadarbība ar pārbūves uzņēmumiem visā pasaulē, un tas Kia ļaus radīt daudz dažādu PBV modeļu, kas būs ideāli piemēroti plašam klientu lokam un viņu vajadzībām. Rūpnīca sāks strādāt 2025. gadā, un tās izlaides jauda būs 150 000 vienību gadā.

    Automašīnu multimediju, autoparka vadības un uzlādes risinājumos plaši tiks lietoti mašīnu programmatūras dati un mākslīgā intelekta tehnoloģijas, lai spētu piedāvāt precīzākus uz klientiem orientētus risinājumus, apkopes plānotu tā, lai tehniskā dīkstāve būtu maksimāli īsa, bet uzlādes programmas atbilstu katra biznesa specifikai.

    Kopš zīmola atjaunināšanas 2021. gadā Kia stingri turas pie savas Plan S stratēģijas, kas tai ļaus efektīvi pielāgoties strauji mainīgajam tirgum. Pateicoties godalgotajiem EV6 un EV9, Kia jau ir kļuvusi par līderi elektroauto dizainā un ražošanā, tomēr uzņēmuma tuvāko gadu plānos ietilpst arī mazākas klases elektriskie auto EV3 un EV4, kas periodā līdz 2030. gadam tam palīdzēs nostiprināt pozīciju kā augstākās klases ilgtspējīgu mobilitātes risinājumu sniedzējam.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē