
Ēriks Hānbergs atklāj, kāpēc neiet uz restorāniem
Kad piezvanu Ērikam Hānbergam, lai sarunātu interviju, cienījamais rakstnieks sev raksturīgajā humorā atbild, ka jūtas pagodināts, bet noraizējies, vai šajā rubrikā būšot interesants: «Savulaik jau bieži gatavoju un pat viesus ar paša sacerētiem gardumiem uzņēmu, bet nu kādus gadus galvenā saimniece virtuvē ir sieva Velga, es tikai šūmēju un izpildu citus viņas norādījumus. Vai tas derēs?»
Foto: Ieva Andersone
– Pastāstiet, lūdzu, vairāk par saviem šūmētāja pienākumiem! Izklausās varen smalki!
– Kādreiz biju arī trauku mazgātājs, bet, kopš mums ir trauku mašīna, esmu zaudējis šajā darba tirgū… Tagad ir tā – Velga lieliski saimnieko virtuvē, un, kad vajag kādu palīdzību pie maisīšanas, šūmēšanas un tamlīdzīgiem darbiem, viņa paaicina mani. Esmu klāt un visnotaļ atbildīgi uzdevumus izpildu.
– Savulaik, kad kopā ar Imantu Ziedoni, Aivaru Berķi un citiem braukājāt pa Latvijas lauku sētām, noteikti esat pagaršojis daudzus dažādus gardus ēdienus…
– Sākšu ar īsu pārstāstu. Šis te (rāda uz virtuves sienu, kur karājas ierāmēts Latvijas laiku diploms) patiesībā ir sākums mūsu Lauku sētu konkursam, kura žūrētājos bija Imants Ziedonis, Aivars Berķis un es, vēlāk pievienojās arī Daina Bruņiniece un tālaika mazpulku vadītāja Ilze Kļava. Tātad, šis diploms tika pasniegts manai krustmātei Verai Plūmītei Birzgales Zālīšos par labi iekārtotu virtuvi līdz ar pirmo godalgu, 100 latiem naudā. Lieta tāda, ka mana krusttēva Jāņa Plūmīša mājās lopu virtuve atradās atsevišķi pie kūts, tāpēc istabas virtuve bija labiekārtota, ar ūdens sildītāju, bez mušām, skaista un tīra. Pateicoties šim diplomam, mums ar Imantu Ziedoni un Aivaru Berķi savulaik radās ideja, ka mēs varētu braukāt pa lauku sētām, atspoguļot tur redzēto, pasniegt saimniekiem tencinājumus un kopumā slavināt Latvijas laukus.
Mēs nemēdzam pārēsties!
Arī manā literārajā darbībā pārtikas tēma ir bijusi klātesoša. Piemēram, Kartupeļu stāsti – dokumentāls romāns, kuru rakstot konsultējos pat Lauksaimniecības akadēmijas Pārtikas tehnoloģijas katedrā, tāpēc grāmatā ir dažādi ēdieni, kas saistīti ar kartupeļiem.
Lasi izdevniecības «Žurnāls Santa» ✨ZELTA IZLASI✨



















































