• Kapitāla audzēšana. Kopfinansējums ar nekustamā īpašuma ķīlu

    Reklāmraksts
    28. aprīlis, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    «Nekustīgs bankas konts garantē, ka inflācijas dēļ katru dienu zaudējat naudu,» saka Aleksandrs Mežapuķe, Estateguru uzņēmuma vadītājs Latvijā. Tikmēr, ieguldot finanses nekustamā īpašuma attīstīšanas projektos, pūļa finansējuma platformā var pelnīt vidēji 11% gadā no aizdevuma summas.

    «Pētot statistiku un tendences, redzams, ka investēšanas kultūra Latvijā ir daudz zemāka nekā kaimiņvalstīs. Igauņi investē krietni vairāk un agrāk – jau no 18 gadu vecuma,» saka Mežapuķe. «Sāku investēt tikai 25 gadu vecumā, bet vajadzēja ātrāk. Nav jāpērk jauns televizors vai jauna mašīna vien tāpēc, ka kaimiņam ir labāka. Daudz gudrāk naudu investēt finansiālajai drošībai nākotnē.»

    Rūpīgi izvērtēti projekti

    Ja projektam ir vajadzīga nauda, aizdevums ne vienmēr jāmeklē bankā. Ja vajadzīgi 50 000 eiro, būs grūti atrast vienu cilvēku, kas aizdotu tik lielu summu. Toties to var izdarīt, vienā platformā apvienojoties investīciju projektiem un daudziem aizdevējiem. Tas arī ir pūļa finansējums.

    Nekustamo īpašumu jomā zināmas pūļa finansējuma platformas, kas, piemēram, nopērk desmit dzīvokļus un tos izīrē, bet investoru nodrošinājums ir pats dzīvoklis. Estateguru ir citāds darbības virziens – ar nekustamo īpašumu nodrošinātu īstermiņa aizdevumu finansēšana. Ja dzīvokļus izīrē, investoriem īpašuma iegādei jānodrošina 100% finansējums. Savukārt, izmantojot platformas, kas piedāvā ieguldīt līdzekļus aizdevumos, nepieciešamais finansējums ir 50–70% no nekustamā īpašuma vērtības.

    Estateguru, Eiropas vadošā platforma aizdevumiem, kas nodrošināti ar nekustamo īpašumu, dibināta 2014. gadā Igaunijā. Tās dibinātāji vēsturiski nodarbojās ar nekustamo īpašumu attīstīšanu. Pēc 2008. gada krīzes viņi redzēja tirgus problēmu: maziem un vidējiem uzņēmumiem ir grūti atrast aizdevumus, jo ir ļoti daudz nosacījumu to piešķiršanai. «Piemēram, līdzās citam pamatdarbības veidam klientam ir brīvie līdzekļi arī dvīņu māju būvniecībai, bet naudas pietiek tikai vienai, nevis trim mājām gadā. Bankā finansējumu viņš varētu dabūt tikai pēc vairākiem mēnešiem vai nedabūtu vispār, jo uzņēmums mazs, tam nav bankai vajadzīgās senās, daudzpusīgi izvērtējamās vēstures,» stāsta Mežapuķe.

    «Estateguru piedāvā citu risinājumu: izvērtē būvniecībai izvēlēto zemi, būvniecības ieceri, šodienas un nākotnes vērtējumu un daudzus citus rādījumus, rūpīgi izvērtē riskus un pieņem lēmumu – finansēt projektu vai ne. Ik mēnesi saņemam simtiem aizdevuma pieprasījumu no uzņēmējiem visā Eiropā, taču platformā tiek publicēti vienīgi tie, kuri atzīstami par potenciāliem pēc mūsu novērtēšanas sistēmas.»

    Kur aizņēmēji, tur arī, protams, aizdevēji. Pašlaik Estateguru platformā reģistrējušies jau vairāk nekā 130 000 investoru, kas iegulda savus līdzekļus, procentu maksājumos saņemot vidēji 11% gadā no aizdotās summas (procentu likme katram projektam ir citāda). 

    Plaša informācija

    Aktuālie investīciju projekti ikvienam apskatāmi vietnē www.estateguru.co, bet, reģistrējoties vietnē, par katru no tiem pieejama daudz plašāka informācija. «Redzams gan projekta aktuālais stāvoklis būvlaukumā, gan nākotnes iecere – ko plānots uzbūvēt. Izlasāmi visi pamatnosacījumi – cik naudas no cik investoriem jau piesaistīts, pēc cik dienām projekts tiks aizvērts. Tāpat norādīta nodrošinājuma vērtība un attiecība starp plānotajiem un jau piesaistītajiem līdzekļiem, arī procentu likme, termiņi, maksājumu nosacījumi. Sīki aprakstīts, kam aizdevums tiks izmantots un kurš valdes loceklis sniedz personīgu atmaksas garantiju. Pieejams arī īpašuma vērtējums, ķīlas devējs, kadastra numuri, pēc kuriem var pārbaudīt, ka nekustamajam īpašumam tiešām ir hipotēka.»

    Reģistrējoties platformā Estateguru, jāaizpilda speciāla anketa. «Lai strādātu Eiropā un sadarbotos ar visām bankām, jāatbilst noteiktām procedūrām, un mēs to stingri ievērojam,» uzsver Mežapuķe.  Reģistrējoties būs jānofotografē savs personu apliecinošais dokuments un jāuzņem pašfoto – sistēma pārbaudīs dokumenta derīgumu, vai potenciālais investors nav iekļauts sankciju sarakstos utt.

    Izvēle un procenti

    Visi Estateguru aizdevumi ir nodrošināti ar nekustamā īpašuma ķīlu, tos rūpīgi izvērtē risku komanda, kas sastāv no pieredzējušiem nekustamo īpašumu un finanšu profesionāļiem.

    Estateguru ir projekti gan visās Baltijas valstīs, gan citur – Vācijā, Spānijā, Somijā, drīz būs Lielbritānijā. Investori ir no dažādām valstīm, tāpēc visa informācija tulkota septiņās valodās, un katru gadu valodu skaits pieaug. 

    Minimālā investīciju summa ir 50 eiro, un tas dod iespēju savus aizdevumus diversificēt. «Esmu runājis ar Estateguru investoriem: kādam platformā ieguldīti 10 000 eiro, kādam – miljons, un katram ir citāda stratēģija. Piemēram, klients pieskata, lai no viņa aizdevumu portfeļa katrā projektā tiek ieguldīti ne vairāk kā 2% no projekta kopējā finansējuma,» stāsta Mežapuķe. Turklāt viņš uzsver, ka investēt vienā projektā 10 000 eiro nemaz nav ieteicams, jo var gadīties, ka tieši šis būs vienīgais projekts, kurā sāksies kādas pro­blēmas. Daudz drošāk sadalīt šo summu pa 100 projektiem ar 100 eiro katram.

    Investējot nekādu izmaksu nav. Pēc aizdotās naudas saņemšanas ar nopelnītajiem procentiem, kad investors veic naudas izmaksu no sava izveidotā Estateguru konta uz savu privāto bankas kontu, tiek ieturēta bankas komisijas maksa par naudas pārskaitījumu. Investēto naudu projekta gaitā var atgūt, pat negaidot termiņa beigas. Platformā ir pirmreizējais tirgus un arī otrreizējais tirgus, kurā savu aizdevumu var pārdot un atgūt naudu, negaidot, piemēram, pusgadu līdz aizdevuma beigām. Pārdodot aizdevumu, jāmaksā komisija – 2%.

    «Investējot Latvijas projektos, vienmēr ir iespēja aizbraukt un uz vietas paskatīties, vai viss notiek tā, kā saka īpašuma attīstītājs,» uzsver Mežapuķe. Labāk izvēlēties projektus, kuros procentu maksājumus izmaksā reizi kvartālā vai reizi sešos mēnešos, jo tad var droši redzēt, vai projekts attīstās un aizņēmējs pilda visus nosacījumus. Projektus, kuros aizņēmējs procentus izmaksā tikai projekta termiņa beigās, Estateguru Latvijā finansē vien tad, ja ieķīlājamais īpašums maksā, piemēram, miljonu, bet aizdevumam vajadzīgi tikai pārsimt tūkstoši, – attiecība ir tik maza, ka šādiem nosacījumiem var piekrist.

    3 svarīgi jautājumi

    Izskan atgādinājumi būt ļoti piesardzīgiem un neiesaistīties šaubīgos darījumos. Kā lai tic, ka Estateguru ir godīga kompānija?

    Latvijā tiešām slēgtas vairākas finanšu platformas – tā izrādījusies krāpniecība vai kaut kas nogāja greizi. Pirms izvēlas platformu, tā rūpīgi jāizpēta: jānoskaidro, vai platforma reģistrēta un norādīti reāli cilvēki, kas tajā strādā. Ja reālu cilvēku ar vārdu, uzvārdu nav, rodas jautājums: no kā viņi slēpjas? «Mūsu platformā ir norādīta vadības komanda, un profesionāļiem paredzētajā sociālajā vietnē Linkedin var pārbaudīt katra pieredzi un reputāciju,» norāda Mežapuķe.

    Kā pūļa finansēšanas platformas uzrauga valsts?

    Līdz šim katrai valstij bijuši citādi pūļa finansēšanas platformu darbības nosacījumi. Pērn tika pieņemta Eiropas Regula ar stingriem nosacījumiem pūļa finansēšanas platformu darbībai – jau šogad tām visām jāsaņem speciāla licence, turklāt paralēli katrai valstij, arī Latvijai, jāizstrādā vietējā likumdošana. Latvijā pūļa finansēšanas platformu licences izsniegs Finanšu un kapitāla tirgus komisija, tā būs arī kontrolējošā iestāde. Tā kā Estateguru reģistrēta Igaunijā, licenci saņems tur.

    Kas notiek, ja kāds no projektiem cieš neveiksmi?

    Ir svarīgi pieminēt, ka visas investīcijas ir saistītas ar risku. Estateguru informē investorus par visu, kas notiek ar projektu un kā tiek risinātas problēmas, ja tās radušās. Visu procesu no aizdevuma izsniegšanas līdz parāda piedziņai nodrošina platforma. «Procedūras sākumā mēģinām procesu sakārtot tā, lai iztiktu bez tiesām un izsolēm. Ja tas neizdodas, darām tieši tāpat kā bankas – ejam uz tiesu un ieķīlātais īpašums nonāk izsolē,» stāsta Mežapuķe.

    Estateguru klientu atsauksmes

    Haralds Burkovskis, pasākumu vadītājs Latvijā:

    «Biju meklējis kopfinansējuma platformu, kas atbilstu maniem standartiem. Vēlējos ieguldīt savus brīvos līdzekļus, lai nauda strādātu man par labu. Ilgu laiku biju pētījis tirgu un secināju, ka Estateguru man patīk. Platforma ir lietotājam draudzīga un pārskatāma, žēl, ka neatradu ātrāk.» 

    Jānis Etjantens, 18 gadi, platformas jaunākais investors:

    «Sāku investēt, jo domāju par naudas iekrāšanu un ienākumu palielināšanu. Kapitālam ir jāaug, lai nākotnē tas strādātu man par labu. Par Estateguru uzzināju no savas ekonomikas skolotājas. Viņa stāstīja par investīciju tirgū pieejamajiem rīkiem, izvērtēju tos un nolēmu, ka Estateguru man patīk. Viens no svarīgākajiem nosacījumiem platformas izvēlē bija iespēja diversificēt portfeli, un Estateguru to piedāvā.»

    Jānis Kirilka, uzņēmējs Latvijā:

    «Kad parādījās brīvi līdzekļi, kurus vēlējos ieguldīt, sāku meklēt tīkamu ieguldījumu platformu. Izvērtēju visas opcijas un sapratu, ka piedāvāto projektu apjoms, kā arī gada procentu likmes Estateguru platformā man der. Viens no svarīgākajiem nosacījumiem platformas meklēšanā bija arī tas, ka projektiem ir jābūt nodrošinātiem, un gandrīz visi projekti Estateguru ir nodrošināti ar 1. kārtas hipotēku. Visi nosacījumi sakrita, un sāku investēt. Ieteicu arī draugiem izmantot Estateguru. Esmu no IT nozares un redzu, ka platforma ir viegla lietošanā, pārskatāma un saprotama.»

    Glens Jātnieks:

    «Juglas upes un ezera krastos attīstījām projektu Juglasciems, piesaistot 1,35 miljonus eiro no Estateguru platformas, pabeidzām projektu un atmaksājām investoriem finansēto summu. Mums ir diezgan lieli zemes resursi tajā objektā, tādēļ pēc pirmās kārtas realizācijas izdomājām, ka jāsāk virzīties uz priekšu. Turpinām sadarbību ar Estateguru, lai attīstītu komunikācijas, uzbūvētu ielas un izveidotu 69 jaunus zemes gabalus. Šoreiz piesaistījām 1,05 miljonus eiro.»

    Konstantīns Drinkmanis:

    «Uzbūvējām 30 dzīvokļu ēku Pļavniekos ar 26 stāvvietām un 30 noliktavu telpām. Lai realizētu šādu projektu, Estateguru investori finansēja aizdevumu 925 tūkstošu eiro vērtībā. Kad projekts tika pabeigts un visi aktīvi pārdoti, atmaksājām pamatsummu ar 11,5% gada likmi. Aizdevumu bija viegli un ātri saņemt, turpināsim sadarbību ar Estateguru.»

    Deniss Bočkarjovs:

    «Ar Estateguru palīdzību saņēmām 1,43 miljonu eiro finansējumu, lai uzbūvētu un veiksmīgi pabeigtu projektu Dignājas dārzi Ziepniekkalnā. Projekts tika pabeigts, un dzīvokļi izpirkti. Atmaksājām investoriem finansēto summu ar 11% gada likmi. Esam ļoti apmierināti ar šo sadarbību un turpmāk strādāsim ar Estateguru.»

    Materiāls tapis sadarbībā ar Estateguru.

     

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē