Izvēloties perfektu dzērienu, vai tas būtu augļu kokteilis vai klasisks alus, vairums cilvēku mēdz mērīt savu patēriņu, pamatojoties uz to, cik dzērienu viņi kopumā ir izdzēruši, skaitot to pēc porcijām – vienas pudeles, skārdenes, glāzes, šota glāzes utt. «Tomēr tieši šeit slēpjas galvenā problēma,» raidierakstā The Diary of a CEO atklāja Hārvardas Medicīnas fakultātes profesore Sāra Veikmena.
Sarunā ar raidījuma vadītāju Stīvenu Bartletu viņa paskaidroja: «Lielākā problēma šobrīd ir tas, kā mēs alkohola porciju uztveram kā vienu dzērienu. Līdzīgi kā mēs izprotam porcijas ēdienam, piemēram, saldējuma porcija ir kausiņš nevis milzīgs saldējuma kokteiļis, tas pats attiecas uz alkoholu.»
«Apvienotajā Karalistē zema riska alkohola lietošanas ierobežojumi attiecas uz alkohola vienībām, kas ir līdzvērtīgas 8 grami alkohola. Un, lai nonāktu šajā zema riska kategorijā,
jums ir jāizdzer mazāk par 14 vienībām (nedēļā),»
saka profesore. Viņa norāda, ka cilvēki bieži vien vienā glāzē salej vairākas porcijas alkohola, piemēram, pielejot vīna glāzi teju līdz pašai malai. «Šajā vīna glāzē ir vairākas alkohola vienības, lai gan mēs to uztveram kā vienu dzērienu.»
«Vēl problēma ir tā, ka lielākā daļa cilvēku neizdzer tikai vienu glāzi. Ja vienu dienu izdzerat divas glāzes, tad nākamajā dienā vienu glāzi un tad vēl trīs glāzes, jo atrodaties sabiedriskā pasākumā, jūs jau esat nemanāmi krietni pārsniedzis normas robežu.»
«Tātad es esmu jau dzērājs, ja katru dienu nedēļā izdzeru divas glāzes vīna?» profesorei vaicā raidieraksta vadītājs Stīvens Bartlets. «Tas noteikti ir liels pārsteigums daudziem, bet jā. Lielai daļai šāda iedzeršana šķiet pavisam normāla,» viņam atbild profesore.
Lasi izdevniecības «Žurnāls Santa» ✨ZELTA IZLASI✨































































































