• Izlādēt spriedzi gongu elpā

    Labsajūta
    Vita Vēja
    21. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Gongu sesijā iegūt iekšēju mieru, atbrīvoties no emociju blokiem, peldēt skaņās un ieelpot mīlestību? Tas ir vilinošs piedāvājums saspringtiem un stresa nogurdinātiem pilsētniekiem. Tiek solīts, ka, apvienojot divas jaudīgas prakses – skaņu un īpašu elpošanu –, tas varot izvērsties pat terapeitiskā pieredzē.

    Kā notiek gongu sesija? Pēc saspringta darba cēliena cilvēks ņem savu jogas paklājiņu, pledu, spilventiņu un dodas uz vietu, kur uz stundām divām var pilnībā atslēgties no nepatikšanām, stresa darbā un personīgajā dzīvē, ļaujot skaņām nomierināt satraukto prātu un dvēseli.

    Smieties vai raudāt

    Ārā jau tumšs, un lielā telpā ar augstiem, augstiem griestiem pulcējas cilvēki. Lielākoties vecumā pēc trīsdesmit pieci, ir arī pāri. Klusiņām katrs izklāj savu paklājiņu un iekārto sev ērtu guļvietu. Sarunu gandrīz nav, telefoni tiek izslēgti, pustumsā deg sveces. Telpas priekšpusē izkārtoti vairāki iespaidīga izmēra gongi un daudz dažādu skaņu trauku, arhaisku mūzikas instrumentu. Abi skaņu terapeiti veic pēdējos sagatavošanas darbus.

    Šovakar piedāvājumā ir – ieelpot mīlestību jeb Inhale love.

    Nu kas var būt labāks par šo? Noprotu, ka šie ir pasākumi, kur lielākoties nenokļūst nejauši, parasti te pulcējas cilvēki, kas jau nodarbojas ar kādu pašizziņas praksi un acīmredzot atzīst, ka šī formula strādā. Kas īsti mani sagaida – nav ne jausmas. Ceru vismaz uz dziļu relaksāciju. Gaisotne telpā ir droša un patīkama. Vadītāju pāris paši ir laulībā vairāk nekā trīsdesmit gadu, un kaut kādā ziņā – mīlestība te tiešām ir gaisā.

    Pirms sākt, mums izstāsta, kas mūs sagaida. Katrs šo notikumu izdzīvos savā dimensijā – skaņas un elpošanas apvienojums var šķist nevainīga nodarbe, taču patiesībā tā esot dziļi terapeitiska prakse. Iesākumā cilvēks var saskumt, sākt raudāt, jo beidzot ļauj sev just ko sen apspiestu, bet kāds pie šīm pašām skaņām un elpas izbaudīs dziļu relaksāciju un teju svētlaimīgu stāvokli – atkarībā no tā, kādā dzīves lappusē tu šobrīd esi.

    Pirmo stundu mēs elposim noteiktā ritmā īpašas kosmiskas mūzikas pavadījumā.

    Tieši šajā fāzē uz āru varot parādīties visdažādākās emocijas. Skaņai nav robežu, tā piekļūst mūsu dziļākajām dzīlēm, kur esam noslēpuši visus savus pārdzīvojumus, traumas, sāpes, tāpēc, elpojot noteiktā ritmā, tas viss var celties uz augšu. Tā ir iespēja no šiem sastrēgumiem atbrīvoties.

    Ķermenis var reaģēt dažādi – arī negaidīti, tāpēc vadītāja brīdina, ko varam piedzīvot. Kad emocionālie pacēlumi un kritumi būs pārvarēti, sāksies vēl stundu gara gongu dzīvā sesija, kad pāris ķersies pie saviem instrumentiem. Pasākuma laikā katrs koncentrējas uz savām izjūtām, acis ir ciet. Šoreiz katram ir savs kosmoss, un tā centrā esi tu pats. Lai notiek – jūtos gatava sākt!

    Iztrīcēt stresu

    Divarpus stundu pasākums paiet kā mirklis. Pirmajā daļā mūzika ir vienkārši pārpasaulīga, to īsti nav iespējams aprakstīt. Elpojam noteiktā ritmā, un pamazām ķermenis sāk atsaukties. Man gribas raudāt. Kāpēc un par ko tieši, man nav skaidrs un ir arī vienalga. Raudu. Notirpst rokas, kājas.

    Pēc mirkļa ķermenis sāk viscaur trīcēt, un man caur prātu paspēj izskriet doma, ka daudzās dažādās prakses galu galā ved pie viena, tikai pa dažādiem ceļiem.

    Pie iespējas attīrīties no sasprindzinājuma, stresa, no tā, kas nomoka, pie iespējas, kad fiziskais ķermenis izreaģē emocionālo bagāžu. Nomet to, kā veco ādu. «Turpiniet elpot ritmā, elpojiet bez pauzēm,» ik pa brīdim atskan terapeites nomierinošā balss. Viņa aicina mūs ielaist savā sirdī mīlestību, pateicību, pieņemšanu.

    Ķermenis reaģē visai neizskaidrojami, to ir grūti aprakstīt. Un tad visi pārdzīvojumi norimst. Tāda sajūta, ka emociju korķi ir izšauti. Telpā iestājas miers. Pārejam uz elpošanu ikdienas ritmā, un sākas otrā daļa – dzīvā gongu spēle.

    Gongu skaņas ir tiešām apbrīnojamas, tajās ir kaut kas maģisks, dižens un pilnīgi netverams.

    Kad gongi izskan, liekas, ka pagājušas piecas minūtes, bet izrādās – stunda. Ķermenis ir pilnīgi atbrīvots un relaksēts, prāts nomierinājies, šķiet – pat iztukšots. Sirdī kluss miers, sevis un visas pasaules pieņemšana. Lai ar cik lielu skepses bagāžu nācu, tā ir prom. Šis bija pamatīgs piedzīvojums! Negribas vēl kustēties, bet palikt šajā pilnīgas relaksācijas stāvoklī kaut vēl mirkli.

    Atvērt sirdi

    «Mūsu prakses ir ļoti saistītas ar procesu, ko saucam par sirds atvēršanu. Kad uz pasauli skatāmies nevis caur mūsu intelekta vai ego prizmu, bet – caur sirdi. Tas ir stāvoklis, kad cilvēks ir vairāk atvēries citiem, attiecībām, pasaulei un arī pats sev. Tā mēs kļūstam autentiskāki, zūd uzslāņotās programmas,» skaidro terapeite Alīcija Eiliaka.

    Pēc profesijas viņa ir eksistenciālā psihoterapeite, studējusi mākslas terapiju un daudzus gadus vadījusi arī deju, kustību un ķermeņa terapijas grupas.

    Nu jau vairākus gadus viņas uzmanības centrā ir tieši skaņas terapija. «Savā praksē redzu, ka sirds atvēršana ir svarīga katram cilvēkam – pat ja viņš šobrīd to neapzinās. Kad cilvēks sāk sevi sajust šajā autentiskajā veidā, viņš nomet maskas un sāk atbrīvoties no dzīves laikā uzkrātajām traumām, visa, kas līdz galam nav bijis izsāpēts. Šī pasaule, realitāte mums šķiet patiesa, bet īstenībā mēs to redzam caur mūsu sāpēm, tāpēc tā bilde mums ir izkropļota. Kad atkal esam vairāk mēs paši, kļūstam mīlošāki, vispirms jau attiecībā paši pret sevi. Dzīvei parādās cita kvalitāte.»

    Terapeiti uzsver – skaņa ir viens no drošākajiem un dziļākajiem terapijas veidiem, jo skaņai vienkārši nav šķēršļu, ko sabūvē mūsu psihe.

    Mēs paši esam skaņa, vibrācija un enerģija. Skaņa iekļūst arī tur, kur nelaižam nevienu. Maigi vibrējot, tā nojauc blokus, ļaujot dzīvības enerģijai atkal plūst. Otra prakse – īpašā elpošana – mēdz radīt vēl spēcīgāku iespaidu. «Ir daudz dažādu elpošanas metožu – holotropā, apzinātā, šamaniskā, psihodēliskā un citas. Mēs esam izvēlējušies ļoti maigu metodi, ko nosaucām par elpošanu ar sirdi. Sesijā aicinu cilvēkus savienoties ar tām izjūtām, kas ir sirdī, – pateicību, maigumu, līdzcietību. Tas var notikt caur vizualizāciju, atmiņām – ir dažādi kanāli. Kad mēs tā maigi elpojam, visu laiku fokusējoties uz šīm kvalitātēm, enerģija tiešām sāk plūst, mēs sajūtam mīlestību,» stāsta Alīcija.

    Atbrīvotības prieks

    «Katrs no sesijas paņem tieši tik, cik konkrētajā brīdī spēj paņemt,» skaidro skaņu terapeiti. «Un kādam tā, iespējams, ir ļoti spēcīga pieredze, jo cilvēks tai ir atvērts. Visu kontrolēt gribošajiem šai pieredzei ļauties ir grūtāk. Visbiežāk sažņaugtās, apslēptās izjūtas nav tās patīkamākās, tāpēc sesijas laikā var uznākt trauksme, bailes.

    Cilvēks nesaprot, kas ar viņu notiek, viņam liekas – skaņa ir biedējoša, bet patiesībā biedē tas, kas ir tevī pašā.

    Nav cita veida, kā to atlaist, vien atļaujot sev tur atkal ieiet, atļaujot sev sajust. Cilvēks, kurš to jau saprot, turpina elpot un caur šo īpašo elpošanu sāk šīs izjūtas atlaist. Elpošanas fāzē mēs esam klāt, uzraugām procesu, un, ja kādam ir pārāk grūti – ir metodes, kā mēs varam palīdzēt,» skaidro Alīcija Eiliaka, uzsverot terapeitu atbildību par notiekošo. Tālāk mēdz iestāties mirklis – kā klikšķis –, kad viss nepatīkamais tiek atlaists. Un tad var būt svētlaime, mīlestība – daudz gaišu izjūtu.

    «Vesels cilvēks var atļaut sev just visu, viņš ieiet emocijās, tomēr spēj tajās neiesprūst un pārslēgties. Ar atvērtu sirdi cilvēks var pats sevi dziedināt, elpot un ielūgt savā telpā vēl vairāk maiguma un mīlestības. Un tad mēs spēlējam gongus – tie ir brīnišķīgi ceļojumi pašiem pie sevis! Parasti pēc sesijas cilvēki vēl vēlas pabūt klusumā un mierā, mēs to respektējam.»

    Dziedē sevi ar skaņu pati

    Iesaka Alīcija Eiliaka, skaņu terapeite

    • Ja jūti sāpes

    Sāpju skaņa visiem ir labi pazīstama – ā-ā-ā-ā! Atrodi piemērotu vietu un laid šo skaņu ārā. Tā tu atlaidīsi attiecīgo emociju, un enerģija sāks plūst brīvāk. Brīnišķīgi, ja vari raudāt ar šo pašu skaņu.

    • Ja nav enerģijas, jūties apjukusi

    Atrodi YouTube ierakstu ar zemo basu bungām (vari klausīties arī austiņās). Sāc smagi, bet enerģiski ritmā cilāt kājas – it kā dejotu afrikāņu vai indiāņu cilšu dejas. Pēdās ir receptori, kas dos impulsu visam ķermenim. Vienlaikus vari iesaistīt arī balsi, palaižot tādu zemu ho-ho-ho skaņu. Turpini tik ilgi, cik vari sev to atļaut, bet vismaz 10 minūtes. Apstājies un izbaudi izjūtas! Drīz tu sajutīsi mostamies iekšējo spēku.

    • Ja esi stresā pirms sapulces, konferences, uzstāšanās, eksāmena

    Sāc trīcēt ar visu ķermeni – sāc ar kājām, gurniem, ceļot trīci uz augšu, pacel arī rokas un turpini trīcēt. Pievieno skaņu, kas atgādina kaprīzu bērna niķošanos – ē-ē-ē-ē! Ja jūti, ka sākas dusmas, vari pievienot nikna dzīvnieka rūkšanu un kustības kā boksā, sperot ar kājām, krati visu ķermeni. Turpini vismaz 5–10 minūtes. Pēc tam paliec stāvam vai apsēdies un elpo – dziļa ieelpa caur degunu un garāka izelpa caur muti, dziļa ieelpa un vēl garāka izelpa. Drīz parādīsies atslābuma sajūta.»

    Kam der un kam neder Inhale love jeb Ieelpo mīlestību prakse

    Ieteicama, ja:

    • vēlies atrast vai nostiprināt saikni ar savu sirds telpu;
    • jūti saspringumu, trauksmi, nomoka smagas domas un emocijas;
    • vēlies īpaši dziļi atslābināties.

    Nav ieteicama, ja:

    • esi grūtniece;
    • mēdz piemeklēt spēcīgas panikas lēkmes;
    • slimo ar šizofrēniju, psihozi vai epilepsiju.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē