• 10 būtiskas atziņas par svaru. Izlasi, pirms ķeries pie diētas!

    Stils un mode
    Lolita Lūse
    Lolita Lūse
    14. maijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    «Ja gribi, vari cīnīties gan ar desmit, gan vienu kilogramu, tikai būtu labi zināt, kāpēc tu to dari,» uzsver psihoterapeite Gunta Jakovela.

    1. Svars un tievēšana nav mūžīgā tēma, tā raksturīga tieši šiem laikiem. Ne visas sievietes tievē vai grib notievēt, bet patērētājkultūra atkal un atkal atgādina par tievēšanu, lai šo domu turētu karstu – lai cilvēki gribētu būt tievi un pirktu dažādus brīnumlīdzekļus, izmantotu plastisko ķirurģiju, īpašu kosmētiku utt. 

    2. Skolā resnums izsmiets visos laikos, bet pieauguši cilvēki sevi un citus agrāk spēja pieņemt daudz labāk.  Rietumvalstīs ārišķīgo vērtību laiki bija jau sen, tad tie atnāca pie mums un vēl joprojām nav beigušies. Mode jau vispār nāk un iet, attīstoties pa spirāli. Savulaik izmetām vecās kumodes un smagos skapjus, jo vērtība likās skaidu plākšņu mēbeles. Bija laiks, kad briļļainos apsmēja, tagad brilles ir aksesuārs. Lai kādi laiki un kāda mode būtu, tas jāapzinās un ar iespējami veselīgāku attieksmi un skaidru prātu jāatrod tajā visā sava vieta. 

    3. Svars nav ne dzīvesprieka, ne dzīvesspara, ne laimes mēraukla, tomēr par tievēšanu nav jākaunas. Ja gribi, vari cīnīties gan ar desmit kilogramiem, gan ar vienu, tikai būtu labi zināt, kāpēc to dari. Ko tu meklē svara samazināšanā? Kas tavā dzīvē mainītos? Aptaujā par tievēšanas iemesliem atbildes noteikti būtu daudzas dažādas. Saglabāt veselību – tas ir ļoti saprotami. Patikt sev – arī saprotami, jo viena un tā pati kleita atšķirīgu izmēru sievietēm izskatās dažādi. Tomēr, ja sieviete ar savu augumu ir mierā, viņa atradīs kleitu, kurā jutīsies labi, un arī citi to pamanīs. Kaut, iespējams, kādam nepatiksi arī tāda, kāda sev patīc. Nu un? Diemžēl konflikts rodas, ja nepatīc tieši tiem, kam ļoti gribi patikt. Tad ar to arī jātiek galā!

    Tikmēr ir arī daži tievēšanas iemesli, kas nav tik saprotami. Piemēram, tievēt tāpēc, ka to pieprasa sabiedrība, tievums ir modē, vai cīnīties ar kilogramiem, lai izskatītos jaunāka.

    4. Mēdz teikt: «Wow! Tu izskaties daudz jaunāka par saviem gadiem!» Tas ir kompliments? Apšaubu! Ko tas nozīmē – izskaties jaunāka? Kāpēc nevar izskatīties vienkārši labi, nemērot izskatu konkrētos gados? Kāpēc izdomāts, ka nav pieklājīgi sievietei jautāt, cik viņai gadu? Kas slikts gados? Kāpēc sievietei jāizskatās jaunākai? Reizēm mēdz teikt: māti nevar atšķirt no meitas. Māte to uztver kā komplimentu, bet vai tas ir kompliments meitai? Ir liela māka pieņemt savu vecumu, un man ir pārliecība, ka sievietei jāatšķiras no pusauga meitenes.

    5. Ir sievietes, kas tievē vīriešu dēļ, bieži vien tāpēc, ka iedomājušās – vīriešiem, kuri viņām patīk, nepatīk viņu apaļums. Bet varbūt ir arī vīrieši, kuriem apaļums itin labi patīk? Tāpat sievietes mēdz sākt tievēt bažās, ka citādi vīrs aizies pie jaunākas un tievākas. Pirms vainot tajā sevi, sievietei jāsaprot, ka tas var būt nevis viņas vai pāra, bet tieši vīrieša stāsts. Ja vīrietim bail novecot, jaunā sieviete, iespējams, iluzori rada iespaidu, ka arī viņš ir jauns, un šī ilūzija ir ļoti salda. Taču tas nav stāsts par taviem kilogramiem.

    6. Visgrūtāk ir noturēt svaru. Tas ir gluži kā savaldīt trakojošu kumeļu. Svara uzturēšanas stāsts tiešām ir ļoti komplicēts, jo pretī gribasspēkam stājas vesela armija: organisma un vecuma grupas īpatnības, vielmaiņa un arī mūsdienām raksturīgie sarežģījumi – dažādi vilinājumi, pusfabrikātu pieejamība veikalos, laika trūkums, stress u. c. Manuprāt, ļoti vērtīgs ir ieteikums turēties svara amplitūdā, ar kuru esi mierā, piemēram, no 70 līdz 75 kilogramiem, svaru diendienā pieskatot, lai to noturētu, – ēst mazāk, justies mazliet vēsi un vairāk kustēties. Piekrītu, ka tā ir netaisnība – kilogramu uzēst var pat nepamanot, bet tikt no tā vaļā ir krietni sarežģītāk. Jā, dāmas, kaut kas te nav godīgi, bet šī netaisnība jāpieņem un jārespektē.

    7. Mūsdienās ēst gatavošana un pat ēšana ir kā hobijs. Dzīvojam laikmetā, kad viss ir pieejams, turklāt ļoti garšīgs un smaržīgs. Atveras arvien jaunas un jaunas ēstuves, televīzijā ēšanas šovi redzami teju no rīta līdz vakaram, ēdienu blogeri ir ļoti pieprasīti – kur vien skaties, kaut ko šmorē, puto un šauj krāsnī. Cilvēki ēd ne tāpēc, ka gribas ēst, bet – tā īsti nav, ko darīt, kaut kas jāuzēd; tā īsti nav, ko darīt, – kaut kas jāpagatavo un tad jāmeklē, kas to apēdīs. Ja neviena cita nav, jāēd vien pašai, jo pārtiku izmest nav labi. Turklāt mūsdienās ēst ir tik interesanti – tāda garšviela un šāda, var to un to, un ir tik grūti ar to neaizrauties! Un vēl – varētu jau ēst, cik vien vēlies, ja visas uzņemtās kalorijas iztērētu, bet… sēdošs darbs, mazkustīgs dzīvesveids. Pa drusciņai, pa drusciņai, un – uzkrājas!

    8. Ēst ir viegli, kustēties grūti, un tas ir ļoti cilvēcīgi. Piedzimstot bērnam pirmais brēciens ir pēc gaisa, otrais – pēc ēdiena, bet kustēties jaundzimušajam nemaz tik ļoti lielas vajadzības. Ievērojot režīmu – brokastis, pusdienas, vakariņas –, izstrādājas ieradums ēst konkrētā laikā. Dažreiz arī tad, kad nemaz tā īsti negribas. Izeju uz ielas, ieraugu, cik smuki skatlogos saliktas bulciņas un pīrādziņi, kas vēl arī nosmaržo, un – tad jau man sagribas ēst! Stāsts ir par apzinātību – par ēšanu tad, kad ir izsalkums, nevis tāpat vien.

    9. Domājot par svaru, svarīgi apzināties mūslaiku realitāti un sevi turēt rāmjos. Ēst vajadzētu ar domu, ka to dari sevis, sava ķermeņa un savas veselības labā – dod sev labāko. Tāpēc, stiepjot roku pēc smalkmaizītēm, pajautā – es tiešām gribu ēst vai manu ēšanu grib kāds cits, piemēram, smalkmaizīšu tirgotājs?

    10. Lielākā tievēšanas ienaidniece ir bada sajūta, un gribasspēks tai bieži zaudē. Tu vari paciesties un neelpot? Izsalkumu var pielīdzināt sajūtai, ka trūkst gaisa, un turēties tai pretī ir ārkārtīgi grūti. Ir jāapzinās un jāiepazīst sava bada sajūta. Ļoti svarīgi šādā brīdī apēst tik, cik pietiek, nevis pārēsties.

    Pirms saki komplimentu, padomā!

    Nav pieņemts teikt: «Vai, kāda tu resna!» Toties bieži mēdzam sacīt: «Vai, cik tu tieva!» Arī tas liecina, ka sabiedrības acīs tievums tiek uzskatīts par ko labu, bet apaļumi – par kaut ko sliktu. Lai gan mēs taču nevaram zināt, kāpēc sieviete ir tik tieva, – varbūt viņai ir kādas veselības problēmas. Labāk sacīt vienkārši: «Tu labi izskaties!» Bet, ja sieviete neizskatās labi, labāk nemānies un nesaki neko.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē