• Ziemīgs rituāls roku skaistumam

    Ādas kopšana
    Santa.lv
    Santa.lv
    18. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Inna Dodor/Shutterstock.com
    Roku āda ziemā vienmēr kļūst sausāka, tāpēc tām pienākas lutinošs skaistuma rituāls.
    • Mazgā saudzīgi! Rokas mazgā siltā ūdenī ar maigām un saudzīgām ziepēm. Karsts ūdens, antibakteriālas ziepes, dezinficējoši šķīdumi un mitrās salvetes, kas satur alkoholu, ādu padara sausu. Arī ciets krāna ūdens nav saudzīgs roku ādai.
    • Noskrubē ādu! Reizi nedēļā veic roku ādas pīlingu, lai nolobītu vecās šūnas ādas virskārtā. Tas atbrīvo ceļu krēmu un masku aktīvajām vielām, lai tās spēj iekļūt dziļāk un efekts ir labāks.

    Pīlings stimulē jaunu šūnu veidošanos, pēc tā redzami uzlabojas ādas izskats.

    Taču izvēlies tikai maigu pīlinga līdzekli vai skrubi, kas netraumē ādu. Atceries, ka skrubēt drīkst tikai veselu ādu.

    • Siltas peldes. Rokām ļoti patīk siltums. Reizi nedēļā sarūpē tām siltu vanniņu un mīkstini ūdeni ar jūras sāli – tā vērtīgie joni un minerāli mazina ādas kairinājumu un stiprina nagus. Var izmantot arī sodu, eļļu, vannas pienu, zāļu tēju, medu, labu efektu sniedz arī glicerīna eļļa. Ja tīk, var pievienot arī kaltētas rožlapiņas un citus ziedus, citrusaugļu miziņas.

    Tas viss mīkstina ādu, stimulē asinsriti, uzlabo garastāvokli, sniedz rokām un domām vieglumu.

    Īpašā recepte sausai, jutīgai ādai: sasmalcini līdz pūdera konsistencei glāzi auzu pārslu. Iemaisi to siltā ūdenī un vanno rokas 10–15 minūtes. Izcili mitrina un mīkstina ādu, izveido aizsargbarjeru un ātri sakopj pat raupju un iekaisušu roku ādu.

    • Lutinošas maskas. Izteiktu roku ādas sausumu efektīvi mazina siltas parafīna aplikācijas, ko itin vienkārši vari veikt arī pati. Nopērc aptiekā cieto parafīnu, uzsildi, uzklāj mitrinošu krēmu un tad iegremdē rokas parafīnā.

    Tāpat kā sejai, arī rokām reizi nedēļā uzklāj barojošu masku.

    Ļoti noderīgas ir gatavās maskas – gan kā krēmi, gan kopā ar cimdiņiem. Vari izmantot arī siltu olīveļļu vai lanolīnu, īpaši uz nakti, ar kokvilnas cimdiņiem.

    • Krēms ir obligāts. Ādas barjeru veido plāns hidrolipīdu – ādas izdalīto tauku un sviedru – slānītis. Āda izžūst, ja tas nav pietiekams, bet mēs varam to atjaunot, lietojot krēmus, kuru sastāvā ir mitrinošas un barojošas vielas. Pārsvarā tās satur visi krēmi, bet, ja āda ir sausa, pievērs uzmanību tieši barojošam efektam un norādei par aizsargbarjeras atjaunošanu.

    Roku krēma izvēle ir atkarīga no taviem plāniem.

    Pavadot laiku telpās, lieto krēmus ar mitrinošu iedarbību. To sastāvā ir urea, glicerīns, hialuronskābe, pantenols, kas ātri iesūcas ādā, neatstājot taukainu spīdumu. Ja plānots uzturēties ārā, vējā un aukstumā, aizsargfunkciju nodrošina biezie, barojošie krēmi ar bišu vasku, šī sviestu, lanolīnu un dažādām eļļām. Svarīgi krēmu uzklāt 20 minūtes pirms došanās ārā, lai tas pagūst iesūkties ādā.

    • Gudri aizsargā! Arī jaunai roku ādai ir nepieciešama aizsardzība pret priekšlaicīgu ādas novecošanu. To sniedz krēmi, kas satur vitamīnus, SPF, barojošas vielas, kas palīdz saglabāt ādas dabisko līdzsvaru. Jaudīgākie krēmi papildus satur atjaunojošus komponentus un īpašas formulas, kas maskē sīkās krunciņas, balina pigmentēto ādu un uzlabo tās vielmaiņu.
    • Akūtās situācijās. Ļoti sausai un jutīgai ādai, kas plaisā, lobās, ir apsārtusi, jālieto vienīgi barojošs krēms, kas atjauno ādas aizsargbarjeru, palīdz sadziedēt un nomierināt ādu.

    Labāk to izvēlēties aptiekā.

    Iekaisušu ādu nedrīkst skrubēt, vannot (izņēmums ir auzu pelde, kas palīdz izcili), lietot krēmus, kas satur kodīgas skābes, piemēram, urea, salicilskābi, citrona sulu. Ja pēc pāris dienu barojošā krēma lietošanas nekļūst labāk, jāapmeklē dermatologs. Iespējams, iekaisuma ātrākai sadzīšanai vajadzīga medikamentoza terapija vai pretiekaisuma ziedes.

    • Rokas stiepiena attālumā. Iegādājies vairākus roku krēmus un noliec visur, lai ir rokas stiepiena attālumā – pie gultas, vannasistabā, uz darbagalda, virtuvē, rokassomiņā, mašīnā –, un lieto, cik bieži vien iespējams. Noteikti lieto krēmu pēc katras roku mazgāšanas, vannošanas, skrubēšanas, arī pēc maskas.
    • Stimulē asinsriti! Roku pašmasāža ar kosmētisko eļļu vai krēmu stimulē asinsriti pirkstos un roku ādā, mazina muskuļu un saišu spriedzi un nomierina ādu. Iemasē eļļu ādā no pirkstu galiņiem uz delnas pamatni. Maigi izmasē katru pirkstiņu un katru kauliņu, izmasē plaukstas un locītavas.

    Atvēli masāžai kādas 15 minūtes.

    Regulāri izvingrini pirkstus un roku locītavas. Vismaz reizi stundā izapļo rokas, 20 reižu savelc pirkstus ciešā dūrītē, paturi 10 sekundes un iztaisno, tas uzlabo asinsriti un barības vielu piegādi roku ādai un nagu saknītēm.

    • Cimdu arsenāls. Valkā cimdus, tie jāvelk arī tad, kad izskrien ārā uz īsu brīdi. Aukstais vējš vienā mirklī spēj apraut roku ādu. Kad ārā sals, velc dūraiņus, lai bariņā siltāk, – pirksti saspiežas kopā, un rokas tik ātri nenosalst. Mājas darbiem sarūpē aizsargcimdus.

    Mazgājot traukus, tīrot māju, slaukot putekļus, lieto gumijas un kokvilnas cimdiņus.

    Tie pasargās rokas no saskares ar sadzīves ķīmiju, kas sausina ādu un izraisa alerģisku reakciju. Sarūpē vairākus pārus, lai vari nomainīt, kad rokas cimdos kļūst miklas.

    • Atbalsts ir svarīgs. Ja šķidruma organismā ir par maz, pirmā reaģē roku āda, tāpēc centies izdzert glāzi ūdens ik pēc stundas. Apzinīgi dod priekšroku līdzsvarotam uzturam, papildus vari uzņemt A, E, D, C vitamīnu un naktssveces eļļu, lai nodrošinātu ādas veselību ar neaizstājamām taukskābēm un citām svarīgām vielām.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē