• 7 padomi ugunsdrošam Adventes laikam

    Reklāmraksts
    27. novembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Kad dienas steigu sāk nomainīt mierīgāks dzīves ritums un pamazām sākam domāt par Ziemassvētku tuvošanos, ir skaidrs – straujiem soļiem pietuvojies Adventes laiks. Diemžēl, šis ir arī laiks, kad būtiski palielinās ugunsnelaimju skaits – kā liecina VUGD statistikas dati, ik gadu aptuveni 30 ugunsgrēku izcelšanās iemesli ir bez uzraudzības atstātas degošas sveces.

    Lai gaidāmie svētki būtu priekpilni un pozitīvām emocijām piepildīti, FN-SERVISS ugunsdrošības eksperti aicina ievērot 7 drošības padomus.

    1. Adventes vainaga izveidei izmanto ugunsdrošus materiālus

    Ja šogad esi nolēmos Adventes vainagu veidot pats, atceries pievērst īpašu uzmanību materiāliem. Veidojot kompozīciju, ieteicams izmantot egļu zarus vai citus mūžzaļus augus, kas ievietoti samitrinātajā zaļajā oāzē – tā tie ilgāk noturēsies svaigi un neizkaltīs. Noteikti izvairies izmantot viegli uzliesmojošus dekorus, kā, piemēram, sausos ziedus. Tā vietā aizstāj tos ar pērlītēm, stikla dekoriem.

    Ja šogad tomēr iegādājies jau gatavu Adventes vainagu, FN-SERVISS eksperti aicina pārliecinies, ka tajā izmantotie materiāli nav viegli uzliesmojoši.

    2. Īpašu uzmanību pievērs svecēm, to novietojumam un izmēram

    Nepieļauj sveču liesmu nonākšanu tiešā saskarē ar Adventes vainagu un novieto tās tā, lai degot, neaizsniegtu dekoratīvos elementus un zarus, no kā pats vainags ir veidots. Atceries, ka Adventes vainaga sveces jānovieto uz svečtura vai kādas citas stabilas pamatnes.

    FN-SERVISS eksperti no drošības viedokļa iesaka izvēlēties cilindra veida sveces, kam degot, gar malām veidojas parafīna aizsargjosla, vai tējas sveces, kas atrodas trauciņā – tās ir visdrošākās. Taču ņem vērā, ka jebkura svece ir ugunsbīstama!

    3. Kompozīcijas novietošanai izmanto stabilu virsmu

    Novieto Adventes vainagu tam vispiemērotākā vietā – uz stabilas virsma un drošā attālumā no viegli uzliesmojošiem materiāliem.  Nekādā gadījumā nenovieto to uz palodzes, kamīna, tuvu aizkariem, uz televizora vai citām uguns nedrošām mēbelēm un priekšmetiem.

    4. Neatstāj bez uzraudzības degošas sveces

    Ļoti svarīgs faktors, kam FN-SERVISS aicina pievērst jo īpašu vērību – uzmani, lai sveces atrastos bērniem un mājdzīvniekiem viegli nepieejamā vietā, jo mirklis līdz uguns nelaimei var būt vien dažu sekunžu jautājums. Rotaļas ar sveces liesmu, nejauši apgāztas sveces vai adventes vainaga nogāšana zemē – tieši neuzmanība un paviršība ir visbiežākais ugunsgrēka izcelšanās iemesls.

    FN-SERVISS eksperti atgādina, ka arī dodoties pie naktsmiera vai ārpus mājām, ir obligāti jāpārliecinās, ka visas iedegtās sveces ir nopūstas!

    5. Ievēro drošību, uzstādot lampiņu virtenes un gaismas statīvus

    Ne tikai adventes vainags un sveces rada svētku noskaņu. Ziemassvētkiem tuvojoties, aizvien biežāk redzam ar lampiņu virtenēm un gaismas statīviem rotātus māju logus un balkonus – vienkāršs un efektīvs veids kā iegūt svētku sajūtu. Taču, diemžēl, nepārbaudītas un bez uzraudzības atstātas lampiņu virtenes var kļūt par cēloni uguns nelaimei – notiekot īssavienojumam, dažu sekunžu laikā mājokli var pārņemt liesmas. 

    Pirms lampiņu un citu elektronisku dekoru izmantošanas, FN-SERVISS eksperti iesaka pārliecināties, ka tām nav bojāti vadi, spuldzītes nav izdegušas, sakusušas vai kā citādi deformējušās. Nepieciešams izvairīties no vairāku lampiņu virteņu pieslēgšanu vienā kontaktligzdā, jo tādējādi var pārslogot elektrosistēmu, kā arī pārliecināties, ka lampiņas neatrodas tuvu viegli uzliesmojošiem priekšmetiem, piemēram, aizkariem.

    6. Ievēro drošību virtuvē, gatavojot svētku gardumus

    Neatņemama svētku gatavošanās tradīcija vairums ģimenēs ir pīrāgu un piparkūku cepšana. Kopīga aktivitāte ģimenes lokā, kurā iesaistās gan lieli, gan mazi, taču atceries – bez uzraudzības atstāts ēdiens cepeškrāsnī vai uz plīts ir viens no biežākajiem ugunsgrēka izcelšanās iemesliem. Tāpēc gatavojot, nevajadzētu aizrauties ar papildus nodarbēm, piemēram, mājas uzkopšanu, vai iemīļotā seriāla skatīšanos. Drošības nodrošināšanai FN-SERVISS eksperti iesaka virtuvē viegli pieejamā vietā novietot ugunsdzēsības pārklāju – tā ir «pirmā palīdzība» brīžos, kad cepešpannu vai katliņu pārņem dūmu mākonis un liesmas.

    7. Esi soli priekšā nelaimei –  aprīko mājokli ar ugunsdrošības aprīkojumu

    Jo īpaši gada tumšajā un vēsajā laikā, kad biežāk iededzam sveces un lampiņu virtenes, atceries parūpēties par sava mājokļa ugunsdrošību:

    • Ja vēl mājoklis nav aprīkots ar dūmu detektoru, noteikti uzstādi to – to ne tikai no 2020. gada 1. janvāra paredz likumdošanas prasības, tas ir «glābējs», kas ar spalgo skaņas palīdzību visātrāk dos ziņu par izcēlušos nelaimi;
    • Papildus drošībai un savam sirdsmieram, aprīko mājokli ar ugunsdzēsības aparātu vai ugunsdzēsības pārklāju – efektīvi palīglīdzekļi uguns liesmu apdzēšanai sākuma stadijā;
    • Atgādinām visiem mājiniekiem, jo īpaši bērniem un senioriem, glābēju tālruņa numuru 112. Ja tomēr svētki mijas ar nelaimi, svarīga ir operatīva rīcība un steidzams zvans pēc palīdzības.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē