• Aromātu hierarhija. Kas ir kas smaržu pasaulē?

    Skaistumkopšana
    Santa.lv
    Santa.lv
    2. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Aromāta smarža un noturība ir atkarīga no pievienoto aromātisko vielu koncentrācijas – jo tā augstāka, jo aromāts ir noturīgāks, un otrādi. Daži zīmoli savējo smaržas koncentrāciju neatklāj, to pieļauj patenta likums. Tomēr ir izveidots vienots aromātu dalījums, kas palīdz novērtēt smaržas kvalitāti un tās noturību.
    • Parfum, Extrait de parfum – parfīms, visspēcīgākās, visnoturīgākās un visdārgākās smaržas. Smaržas koncentrācija 24–40 %. Uz ādas tās smaržo 10–24 stundas, uz auduma tās var saglabāties pat vairākus mēnešus. Satur daudz ēterisko eļļu un dabisku ziedu esenču, spirts ir niecīgā daudzumā, tāpēc smaržas izgaro lēni un turas ilgi.

    Kad lietot: smaržas vairāk ir piemērotas vakaram, īpašiem brīžiem, lai radītu intimitātes gaisotni. Smaržas liek tieši uz ādas, lai tās jūtamas, tikai pienākot cieši klāt.

    • Eau de Parfum, EDP smaržūdens jeb parfimērijas ūdens. Smaržas koncentrācija 16–25 %. Ļoti līdzīgs smaržām. Noturība ilgst no 6 līdz 10 stundām.

    Kad lietot: pa drusciņai var lietot kā dienas smaržas. Ideāli piemērotas vakarā, jo aromātam ir izteikta šleife – līdzi velkas netverama aromāta stīdziņa.

    Ievēro: smaržūdens ir ļoti spēcīgs, jo īpaši tas jūtams siltā laikā un piesilušās telpās, dažiem cilvēkiem no smaržas intensitātes var rasties nepatīkamas sajūtas un pat veselības problēmas – galvassāpes vai nelabums, turklāt ne tikai pašai, bet arī apkārtējiem. Dažkārt pārāk izteiktas smaržas var radīt par tevi nepareizu priekšstatu.

    • Eau de Toilette, EDT tualetes ūdens. Smaržas koncentrācija 8–18 %. No smaržām un smaržūdens tas atšķiras ar vieglu aromātu, kas turas vien 4–5 stundas, tāpēc to var lietot atkārtoti vairākas reizes dienā.

    Kad lietot: labi piemērots visiem dzīves gadījumiem. To lieto no rītiem kā ierasto dienas aromātu. Tas sniedz atsvaidzinošu sajūtu, pozitīvisma devu un enerģiju. Pēc pusdienām droši var iesmaržoties vēlreiz, lai iegūtu jaunu pozitīvo emociju devu. EDT ir pielāgots mūsu straujajam dzīvesstilam, tam nav jāsmaržo visu dienu. Mēs ar to iesmaržojamies, ejot dienas gaitās. Vakarā, kad taisnā ceļā no darba dodamies uz kādu saviesīgu pasākumu vai koncertu, tualetes ūdens jau ir izgarojis, un mēs droši varam lietot citu aromātu, atbilstoši vakara noskaņai, kaut ko provokatīvāku un jutekliskāku. EDT – īpaši tad, ja nevajadzētu smaržot par daudz.

    • Eau Fraiche parfimēts ūdens, parfimēts sprejs, dažādas vieglas parfīma variācijas, parasti izsmidzināmā formā, visbiežāk ar vieglu citrusaugļu vai ziedu aromātu. Smaržas koncentrācija 1–3 %, tāpēc aromāts ir nojaušams tikai 2–3 stundas. Daži ražotāji piedāvā parfīmu vieglos variantus, kas idejiski ir tas pats tualetes ūdens, tikai tā smaržas koncentrācija ir ļoti zema. Tas ir daudz lētāks, sniedz to pašu aromātu.

    Kad lietot: ideāli noder ķermeņa ādas iesmaržināšanai karstā laikā vai pēc vannas, arī tad, ja ikdienā daudz kontaktējies ar cilvēkiem un tavam parfīmam vajadzētu palikt fonā.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē