• Ļaudis kritizē Saeimas spīkeres Mieriņas sarkanos nagus. Ko par to saka eksperti?

    Stils
    Zane Piļka- Karaļeviča
    5. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Daiga Mieriņa
    Foto: Publicitātes foto
    Daiga Mieriņa
    Jaunās Saeimas spīkeres Daigas Mieriņas ģērbšanās stils raisījis diskusijas sabiedrībā. Īpaši spraigi tika apspriesti viņas spilgti sarkanie nagi Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska vizītes laikā Latvijā. Cik pieņemams šāds manikīrs tik augsta ranga amatpersonai, vērtē etiķetes speciāliste ELENA MARGA un stila eksperts DENISS ŠEVEĻOVS.

    Stilu veido pati

    Pirms pāris mēnešiem, uz jautājumu, vai viņai ir savs frizieris un stilists, Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa žurnālam «Privātā Dzīve» atbildēja: «Kā jebkurai sievietei, man ir savs iecienītais frizieris, pie kura eju. Turklāt man ir pat divi – pie vīrieša eju griezt matus, bet pie sievietes – krāsot. Stilista un tērpu šuvējas gan man nav – gatavas drēbes pērku veikalā. Man patīk paskatīties, pačamdīt, uzmērīt, kā izskatās.» Speciāli šūtam apģērbam Mieriņa neuzticoties. «Ar šūšanu, vismaz man šķiet, var gadīties arī tā, ka drēbe ir forša, bet, kad uzšuj, tad īsti vairs nepatīk,» skaidro viņa. «Savu stilu visu mūžu esmu veidojusi pati. Dzīve piespieda.

    Kad ir trīs bērni, nenāk ne prātā skraidīt apkārt, lai vēl sev stilistus atrastu.

    Esmu pieradusi, un bez problēmām varu sataisīt no rīta frizūru, sakrāsoties un sameklēt skapī drēbes, ko vilkt,» tā Saeimas spīkere.

    Vienmēr svarīgs konteksts

    «Sarkana nagu laka pati par sevi nav nekas slikts. Taču vienmēr ir svarīgs konteksts,» uzskata stila eksperts Deniss Ševeļovs. «Vai oficiālas vizītes ir īstā vieta, kur demonstrēt tik uzkrītoša toņa nagus? Vai politiķim jeb šajā gadījumā otrai amatpersonai valstī aiz prezidenta var būt tik spilgts tēls, tas ir diskutabls jautājums. Aizliegts tas, protams, nav, taču manā skatījumā

    spilgti sarkanu lūpu krāsu un nagus vajadzētu atstāt neformāliem pasākumiem,» norāda Ševeļovs.

    «Sarkanās lakas toņi ir ļoti dažādi. Konkrēti Mieriņas kundzes gadījumā tas ir ļoti spilgts un agresīvs. Ja tas būtu piezemētāks, iespējams tas izsaktītos labāk,» spriež stilists. «Papētīju vairākas ietekmīgas politiķes Eiropā un pasaulē gan no veciem, gan jauniem laikiem, un jāteic, ka nevienai no viņām nav spilgtas krāsas manikīra. Lielākoties tie ir miesaskrāsas toņi vai lakonisks franču manikīrs, kas nekrīt acīs un izskatās ļoti labi pie jebkāda apģērba,» tā stila eksperts.

    Daiga Mieriņa un Volodimirs Zelenskis.
    Daiga Mieriņa un Volodimirs Zelenskis.

    Sarkanās lakas paradokss

    Runājot par sistemātisko pārmetumu Mieriņas kundzei sociālajos tīklos par bieži sastopamo sarkano nagu laku, etiķetes speciāliste Marga uzsver, ka tas ir nepamatots. Etiķetes nozarē par spilgti sarkanu nagu laku sen pastāv paradokss: tā nav un nekad nav bijusi aizliegta pat galma un diplomātiskās etiķetes līmenī, bet  visaugstākā ranga dāmas to līdz šim vairījušās izmantot. Kāpēc? Pieļauju, ka tam bija sakars ar karalienes Elizabetes II personisko gaumi – viņas principiālo atteikšanos no sarkanās lakas. Britu karaliskais nams joprojām ir ietekmīgākais pasaulē. Tas nozīmē, ka sarkanās lakas paradokss – «tas nav aizliegts, bet mēs to neizmantojam» – ir pārgājis uz citu valstu augstākā līmeņa dāmām,» stāsta etiķetes speciāliste. Viņa piebilst, ka tikai pēc pagājušā 2023. gada aprīļa, kad Lieldienu pasākumos ar sarkanas krāsas manikīru pirmo reizi parādījās Velsas princese Keita, mēs redzējām aktivitātes ar šo elementu sieviešu politiķu tēlos daudzās valstīs, tostarp Latvijā. «Ir profesijas, kurās darbiniecēm tikai miesas krāsas nagu laka ir daļa no apģērba koda – medicīnā, policijā, izglītībā, tirdzniecībā un citur, kur to var pieprasīt darba devējs. Bet

    politiķes drīkst izmantot visu klasisko gammu no miesas krāsas līdz tumši sarkanai,

    tikai bez akrila/gēla protēzēm, protams: viņas nav skolnieces bez gaumes, un politika nav izklaide,» uzsver protokola eksperte.

     

    Neatbilstošs pulkstenis un rotas

    Par Saeimas spīkeres apģērba izvēli domas dalās. Stila eksperts norāda uz rupjām kļūdām, taču etiķetes speciāliste to vērtē kā apmierinošu. «Mieriņas kundze ir tikpat kā nekļūdīga apģērba izvēlē: viņa nekad nevalkā puķainus tērpus. Apģērbam jābūt vienkrāsainam, mierīgā tonī, kādu mēs arī vienmēr redzam mugurā Mieriņas kundzei. Varbūt ielas veste Ukrainas Radas telpās Kijivā bija apšaubāma izvēle, bet kara situācija ir īpaša, un es to šeit nepārmetīšu. Taču kopumā mūsu Latvijas pirmās personas starptautiskā līmenī izskatās diezgan pieklājīgi,» tā Marga. «Vienīgā problēma – nepareiza rotaslietu izvēle. Ne diplomātiskajā, ne lietišķajā koordinātu sistēmā nav plastmasas vai citādu hipsteru stila aproču un pulksteņu,» uzsver etiķetes speciāliste.

    Daiga Mieriņa
    Daiga Mieriņa

    Stilists tomēr vajadzīgs

    To, ka Mieriņai nav sava stilista, varot uzreiz redzēt, saka Deniss Ševeļovs. «Ukrainas prezidenta Zelenska vizītes laikā Saeimas spīkere bija tērpusies trikotāžas kleitā. Šāda auduma kleitas tik augstai amatpersonai vajadzētu izskaust no savas garderobes,» norāda stilists. Neizprotama ir arī Saeimas priekšsēdētājas apģērba izvēle, dodoties komandējumā uz Ukrainu. «Jā, Ukrainas prezidents ārvalstu vizīšu laikā nepucējas un ģērbjas militārā apģērbā, kas nav formāls un par ko daudz tiek arī kritizēts. Taču viņa valstī notiek karš un viņa pozīcija šajā ziņā ir saprotama. Ko nevar teikt par Mieriņas kundzes balto stepēto vestīti, viesojoties Ukrainā. Kāpēc? Latvijā taču karš nenotiek,» uzsver Ševeļovs. «Tas pats attiecas uz ziemas sporta jaku ar kopuci.

    Es vēl saprastu, ja Mieriņas kundze būtu uzaicināta slēpot kādā kalnu kūrortā, tad šādas pufaikas izvēle būtu attaisnojama.

    Bet viņa bija oficiālā vizītē. Mūsdienās taču iespējams iegādāties elegantu mēteli,» saka Deniss. «Saeimas spīkers ir otrā amatpersona valstī, un ģērbšanās etiķete tik augstā amatā paredz tā saucamo business formal stilu jeb apģērbu, kas ir konservatīvi elegants,» norāda Deniss Ševeļovs.

    Deniss uzsakta, ka Mieriņai būtu nepieciešami profesionāla stilista pakalpojumi. «Katram savs darbs jādara profesionāli. Saeimas priekšsēdētājs ir atbildīgs amats, kas prasa daudz laika. Mieriņas kundzei brīvajos brīžos būtu jāatpūšas, nevis jādomā par savu garderobi. Tam domāti stilisti, kas garderobi sakārtotu pa dienām, un par to vairs nebūtu jālauza galva,» iesaka viņš. «Ārējais tēls politikā ir ļoti svarīgs. Dubulutā svarīgs tas ir tad, ja tu esi Saeimas spīkers, kurš pārstāv ne tikai savu vēlētāju, bet mūsu valsti.»

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē