• Ēd dārza ogas, cik daudz vien spēj!

    Uzturs
    Santa.lv
    Santa.lv
    30. jūlijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: shutterstock
    Upenes, jāņogas un ērkšķogas aug gandrīz katrā dārzā. Nepaej ogu krūmiem garām, nesmādē šīs vērtīgās ogas – savai veselībai par prieku!

    Ogu īpašie labumi tavai veselībai

    • Upenes

    Upeņu ogas, lapas un pumpuri ir īsta dārgumu krātuve, bagāta ar C, B grupas, E, K, P un citiem vitamīniem, kā arī minerālvielām. Upenēs C vitamīna saturs vien ir vērā ņemams – apmēram tikpat daudz, cik smiltsērkšķos, mežrozīšu augļos un aktinīdijās. Lai uzņemtu ieteicamo C vitamīna dienas devu, 80–100 mg dienā, pietiks ar 40–50 g svaigu upeņu.

    Pateicoties ēterisko eļļu, organisko skābju un fenolu savienojumiem, upeņu ogām piemīt antiseptiskas īpašības. Pierādīts, ka upeņu krāsvielas veidotāji antociāni uz gripas vīrusiem iedarbojas iznīcinoši un tiem piemīt pretiekaisuma un diurētiskas īpašības. Turklāt C un P vitamīnu upenes satur īpaši labvēlīgā kombinācijā, kas palīdz straujāk atveseļoties pēc saaukstēšanās slimībām.

    Svaigas upenes pēc iespējas vairāk ieteicams ēst tiem, kuriem ir mazasinība, apetītes zudums, dažādu vitamīnu trūkums organismā.

    Saldētas upenes var uzglabāt līdz pat jaunajai ražai, turklāt uzturvērtība un vitamīnu saturs būtiski nesamazinās. Ja ogām pievieno nedaudz cukura, tas C vitamīnu ļauj saglabāt labāk!

    • Jāņogas

    Jāņogas satur daudz dzelzs, turklāt organisms to var labi izmantot, pateicoties ogās esošajam C vitamīnam. Salīdzinājumā ar citām ogām jāņogas izceļas ar bagātīgu B1 vitamīna saturu – šis vitamīns organismā nepieciešams ogļhidrātu maiņas procesos.

    Jāņogās ir ievērojams daudzums vara, mangāna, fosfora un kālija. Turklāt tās ir bagātas ar šķiedrvielām, kas uzlabo zarnu trakta darbību.

    Ja sarkanās jāņogas šķiet par skābu, droši vari izvēlēties arī baltās – tās ir saldākas un maigākas, bet tikpat vērtīgas.

    • Ērkšķogas

    Lielisks pektīna avots! Satur C un B grupas vitamīnus, dzelzi, kāliju, fosforu, kalciju un mangānu. Veicina organisma attīrīšanu no smagajiem metāliem, uzlabo gremošanas darbību un sekmē vielmaiņas regulēšanu.

    Ērkšķogas ļoti ieteicamas arī tāpēc, ka to mizas satur lielu daudzumu šķiedrvielu.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē