• Matos sniegpārsliņas – 6 blaugznošanās iemesli

    Skaistumkopšana
    Anda Hailova
    3. septembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Freepik
    Uzminēji, šoreiz stāsts būs par blaugznām! Tomēr paturi prātā – baltās pārslas matos var tikai atgādināt blaugznas, bet patiesībā ir kādas citas galvas ādas slimības izpausme. Pirms uzsāc nesaudzīgu kariņu pret blaugznām, svarīgi noteikt blaugznu tipu un to rašanās iemeslu! Konsultē Dr. med. JEKATERINA PUDOVA – dermatoloģe, triholoģe Veselības centra 4 estētiskās dermatoloģijas klīnikā 4. dimensija.

    1. Sausa āda

    Dermatologi jau zina – tiklīdz sāksies rudens un ziema, kad ārā auksts, bet telpās ļoti silts (proti, starp āra un iekštelpu gaisa temperatūru ir liela starpība), cilvēki nāks ar sūdzībām par galvas ādas niezi un blaugznu jeb zvīņu veidošanos.

    Īpaši sausai ādai piemīt tendence biežāk blaugznoties.

    Šādos gadījumos blaugznas izskatās kā sīkas pārsliņas, tās nav taukainas un galvas āda nav iekaisusi. Lūk, arī parastās jeb īstās blaugznas! Taču tikpat labi tās var būt radušās sausās seborejas dēļ, kad tauku dziedzeru funkcija ir samazināta un atdalās sausā āda.

    Blaugznas jeb sausa zvīņošanās var arī rasties, lietojot nepiemērotu matu kopšanas līdzekli – šampūnu, kas par daudz attīra un līdz ar to pārsausina galvas ādu. Nomainīsi šampūnu un arī no blaugznām tiksi vaļā!

    2. Raugveida sēnīte

    Tā ir viena no mūsu ādas dabiskās mikrofloras dalībniecēm, ko pamanīsi tikai tad, ja sēnīte kādu iemeslu dēļ savairosies par daudz vai arī tavs organisms uz to reaģē īpaši jutīgi. Rezultātā vari iedzīvoties blaugznās.

    Raksturīgi, ka pret raugveida sēnīti jutīgiem ļaudīm ar tendenci uz blaugznu veidošanos bieži vien labāk kļūst siltajos gada mēnešos, bet sliktāk – ziemā.

    Saules ultravioletais starojums spēj neitralizēt šīs sīkaliņas.

    Tiesa, ne vienmēr iespējams atšķirt, vai ziemā galvas āda kļuvusi sausāka izteikto gaisa temperatūras svārstību dēļ vai arī blaugznu rašanās iemesls ir imunitātes īpatnība – pastiprināta jutība jeb atbildes reakcija uz raugveida sēnīti. Pasaulē veiktajos pētījumos gūti pierādījumi, ka nereti pat ļoti liels raugveida sēnītes daudzums nerada nekādas negatīvas izpausmes, taču citreiz galvas āda reaģē ar zvīņošanos pat uz nelielu daudzumu.

    Ja tu slimo ar atopisko dermatītu (neirodermītu), tava galvas āda var reaģēt pat uz nelielu jeb normālu raugveida sēnītes daudzumu.

    3. Citas sēnītes

    Līdzīgi kā kāju vai roku nagos ieperinās sēnīšu infekcija, padarot tos vizuāli nepievilcīgus un trauslus, tā var apmesties arī tavā galvas ādā. Tad arī galvenokārt ir sūdzības par blaugznu veidošanos.

    Sēnītes veicina gan galvas ādas šūnu salipšanu, gan savairošanos,

    jo, mēģinot atgrūst sēnītes, šūnas savairojas vēl vairāk, nekā tām vajadzētu būt, un parādās zvīņošanās. Tev pašai tās šķitīs parastas blaugznas, tomēr speciālists klīniski un vizuāli redzēs atšķirību.

    Medicīnas grāmatās minēts, ka klasiska galvas sēnīšu infekcijas pazīme ir nevis difūza jeb izkliedēta, bet gan perēkļveida ādas zvīņošanās, kā arī lūstoši mati. Taču dzīvē diezgan bieži notiek citādi – redzama izkliedēta, nevis perēkļveida lobīšanās. Iespējams tādēļ, ka organismam ir spēcīga imunitāte un pietiekami labi darbojas tauku dziedzeri. Vienlaikus sēnītes veido pret speciālajiem pretblaugznu šampūniem noturīgas blaugznas, ir galvas ādas nieze, kā arī vairāk krīt ārā mati.

    4. Seborejiskais dermatīts

    Šī liga rodas tad, ja tauku dziedzeri pārlieku daudz izstrādā taukus, kas uz galvas ādas veido taukainu, lipīgu slāni, no kura var atdalīties mazi dzelteni gabaliņi. Mati spīd, salīp savā starpā un izskatās nekopti.

    Raksturīgi, ka seborejiskais dermatīts paasinās rudenī un ziemā. Tauku dziedzeri aukstumu uztver kā signālu, ka jāsāk pastiprināti darboties, līdz ar to mati sāk vēl vairāk taukoties un – hops! – seborejiskais dermatīts uzplaukst visā savā krāšņumā.

    Vīriešus šī problēma skar biežāk nekā sievietes. Tad ir sūdzības par blaugznām, iekaisušu un apsārtušu ādu gar matu līniju. Slimojot ar seborejisko dermatītu, jārēķinās, ka galvas ādai ir īpaša nosliece uz zvīņu rašanos. Zvīņas atšķirsies ar dzeltenīgāku nokrāsu, būs nedaudz taukainākas, salipušas.

    Ārstnieciskajiem šampūniem jāļauj kādu laiku iedarboties, tāpēc paturi tos matos piecas minūtes un tikai pēc tam izmazgā.

    Arī seborejiskā dermatīta gadījumā vienmēr aktuāls kļūst jautājums: vai pie vainas raugveida sēnīte, kas savairojusies par daudz, vai organisms šādi reaģē uz tās klātbūtni, vai arī tā ir vairāku faktoru sakritība. Un atkal – to noskaidrot palīdzēs ārsts.

    5. Citas saslimšanas

    Piemēram, psoriāze. Tā ir autoimūna saslimšana, kad epidermas virsējais slānis nomainās nevis mēneša laikā, kā tas būtu normāli, bet gan trīs vai četrās dienās. Tik īsā laikā ādas šūnas nespēj kvalitatīvi nobriest, veidojas blīvas, palielas, pelēcīgi sudrabainas zvīņas. Rodas arī ādas iekaisums un apsārtums, kas paceļas virs ādas. Pakasot lielo, sudrabaino zvīņu, nereti sākas punktveida asiņošana, jo zvīņas nav nobriedušas, un līdz ar to ir vieglāk ievainojamas.

    Var būt arī tā saucamais azbesta skalps, kad galvu klāj ļoti, ļoti blīvas, sausas zvīņas. Tās jau vairs nelīdzinās blaugznām, bet ķiverei līdzīgam veidojumam. Atšķirībā no psoriāzes zvīņām šīs ir ļoti grūti noņemamas. Mēdz veidoties gados vecākiem ļaudīm, kuriem vairs nedarbojas tauku dziedzeri.

    Pārkinsonisms un citas neiroloģiskās kaites bieži vien iet roku rokā ar tendenci uz blaugznu un seborejiskā dermatīta veidošanos.

    Blaugznās var iedzīvoties, atveseļojoties no pārciestas sirds vai smadzeņu triekas. Arī tad, ja ir ļoti novājināta imunitāte.

    Ja ir slims vairogdziedzeris, nereti āda kļūst sausa, un līdz ar to var rasties galvas ādas zvīņošanās.

    Izteikta dzelzs trūkuma jeb anēmijas gadījumā – tas pats: āda kļūst ļoti sausa, plaisā. Īpaši mutes kaktiņi, plaukstu un pēdu āda, kur nav tauku dziedzeru, un arī galvas āda zvīņojas.

    Ja ir problēmas ar kuņģa un zarnu traktu, 80–90 procentos gadījumu novērojamas blaugznas.

    Galvas ādas zvīņošanās un nieze var būt alerģijas izpausme. Tad vispirms rodas aizdomas par sēnītēm, jo arī tās izraisa stipru galvas niezi. Ja analīzes sēnītes neuzrāda, veic alerģisko parametru pārbaudi. Un tie var būt – oi, cik augsti! Diemžēl ne vienmēr izdodas atrast alerģijas izraisītāju, taču šajā gadījumā zvīņas parasti ir smalkākas, raksturīga lobīšanās (zvīņošanās), bet nav izteikta galvas ādas iekaisuma.

    6. Nepareiza diēta

    Bebrīnies, ka esi iedzīvojusies blaugznās, ja tavā ēdienkartē ir pārāk daudz trekna un salda (īpaši raugveida sēnītei garšo saldumi), bet par maz zaļumu, vitamīnu, cinka, vērtīgo omega 3, omega 6 (tām jābūt salīdzinoši mazāk nekā omega 3) un omega 9 taukskābju, kā arī olbaltumvielu, ko organisms izmanto par ādas un matu būvmateriālu.

    D vitamīns tev vajadzīgs ne tikai veseliem kauliem, nagiem, zobiem, bet arī normālai ādas darbībai.

    Tu varbūt domā: «Es lietoju zivju eļļu un ar to uzņemu arī D vitamīnu…» Taču ar to var būt par maz! Pareizi būtu veikt D vitamīna analīzi (maksā 6–7 eiro) un pēc tam ģimenes ārstam pajautāt, vai un cik daudz D vitamīna jāuzņem papildus.

    PLĀNIŅŠ, kā atbrīvoties no blaugznām

    1. Ja tev ir sausa galvas āda un blaugznas, nepareizi domāt, ka no tām tiksi vaļā, nemazgājot matus ar šampūnu vai mazgājot tos retāk. Tas, ka mazgāšana tikai pasliktina situāciju, ir mīts. Patiesībā, šādas ādas stāvoklis jūtami uzlabosies, ja sāksi to mazgāt biežāk. Galvenais – izmanto vieglus, maigi attīrošus šampūnus. Piemēram, Nizoral, Physiogel, Klorane, Bioderma, Eucerin piedāvātos sausas galvas ādas ikdienas kopšanai.
    2. Galvas ādu svarīgi attīrīt no sausajām zvīņām. Ja ar ikdienas mazgāšanas procedūrām to neizdodas paveikt, vari izmantot pretblaugznu šampūnus ar galvas ādu attīrošām (zvīņas atdalošām) vielām. Piemēram, salicilskābi. Vai, ja tie nepalīdz, lieto galvas ādu (nevis matus) attīrošu masku, krēmu vai emulsiju ar salicilskābi. Masku pirms mazgāšanas uzliec uz sausas galvas ādas, paturi 10–15 minūtes un tad izmazgā. Lieto vienu vai divas reizes nedēļā. Galvas ādas pīlingu nodrošina arī psoriāzei domātie šampūni ar salicilskābi. Attīrošie līdzekļi palīdz uzirdināt un notīrīt zvīņas no galvas ādas, tomēr nesamazina ādas šūnu veidošanos.
    3. Dažreiz ārstēšana ar salicilskābi saturošiem līdzekļiem ādu padara sausu, un situācija var kļūt vēl sliktāka. Tas nozīmē, ka jāizvēlas cits kopšanas līdzeklis.
    4. Nopērkami pretblaugznu šampūni ar iedarbīgu pretsēnīšu vielu ketokonazolu. Tas labi nomāc raugveida sēnīti, kas organismā savairojusies par daudz – kaut vai pēc ārstēšanās ar antibiotikām.
    5. Līdzekļi ar selēna sulfīdu bremzē nepareizu šūnu vairošanos un nodrošina arī galvas ādas attīrīšanu.
    6. Vari arī izvēlēties šampūnus ar tējas koka eļļu, kas slavena ar savu pretsēnīšu, pretmikrobu un pretiekaisuma iedarbību.
    7. Šampūni ar darvu samazina ādas taukošanos, turklāt palēnina sēnīšu savairošanos.

    Ko PĒC TAM?

    • Normāli epidermas virsējais slānis nomainās mēneša laikā. Ja ar pretblaugznu šampūnu matus esi mazgājusi divas vai četras reizes nedēļā vienu mēnesi, tad jau vajadzētu būt efektam – tīrākai galvas ādai. Vari atsākt parastā šampūna lietošanu.
    • Ja mēneša laikā pretblaugznu šampūna lietošana neko nav devusi, dodies pie dermatologa vai trihologa veikt galvas ādas diagnostiku. Divas diennaktis pirms tam matus nemazgā, lai ārsts var paņemt analīzi. Iespējams, tev nozīmēs arī asins analīzi.
    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē