• Mihaela Šūmahera traģēdija – 11 klusēšanas gadi. Kāds pavērsiens gaidāms jau šovasar?

    Slavenības
    Marta Kalniņa
    7. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Mihaels Šūmahers pirms traģēdijas 2012. gadā.
    Foto: Shutterstock
    Mihaels Šūmahers pirms traģēdijas 2012. gadā.
    Jau 11 gadus leģendāro vācu autosportistu Mihaelu Šūmaheru nav redzējuši ne tikai viņa fani, bet arī tuvi draugi. Šūmahera ģimene cenšas saglabāt noslēpumā to, kāda ir sportista dzīve pēc šausmīgās traģēdijas. Taču šajā vasarā noslēpumainības plīvurs varētu krist…

    Sargeņģelis nepieskatīja…

    Gadiem ilgi vācu autobraucējs Mihaels Šūmahers diendienā milzu ātrumā traucās pa Formula 1 trasēm. Viņu nebiedēja nekas, un viņš bija labākais no labākajiem.  Šūmahers iegājis sporta vēsturē kā viens no visu laiku izcilākajiem autosportistiem. Viņš septiņas reizes ieguva  «Formula 1» pasaules čempiona titulu, uzstādīja vairākus rekordus.  Šūmahera sieva Korīna ticēja, ka viņas slaveno vīru pieskata sargeņģelis.

     2012. gadā Mihaels noslēdza karjeru, būdams aizvien lieliskā formā. Šķita – viņš beidzot var vienkārši baudīt dzīvi, nedomājot par sacensībām, rezultātiem, bīstamiem pagriezieniem. Un tieši tad Mihaela sargeņģelis no viņa bija novērsies. 2013. gada 29. decembrī Šūmahers ar savu tobrīd 14 gadus veco dēlu Miku devās slēpot. Viņi atpūtās kūrortā Francijas Alpos. Mihaels traucās pa trasi, un sniegā bija paslēpies akmens…  Šūmahers krita un  ar galvu ietriecās tajā. Ķivere viņu pasargāja no nāves, taču tā bija pilnībā sadragāta, un sportists guva smagu galvas traumu. Viņu ar helikopteru nogādāja klīnikā, un prognozes bija bēdīgas. Mihaels izdzīvoja, taču no smagās traumas vairs neatguvās.

    Māja kā cietoksnis un 15 mediķu komanda

    Kopš tā laika fani nekad vairs nav redzējuši Mihaelu. Viņš dienas vada ģimenes lokā savā stingri pasargātajā īpašumā pie skaistā Ženēvas ezera. Par viņa veselību rūpējas mediķi, kuriem ir aizliegts izpaust jebkādu informāciju par sportistu.

    Esot izveidota 15 speciālistu komanda, un Mihaela veselībai gadā tiekot atvēlēti vairāki miljoni eiro.

    Lai to visu nodrošinātu, ik pa laikam ģimene tirgo savus īpašumus. Jau sen nācās pārdot Mihaela skaisto māju Oslo, bet sportista privāto lidmašīnu izdevās notirgot par 25 miljoniem eiro. Pārdoti arī vairāki sacensību auto, dārgākais – par 15 miljoniem eiro.

    Lai kā arī fani vēlētos salauzt sportista ģimenes būvēto noslēpumainības sienu, Mihaela sieva Kortnija dara visu, lai pasargātu vīru no šādas uzmanības. Pirms Šūmahera 55. jubilejas vācu žurnālam «Bild»  nedaudz par Mihaela dzīvi pastāstīja sportista jaunākais brālis Ralfs: «Šis notikums mainīja mūsu ģimeni. Tā ir smaga pieredze man, sievai un īpaši – viņa dēlam Mikam, kurš todien bija kopā ar tēvu.» Ralfs gan atzīst, ka ar gadiem Mihaela stāvoklis ir nedaudz uzlabojies: «Par laimi mūsdienu medicīna ir ļāvusi paveikt dažas lietas, taču tāds, kāds bija, viņš nebūs nekad…»

    Sieva Korīna: Man pierūkst Mihaela…

    Pirms trijiem gadiem «Netflix» iznāca dokumentālā filma «Šūmahers», kurā arī sieva Korīna tikai nedaudz pastāstīja par Mihaela dzīvi pēc šausminošās traumas. Arī tad bija skaidrs, ka labu jaunumu ir maz. «Man trūkst Mihaela. Arī bērniem, ģimenei, tēvam, visiem viņa tuviniekiem. Visiem pietrūkst Mihaela, bet viņš ir šeit. Viņš ir citādāks, taču mums blakus.

    Katru dienu viņš atgādina, cik stiprs ir patiesībā,» saka Korina.

    Viņa atzina, ka ik dienas tiek darīts viss, lai Mihaelam kļūtu labāk. «Mēs cenšamies turpināt savu dzīvi kā ģimene, jo tā gribētu Mihaels,» pauž sieva. Viņa atzīst, ka nevaino likteni un Dievu tajā, kas noticis ar Mihaelu, jo neviens nav pasargāts no nelaimes. Taču viņa apņēmusies pasargāt vīru no nevajadzīgas uzmanības, kuru viņš noteikti nebūtu gribējis: «Man ir svarīgi, lai Mihaela privātā dzīve būtu drošībā.

    Mihaels vienmēr sargāja mūs, un tagad mēs sargājam Mihaelu.»

    Neskatoties uz ģimenes traģēdiju, arī Šūmahera dēls Miks izvēlējās iet šo ceļu – saistīt dzīvi ar autosportu. Kādā intervijā viņš atzinās, ka nevar aprunāties ar savu tēti tā, kā to vēlētos. Taču viņiem ir viena – motosporta valoda.

    Ar sievu Korīnu.

    Pat draugiem neļauj viņu apciemot

    Korīna tikai dažiem cilvēkiem ļāvusi satikt Mihaelu pēc nelaimes. Un ne visi viņa radi un draugi ir gatavi saprast un pieņemt to, ka  nedrīkst pat paskatīties uz Mihaelu. Viens no viņiem irt Šūmahera bijušais menedžeris Mihaels Villijs Vēbers. Viņš ir asi izteicies par Korīnas lēmumiem, kas jau no sākta gala aizliedza viņam tuvoties Mihaelam:

    «Es simtiem reižu esmu mēģinājis sazināties ar Korīnu, bet viņa neatbild.

     Kad Mihaels bija slimnīcā, es gribēju viņu apraudzīt. Zvanīju arī Žanam Totam, bet viņš teica, lai vēl pagaidu. Taču turpmāk man neviens vairs neatbildēja. Es nesaprotu šādus lēmumus un vēl aizvien dusmojos. Sākumā bija pārāk agri, tad – pārāk vēlu, lai satiktu Mihaelu. Varbūt viņiem vienkārši jāpasaka mums visiem, kāda ir patiesība? Es kopš tā laika esmu dzirdējis tikai melus. Mihaels man bija kā dēls,» nikns ir Vēbers.  

    Taču ir skaidri saprotams, ka Šūmahera apziņa un spējas vairs ne tuvu nav tādas, kā pirms nelaimes. Šūmaheru bieži apciemo draugs, bijušais «Ferrari» komandas bosss Žans Tots.

    «Viņš vairs nav tas Mihaels, kāds bija. Viņš ir citādāks.

     Taču viņu lieliski aprūpē sieva un bērni, kas viņu ļoti sargā,» Tots atklāja sporta izdevumam  «L’Equipe».

    Šūmahers ar bērniem.

    Gaidāms pavērsiens šajā vasarā

    Presē parādījušās ziņas, ka, iespējams, ģimene tomēr šajā vasarā ļaus plašākam lokam sastapt Šūmaheru. Izdevums «Corriere dello Sport» atsaucas uz avotiem Vācijā, kas zina teikt –Mihaels piedalīsies savas meitas Džīnas Marijas kāzās. 26 gadus vecā meita laulāsies ar Janu Betki Maljorkā, kur Šūmaheru ģimene pirms sešiem gadiem nopirkusi villu. Uz turieni bieži tiekot vests Mihaels, jo tā ir pilnībā aprīkota tieši viņa ērtībām.

    Ģimene esot nolēmusi kāzu svinības rīkot šajā villā, lai tēvs var būt klāt meitas lielajā dienā.

     Šūmaheri jau esot nolīguši apsardzi, kas rūpēšoties, lai šajās dienās viss, kas notiks mājā, tur arī paliktu.

    Kāpēc viņi izvēlas klusēt

    Jāatzīst, ka Šūmaheru ģimenes lielā noslēpumainība pirmos gadus ļoti uzkurināja ļaužu interesi par to, kas tad patiesībā noticis ar Mihaelu. Mediji tolaik lika lietā visu ieroču arsenālu, lai savāktu kaut drusciņas patiesas informācijas. Tomēr 11 gadu laikā ne reizi presē nav parādījušās Šūmahera jaunās bildes. Viņa villa Šveicē ir tik labi apsargāta, ka pat kaimiņiem neesot ne jausmas par to, kas tur uzturas. Kad Šūmahers vēl bija slimnīcā, kāds

    reportieris pārģērbies par mācītāju un mēģinājis iekļūt viņa palātā.

     Blēdi ātri vien notvēra. Ļaunāka situācija bija ar kādu medicīnas transporta kompāniju. Tās vadošais darbinieks par lielu naudu centās medijiem pārdot fragmentus no Šūmahera slimības vēstures. Viņu  apcietināja un nākamajā dienā atrada kamerā mirušu. Šis vīrietis bija pakāries…  

    Visnotaļ riebīgs skandāls raidījās arī pērn aprīlī. Vācu žurnāls «Die Aktuelle» publicēja interviju ar Mihaelu Šūmaheru. Uz žurnāla vāka bija sena viņa bilde un pieteikums: «Pasaules sensācija: Mihails Šūmahers – pirmā intervija.» Tikai paša apakšā maziem burtiņiem bija pierakstīts: «Tas skan mānīgi reāli.»

    Saruna ar Šūmaheru bija izveidota ar mākslīgā intelekta palīdzību.

     Sportista ģimene šādu māžošanos nenovērtēja, un iesniedza prasību tiesā. Galvenais redaktors zaudēja darbu, žurnāls atvainojā sun sabiedrībā aizsākās diskusija par ētiku.  

    Šie notikumi Šūmaheru ģimenei likuši atkal un atkal izvērtēt to, cik daudz un vai vispār stāstīt par Mihaelu sabiedrībai. Šūmahera advokāts presei atzina, ka apspriesti vairāki varianti. Bijusi arī doma publiskot nelielu atskaiti par Mihaela atveseļošanās procesu. Taču tad sapratuši, ka cilvēki gribēs vēl un vēl, un šī interese var iziet ārpus kontroles rāmjiem. Tāpēc lūdz cienīt ģimenes lēmumu paturēt visu noslēpumā.   

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē