• Berlīnes kino festivālā pirmizrādi piedzīvos Latvijas filma par Ukrainas kara mediķiem

    Kultūra
    Ziņu aģentūra LETA
    23. janvāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Attēlam ir ilustratīva nozīme
    Foto: Unsplash
    Attēlam ir ilustratīva nozīme
    Berlīnes Starptautiskajā kino festivālā 24.februārī pirmizrādi pieredzēs studijas «Vertov» producētā režisoru Vitālija Manska un Jevhena Titorenko dokumentālā filma «Austrumu fronte», kas iekļauta konkursa skatē «Encounters», aģentūru LETA informēja filmas veidotāju pārstāve Ilze Pelnēna.

    Viņa norāda, ka filma sniedz ieskatu Ukrainas brīvprātīgo medicīnas bataljona «Госпітальєри» brigādes gaitās pirmajā pusgadā pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā 2022.gada sākumā. Filmas pamatā ir Titorenko uzņemtais videomateriāls. Titorenko pievienojās brīvprātīgo medicīnas bataljonam 2014.gadā, tādēļ pēc Krievijas pilna mēroga kara uzsākšanas Ukrainā viņš kā paramediķis devās uz fronti.

    Manskis uzsver, ka, lai gan viņam bija grūti uzņemties filmas veidošanu, tomēr neradīt šo filmu būtu «vienkārši noziedzīgi». Pēc režisora paustā, filma ir mazākais, ko viņš varēja patlaban sniegt dzimtajai Ukrainai un latviešiem, kuru vidū Manskis dzīvo pēc emigrācijas no Krievijas.

    «Mūsu – Latvijas un Ukrainas – filma, kas tapusi kopražojumā ar Čehiju un ASV, uzrunā visus labas gribas cilvēkus, aicinot apzināties, ka tikai pateicoties ukraiņu drosmei un varonībai Austrumu fronte vēl nav sasniegusi mūsu mājas,» pauž režisors.

    Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma atzīmē, ka šāgada Berlīnes Starptautiskā kinofestivāla Eiropas filmu tirgū Latvija kopā ar Igauniju un Lietuvu būs fokusa valstis, akcentējot Baltijas valstu kinematogrāfijas nozīmi Eiropas mērogā.

    Rietuma akcentē, ka Berlināles konkursa programmā «Encounters», kuras mērķis ir akcentēt estētiski un strukturāli drosmīgus neatkarīgu, novatorisku filmu veidotāju darbus, sīvā konkurencē atlasīta Latvijā dzīvojošā režisora Manska un viņa ukraiņu kolēģa Titorenko dokumentālā filma «Austrumu fronte», kas skaudri atklāj kara tuvplānu, uzskatāmi atgādinot, ka joprojām Krievijas iebrukums Ukrainā nes nebeidzamas fiziskas ciešanas.

    Latvijā filmas pirmizrāde notiks 8.martā, 3.Starptautiskā dokumentālo filmu festivāla «Artdocfest/Riga» noslēguma pasākumā.

    Dokumentālā filma «Austrumu fronte» ir tapusi, sadarbojoties studijām «Vertov» no Latvijas un «Braha Production Company» no Ukrainas kopprodukcijā ar Čehijas «Hypermarket Films» un ASV «TV Current Time».

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē