• Igaunijas policija apturēs automašīnas, uz kurām uzlīmēts burts «Z»

    Karš
    LETA--BNS
    4. marts, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Ilustratīvs foto, kas uzņemts Krievijā
    Foto: Twitter
    Ilustratīvs foto, kas uzņemts Krievijā
    Igaunijas policija saistībā ar pašreizējo starptautisko drošības krīzi sākusi pievērst īpašu uzmanību iespējamu provokāciju novēršanai, cita starpā brīdinot, ka apturēs automašīnas, uz kurām būs uzlīmēts latīņu alfabēta burts «Z», ko Krievijā sākuši izmantot Kremļa agresijas atbalstītāji.

    Kā pastāstījis Igaunijas Policijas un robežsardzes departamenta ģenerāldirektors Elmārs Vahers, šādas mašīnas policija noteikti apturēs, liks zīmi noņemt, bet pašu autovadītāju pārbaudīs. Pastiprināta uzmanība šajās dienās tiks pievērsta arī Krievijas un Ukrainas vēstniecību ēkām.

    Krievijas mediji vēsta par sava veida «zibakciju», kuras dalībnieki uz automašīnu vai dzīvokļu logiem uzlīmē baltu burtu «Z», – tās mērķis esot apliecināt «patriotismu un pateicību krievu karavīriem», kuri piedalās agresijā Ukrainā, ko Kremļa propaganda joprojām neļauj saukt citādi kā vien par specoperāciju Donbasa glābšanai.

    Cilvēki vaicājot, ko nozīmē šāds burts, kas ar baltu krāsu uzkrāsots uz karā iesaistītajiem Krievijas militārajiem transportlīdzekļiem.

    Oficiālā nozīme tā arī neesot zināma, tādēļ ļaudis sociālajos tīklos izsaka dažādus pieņēmumus – tas, iespējams, apzīmējot Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska uzvārdu vai arī vārdu «Zapad» («Rietumi»). 

    Tomēr aculiecinieki ziņojot arī par citām atpazīšanas zīmēm, kas uzkrāsotas uz Krievijas armijas tehnikas, tādēļ tiek spriests, ka šis marķējums sniedz kaut kādas ziņas par apkalpi vai domāts, lai to nesajauktu ar pretinieka tehniku.

    Vienlaikus burts «Z» uz civilajām automašīnām vai māju logiem jau tiek izmantots kā simbols, kas apliecina atbalstu tā dēvētās specoperācijas dalībniekiem.

    Pašpasludinātās  Doņeckas «tautas republikas» vadītājs Deniss Pušiļins aicinājis tā rīkoties Krievijas iedzīvotājus, īpaši vēršoties pie žurnālistiem, blogeriem un sabiedrībā pazīstamām personībām.

    Jau ziņots, ka Igaunijas valdība trešdien nolēma uz laiku atjaunot robežkontroli ar Latviju, lai palīdzētu Ukrainas bēgļiem. Ar valdības rīkojumu ieviesta pagaidu kontrole uz Igaunijas un Latvijas robežas nolūkā labāk organizēt no kara Ukrainā bēgošo cilvēku iekļūšanu Igaunijā un viņu pirmos kontaktus ar Igaunijas valsti. Robežontrole pagaidām atjaunota uz desmit dienām, bet šis termiņš var tikt pagarināts.

    Cita starpā robežkontroles mērķis ir arī pārbaudīt iespējamu nelikumīgu kravu pārvadāšanu vai simbolikas izmantošanu.

    Vahers lūdzis pret robežkontroles atjaunošanu izturēties ar izpratni. Vienlaikus viņš norādījis, ka situācija pie Igaunijas robežas ar Krieviju pašlaik ir mierīga, bet pastiprinātus kontroles pasākumus plānots veikt arī tur.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē