• Kā Anglijas karaliene Elizabete II saglabā labu formu?

    Slavenības
    Aiva Kanepone
    Aiva Kanepone
    1. maijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ko ikdienā ēd un kā labu formu saglabā sieviete, kura varētu atļauties pilnīgi, pilnīgi visu?

    Pavāram Darenam Makgreidijam, kurš ilgus gadus bijis karaļnama šefpavārs, bieži jautāts: kā karaliene nekļūst resna no visa tā bagātīgā ēdiena – grezni banketi, izsmalcināti deserti, neizbēgamais saldējums? «Viņa ir ļoti disciplinēta. Karaliene varētu atļauties visu, ko vien vēlas, taču disciplīna ir tā, kas ļāvusi viņai saglabāt figūru un veselību. Elizabete ir cilvēks, kas ēd, lai dzīvotu, nevis dzīvo, lai ēstu,» CNN Health žurnālistiem atklājis kādreizējais monarhu šefpavārs. Karaliene nekad mūžā nav skaitījusi kalorijas, tomēr rūpīgi uzmana savu figūru.

    Četras ēdienreizes

    Elizabetei II ir četras ēdienreizes dienā: brokastis, lenčs jeb mūsu izpratnē pusdienas, obligātais pēcpusdienas tējas rituāls un vakariņas.

    • Brokastis. Dienu Viņas Augstība sāk ar tasi tējas Earl Grey. Bez cukura un piena! Plus brokastu pārslas ar svaigiem augļiem vai tostēta maizīte ar ievārījumu, vai olu kultenis ar kūpinātu lasi.
    • Pusdienas. Tipisks pusdienšķīvja saturs: grilēta zivs (karalienei īpaši garšo butei radniecīgā parastā jūrasmēle jeb Dover sole) ar cukīni vai spinātiem vai grilēta vistiņa ar salātiem. Parasti bez kartupeļiem, makaroniem vai rīsiem! Pirms maltītes nereti aperitīva kokteilis Dubonnet ar džinu.
    • Pēcpusdienas tēja. Arī tai nav ne karotītes cukura, toties var būt piepilināta kāda šļuciņa piena. Klāt vai nu šokolādes biskvītkūka, vai sviestmaizes (piemēram, tunča un majonēzes), vai skones jeb apaļas neraudzētas kviešu miltu bulciņas, kuras angļi ēd, apziestas ar džemu un papildinātas ar kādu karoti tā saucamā Devonšīras vai Kornvolas krēma – tradicionāli sakulta saldā krējuma, kas nav tik gaisīgs kā putukrējums, bet līdzinās krēmsieram.
    • Vakariņas. Zivs, fazāna vai brieža gaļa (Elizabetei garšo maigs, labi izcepts steiks ar krēmīgu mērcīti), salāti un nedaudz dārzeņu. Nekādu kartupeļu, rīsu vai makaronu! Desertā pāris zemeņu vai persiki. Un glāze laba šampanieša!

    Karalienes maltīšu principi

    1. Mazas porcijas.
    2. Tējai ne karotes cukura.  
    3. Lai kurā pasaules malā atrastos, karaliene nekad neizlaiž savu pēcpusdienas tējas ceremoniju.
    4. Ne pusdienās, ne vakariņās Lielbritānijas valdniecei netiek pasniegti kartupeļi, makaroni, rīsi vai citi cieti saturoši produkti. «Viņa pret sevi ir stingra!» žurnālam People teicis bijušais karaliskais šefpavārs.
    5. Elizabetei II patīk, ka galdā tiek likti produkti no karaliskajiem lauku īpašumiem – pašu audzēti dārzeņi un fazāni, pašu upēs ķertas zivis. Turpretī nesezonā galdā servētas zemenes viņa delikāti atraidīs, palūdzot nepasniegt ģenētiski modificētus produktus.

    Mazās vājības

    Karaliene ir šokoholiķe. Bet tai jābūt tumšajai šokolādei! Jo tumšāka, jo labāk. Ar piena šokolādi un balto šokolādi viņa neniekojas.

    Viņas Augstība dievina šokolādes biskvītkūku. Taču Elizabete II no tās ik reizi apēd tikai plānu šķēlīti. Nekādu grēcīgu papildporciju!

    Tā ir īpaša kūka, kas pirmoreiz pasniegta karalienei Viktorijai un kopš tā laika jau simt gadu noturējusies monarhu ēdienkartes avangardā. Receptes pamatā – tumšā šokolāde, cepumu gabaliņi, kausēts sviests, cukurs un ola. Pēc izskata ļoti līdzīga mūsu Saldajai brunetei, tikai gatavota nevis desas, bet apaļas tortes formā. Recepte atrodama šeit.

    – Sārtais Dubonnet kokteilis pirms pusdienām. Dubonnet ir salds, uz vīna bāzes gatavots aperitīvs ar garšvielām un garšaugiem, to sajauc ar džinu, ieslidina citronšķēlīti un piemet ledu. Recepte atrodama te.

    – Pie vakariņām, pēc Darena Makgreidija novērojumiem, karaliene iemīļojusi glāzi salda vācu vīna.

    Ko karaliene neēdīs nekad

    1. Nekādu ķiploku, nekādu sīpolu! Karaliskās personas elpa nedrīkst pēc tiem ost. Izņēmuma kārtā mazliet sīpolu atļauts pievienot, gatavojot steiku vai medījumu.
    2. Baltās olas. Olu kultenis ir viens no karalienes mīļākajiem ēdieniem, taču to gatavo tikai no brūnajām olām – karalienesprāt, tās garšojot labāk.
    3. Maizes garozas – arī iemīļotās tostermaizes tiek pasniegtas bez garozām.
    4. Ēdieni no jēlas vai pusjēlas gaļas – lai nesaķertu kādu bīstamo baktēriju.
    5. Nekādu austeru! Un vispār neviena gliemeža un gliemežveidīgā, jo pastāv risks saindēties.
    6. Kategorisks nē fast food jeb pusfabrikātu ēdieniem!
    7. Veselu banānu – karaliene banānu ēd, sagrieztu gabaliņos, ar nazi un dakšiņu. Nekādu divdomīgu skatu!

    Īpaši iemīļots ēdiens: podiņā sutinātas garneles, kas iepriekš marinētas garšvielās. Elizabetei patīk tās uzlikt uz siltas tostermaizes.

    Vai karaliene vingro? Par to nekas nav zināms, taču Viņas Augstība visu mūžu daudz kustējusies un dievina zirgus un jāšanu. Joprojām staigā ar suņiem vai vienkārši pa Bakingemas dārziem.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē