• Trīs gadus vecais dēls Dzintaru Čīču paglābj no afērista. Ģimene atgriežas Latvijā

    Slavenības
    2. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Dzintars Čīča ar bijušo sievu Samantu un atvasēm.
    Foto: No izdevniecības Žurnāls Santa arhīva
    Dzintars Čīča ar bijušo sievu Samantu un atvasēm.
    Pēc pieciem Anglijā nodzīvotajiem gadiem dziedātājs Dzintars Čīča atgriežas Latvijā, jo viņa dzīves lielais darbs ir dzimtenes skatuve, gribas, lai bērni izaug ar piederības izjūtu Latvijai.

    Uz Angliju devās apstākļu spiests

    Pagājušajā nedēļā Dzintaram Čīčam palika 31 gads, bet jau februāra vidū viņš ar ģimeni atgriezīsies uz pastāvīgu dzīvi Latvijā. «Esmu izziņojis marta un aprīļa koncertturneju, pēc tās vairs atpakaļ uz Angliju nelidošu,» žurnālam «Privātā Dzīve» atzīst Dzintars. «Pēc mana atgriešanās paziņojuma koncertēšanas uzaicinājumu jau ir tik daudz, ka grafiks veidojas līdz pat vasaras beigām. Saņemu iedrošinošas vēstules, cilvēki uzteic manu ieceri. Tieši klausītāji ir mana lielā aizmugure, tas ļauj ticēt, ka varu atgriezties mājās,» atklāj Čīča un piebilst: «Dzīvojot Anglijā, es tradicionāli reizi gadā sagatavoju jaunu koncertprogrammu un atbraucu uz koncertturneju Latvijā. Lai mani neaizmirstu. Un zāles vienmēr bijušas pilnas. Tas man liek cerēt, ka bez darba Latvijā nepalikšu.»

    Dzīvot uz Angliju Dzintars pārcēlās 2019. gadā, kad pandēmijas apstākļi laupīja jebkādu iespēju muzicēt Latvijā. Iemesls bija arī viņa tobrīd jaundibinātā ģimene – dziedātājs bija uzsācis kopdzīvi ar mīļoto sievieti Samantu. Tajā pašā gadā Anglijā pasaulē nāca viņu meita Gabriela. Šo faktu, dzīvodams Anglijā, viņš no Latvijas sabiedrības un pat attālākiem radiem slēpa pusotru gadu. Dzintars sākotnēji Anglijā veicis dažādus gadījuma darbus, piemēram, strādājis internetveikala noliktavā, bet tad sācis darbu par taksometra vadītāju – tas ir viņa galvenais ienākumu avots līdz pat šim brīdim.

    Trīs gadus vecais dēls paglābj no afērista

    2021. gada vasarā Anglijā piedzima dziedātāja otra atvase dēls Markuss, kas pilnībā izmainījis Dzintara dzīves uzskatus. «Dēls man ir kā psihoterapeits – laiku pa laikam viņa rīcības vai reizēm pat vienkārši acu skatiens man iedod atbildes uz lieliem dzīves jautājumiem. Tas ir interesanti – nevis kāda gudra grāmata vai ārsta terapija, bet vienkārši

    mans mazais dēls, neko nedarot, sakārto manas domas un kliedē šaubas,» stāsta Dzintars.

    «Viens piemērs. Pirms gada Anglijā man kāds latvietis piedāvāja uzsākt kopēju biznesu, atverot automazgātavu. Kaut kādi ietaupījumi no koncertturnejas bija, šķita – tas viss ir reāli, un to varētu darīt. Tomēr mani nepameta šaubas, kuras es pat nemācēju izskaidrot. Ne sieva, ne draugi ar saviem padomiem nespēja palīdzēt. Un tad man bija vesela diena kopā ar dēlu divatā. Protams, ne jau mutiski, bet ar savu acu skatu Markuss man deva neizskaidrojamas zīmes – tēt, tev to biznesu nevajag, nedari to! Apstulbu no šīm zīmēm, vienlaikus man kļuva vairāk nekā skaidrs, ka es nepiekritīšu šim biznesa piedāvājumam. Pēc pāris mēnešiem uzzināju, ka potenciālais biznesa partneris jau gadiem ir aizņēmies naudu no citiem latviešiem un pat netaisās to atdot… Un šis nav vienīgais gadījums, kad būtisku lēmumu man palīdzēja pieņemt mans dēls.»

    Stāstot par meitu, Dzintara acīs ir jaušams liels lepnums. «Man ir aizdomas, ka Gabriela būs dziedātāja. Balss viņai ir. Vēl gan par agru spriest, bet šķiet, ka ļoti laba. Un, līdzīgi kā es bērnībā, arī viņa stāv pie spoguļa ar ķemmi rokās, dzied un žestikulē, atdarinot TV redzētās zvaigznes,» stāsta dziedātājs. «No mana repertuāra Gabrielai īpaši patīk dziesma Ūdenskritums, mājās pat to dziedam divbalsīgi. Viņa zina arī Dāvāja Māriņa čigānu valodā, ko es ieskaņoju pirms pāris gadiem.» Tautā iemīļoto dziesmu Tu esi vasarā un Likteņlīnijas izpildītājs gan pauž cerību, ka meita nevēlēsies nopietni nodarboties ar mūziku. «Atrast savu vietu mazajā Latvijas mūzikas tirgū ir ļoti grūti, īpaši – ja esi čigānu tautības. Diemžēl jāatzīst, ka dažkārt man durvis aizveras tikai tautības dēļ,» teic Dzintars.

    «Anglijā esam tikai viesi no citas zemes»

    Kādi tad ir izšķirošie iemesli, kāpēc Dzintars Anglijā dzīvot vairs nevēlas?

    «Man ir ļoti lielas skumjas pēc mājām. Pilnīga nepiederības izjūta Anglijā.

    Ilgtermiņā tas nav mazāk sāpīgi kā darba vai naudas trūkums. Neesmu vienīgais, kurš Anglijā šādi jūtas, bet daudzi šādu lēmumu nevar pieņemt finansiālu apstākļu dēļ, citiem – nav uzņēmības mainīties. Tas prasa daudz,» atklāti stāsta Dzintars. «Es jau gadu sēžu pie taksometra stūres ar tādu kā rūgtumu – un tas bija signāls, ka tā nevar turpināt. Saprotams, par ko tas rūgtums. Es taču esmu dziedātājs, kurš katru gadu viena mēneša laikā pa visu Latviju pulcē ap 6000 klausītāju. Vai tiešām man ir jābūt taksistam Anglijā?» spriež Dzintars.

    Otrs būtiskais iemesls ir bērni, atzīst Dzintars. «Jau tagad sāku saskatīt savu bērnu talantus. Tāpēc arī aizdomājos: «Vai viņiem šeit, Anglijā, paaugoties būs izaugsmes iespējas?» Viņi taču te vienmēr būtu tikai viesi no citas zemes. Piemēram, meita mīl mūziku un klausās latviešu bērnu dziesmas. Bet kur viņa Anglijā tās varēs dziedāt?

    Te nav tādu ansamblīšu, kas dziedās latviešu dziesmas. Es negribu laupīt saviem bērniem iespēju izpausties.

    Un šādas iespējas viņiem noteikti vairāk būtu Latvijā,» secina populārais šlāgerdziedātājs.

    20 gadus vecais hits nu būs jaunās skaņās

    Latvijā Čīča ar ģimeni sākotnēji plāno dzīvot dzimtajā Sabilē, tomēr mērķis ir savs dzīvoklis Rīgā. «Ar manu koncertdarbību un plānotajiem ierakstu darbiem studijā izbraukāt uz Sabili ir nereāli. Turnejas laikā es pats noteikti uzturēšos Rīgā, pēc tam jau domāsim, kā uz galvaspilsētu varētu pārvākties visa ģimene,» saka Dzintars. «Maniem bērniem Latvija nav sveša, jo līdz šim vismaz reizi gadā uz turieni braucām. Viņi jau zina, ko nozīmē Sabile vasarā – tas, protams, ir skaisti, tomēr es gribētu, lai bērni mācās Rīgā.»

    Dzintars Čīča atklāj, ka īpaši saviļņots jūtas par to, ka šovasar iznāks viņa bērnības hita Tu esi vasarā 2024. gada versija, ko veido pieredzējušie latviešu deju mūzikas meistari Lotars Lodziņš un Jānis Kalve. «Jau kopš bērnības reti kāds koncerts man ir pagājis bez šīs dziesmas, klausītāji to joprojām pieprasa. Bet nu esmu nolēmis no jauna doties studijā, ieskaņot šo dziesmu tā, kā man skan tagad – 20 gadus pēc bērnības versijas. Es esmu pārliecināts, ka tā kļūs par šīs vasaras ballīšu hitu un mana šā gada koncertu vasara noteikti aizritēs ar saukli Tu esi vasarā 2024.»

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē