• FOTO: Zeltiņa 52 gados sevi pamatīgi nomoka: Neliela riepiņa man vēl ir, bet tā kūst!

    Pārvērtības
    Gita Vīksne
    3. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Agnese Zeltiņa.
    Foto: No privātā arhīva
    Agnese Zeltiņa.
    Aktrise Agnese Zeltiņa apņēmusies atbrīvoties no sešiem kilogramiem svara un šajā vasarā beidzot izdarīt to, no kā kādu laiku bija izvairījusies – uzvilkt divdaļīgo peldkostīmu.

    Vienmēr jābūt gatavai izģērbties

    «Ja esi aktrise, tev, brutāli sakot, vienmēr jābūt gatavai izģērbties. Tev jābūt labā formā 366 dienas gadā, jo nekad nezini, kad saņemsi kādu piedāvājumu. Pie šādas aktrises disciplīnas es turpināju turēties arī tad, kad regulārajās teātra repertuāra izrādēs spēlēju mazāk,» žurnālam «Privātā Dzīve» stāsta Agnese Zeltiņa.

    Viņa neslēpj – jo vairāk gadu, jo grūtāk atbrīvoties no negribētajiem kilogramiem. «Tas, kas strādā 20 un 30 gados, vairs nestrādā, kad ir 40 vai pāri 50. Ja 30 gados man vajadzēja nomest kilogramu, es vienkārši vienu dienu neko neēdu, un viss liekais bija prom. Atminos, ka piedalījos fotosesijā Milānā. Man atnesa ļoti šmaugu «Dolce&Gabbana» mēteli, kuram negāja ciet viena poga. Tas notika ap pusdienlaiku. Todien nepaēdu vakariņas, bet jau no rīta pogu viegli aiztaisīju ciet,» atceras Agnese.

    Labas formas vārdā savas dzīves laikā viņa esot piedalījusies neskaitāmos ēšanas izaicinājumos. «Esmu sēdējusi tikai uz zupiņām, pārtikusi vien no rīsiem un griķiem, ievērojusi dalīto ēšanas principu un Keto diētu. Esmu izmēģinājusi intervālu badošanos, kad 18 stundas neko neēd un ēd tikai 6 stundas. Esmu izslēgusi no savas ēdienkartes pilnīgi visus ogļhidrātus, bet tik un tā svars nekritās tā, kā gribēju,» uzskaita Agnese, kas nu ļāvusies jaunam izaicinājumam aktīvā dzīvesveida piekritējas Ritas Kalniņas vadībā.

    «Man ir 52 gadi, esmu 176 cm gara un sveru 71 kg.

    Ideālais svars, ko Rita izrēķinājusi, bet es vēlētos sasniegt 65 kilogramus. Tāds man nav bijis kopš 2016. gada. Mans svars visu laiku turas ap 68 kg. Ziemā tas var pieaugt līdz pat 72 kg,» stāsta Agnese, kura norāda – ne no saviem gadiem, ne sava svara nekautrējoties. «Ko tieši cilvēki, kas slēpj savu vecumu, grib apvest ap stūri? Es lepojos, ka 52 gados tā izskatos. Mani iedvesmo aktrise Demija Mūra, kurai ir 61 gads, un dziedātāja Dženifera Lopesa, kurai ir 54 gads. Viņas spridzina! Jākautrējas būtu tām dāmām, kas 30 vai 40 gadu vecumā izskatās kā tantes. Es nekad neesmu kautrējusies no saviem gadiem, ar svaru ir citādāk,» bilst Agnese.

    Jau 10 no rīta ir sporta zālē

    «Visu laiku esmu ēdusi veselīgi, taču – par daudz,» pavēsta Agnese, kas no 4. marta līdz 4. jūnijam ēd pēc īpaša sev izstrādāta uztura plāna, kurš nepārsniedzot 1600 kilokaloriju dienā. «Agrāk, ēdot it kā veselīgi, bija pāri 2000 kilokaloriju dienā. Tagad no tām kādas 500 ir noņemtas nost. Piemēram, agrāk salātiem klāt pieliku piecas ēdamkarotes olīveļļas, tagad – tikai vienu,» stāsta Agnese.

    «Šobrīd jau esmu izstrādājusi ikdienas rutīnu. Ceļos septiņos no rīta un izdzeru glāzi silta ūdens. Līdz astoņiem apēdu brokastis, jo jau desmitos esmu sporta zālē, uz kuru dodos piecas reizes nedēļā. Trenējos tikai no rīta, kad man ir daudz lielāks gribasspēks kaut darīt. Vakarā sportot bieži vien vairs nav spēka, kā arī tad sporta klubā ir daudz vairāk cilvēku nekā no rīta,» secina Agnese.

    «No vieniem līdz diviem dienā ieturu pusdienas un ap septiņiem vakarā ēdu vakariņas, ar kurām pilnībā ir gana līdz pulksten desmitiem vakarā, kad būtu jādodas pie miera.  Es gan mazliet grēkoju ar gulētiešanas laiku un dodos pie miera laikā no vienpadsmitiem līdz pusnaktij. Šā iemesla dēļ esmu vienreiz ap vienpadsmitiem vakarā ēdusi tītara gaļas zupu, kas man bija palikusi pāri no iepriekšējās dienas. Galvenais nav tas, cikos tu ēd, bet gan tas, ko tu apēd,» atgādina Agnese.

    Katru dienu viņai esot arī viena uzkodu reize, kas visbiežāk tiekot izmantota laikā starp pusdienām un vakariņām. «Parasti tie ir 300 grami ogu – mellenes, avenes vai zemenes. Jā, šobrīd tas ir dārgs prieks, tādēļ katru dienu ogām vien iztērēju apmēram 10 eiro. Tikpat labi uzkodas reizē var apēst cepumu, ābolu vai izdzert proteīna jogurtu ar pusīti banāna. Otru pusīti vai nu atdodu mazdēlam, vai arī atstāju nākamajai dienai,» apgalvo Agnese.

    Aktrise klīdina mītu par saujiņu riekstu kā lielisku uzkodu.

    «Saujiņa riekstu ir avārija! Tās ir 500 kaloriju, tādēļ drīkst apēst ne vairāk par četriem riekstiem.

    100 gramu paciņa riekstu ir veselīgi, bet trīsreiz par daudz un treknu,» informē aktrise. Arī vīnogām viņa ejot ar lielu līkumu. «Vīnogas ir jāaizmirst, jo tās, tāpat kā arbūzs, ir milzīgi liela cukura bumba.»

    Reizi dienā sevi palutina ar ogām

    Viņas iemīļotās brokastis ir divas maizes šķēles, kurām virsū ir viens avokado, sajaukts ar citronpipariem un citrona sulu, viena cieti vārīta ola un kafija ar rīsu pienu. «Vēl brokastīs mēdzu ēst 50 gramus auzu pārslu, ko vāru uz mazas uguns piecas minūtes. Klāt lieku grieķu jogurtu ar zemu tauku procentu un ogas. No rītiem esmu ēdusi arī pilngraudu tortilju, kurai uzsmērēju virsū krēmsieru, kam piejaukts klāt sagriezts banāns un mellenes. Tad to saloku, apcepu uz pannas un ēdu,» atklāta ir Agnese.

    Pusdienās viņa ēd 60 gramus griķu, kuri iepriekšējā vakarā aplieti ar aukstu ūdeni un pēc tam iztvaicēti uz pannas olīveļļā ar Himalaju sāli. «Klāt ēdu 150 gramu vistas fileju, kas kārtīgi izklapēta un iemarinēta beztauku kefīrā ar fenheļa sēklām. Komplektā nāk arī 150 grami zaļo salātu, kuriem piegriežu 100 gramus gurķa, 40 gramus paprikas un 40 gramus tomātu. Tā ir milzīga porcija,» stāsta Agnese.

    Savukārt vakariņās viņa vāra tītara gaļas zupu, ar kuru pietiek trīs ēdienreizēm. «Zupā ir burkāni, tomāti, sīpoli, ķiploki un tītara fileja. Kopā ar garšvielām un citrona sulu, ko lieku klāt gandrīz visam, gala rezultāts ir garšīgs,» atzīst Agnese, kura vienmēr sastāvdaļas rūpīgi sverot.

    Galvenais – ne to veselīgāko nomainīt ar veselīgu

    «Ir brīži, kad vienkārši vajag sev iedot pa dibenu,» iesmejas Agnese un atzīst – arī viņai esot dienas, kad negribas neko darīt. «Šādos brīžos ir jāmēģina paraudzīties uz visu daudz lielākā perspektīvā. Jā, man vēl joprojām garšo gan kafejnīcas citrona maizīte, gan vaniļas zefīrs. Šo apēdot, es iegūšu piecu minūšu baudu, bet šobrīd man svarīgāks ir rezultāts, ko ieraudzīšu spogulī šā gada jūnijā. Pēdējās divas vasaras velku kopējo peldkostīmu, jo man liekas, ka mans vēders nav tik perfekts, cik vajag. Acu priekšā turu perspektīvu, ka šovasar uzvelku divdaļīgo peldkostīmu, jo man ir plakans vēders. Tas man šobrīd ir svarīgāk par visu, tādēļ motivē celties un doties,» tā Agnese.

    Aktrise stāsta, ka svarīgi fiziskās aktivitātes padarīt par ikdienas ieradumu. «Es, piemēram, esmu izveidojusi paradumu, žāvējot matus, «kačāt» bicepsu. Man vannasistabā stāv divus kilogramus smagas hanteles,» atklāj Agnese.

    Līdzīgā veidā viņa sevi pieradinājusi dzert ūdeni. «Es visu laiku sev priekšā turu pudeli. Nav tā, ka man ūdens neprātīgi garšotu – es vienkārši zinu, ka ūdens ir jādzer, un tādēļ to arī daru.»

    Agnese trīs mēnešus apņēmusies arī vispār nelietot alkohola.

    «Esmu no sievietēm, kurām garšo vīns. Agrāk man patika aiziet uz restorānu un iemalkot glāzi laba vīna. Kā es smejoties teicu – man nevajag desertu, es tā vietā izvēlos vīnu. Taču arī tajā ir cukurs. Nevar notievēt, ja dzer alkoholu,» pārliecināta Agnese, uzsverot, ka vasarā, kad būs sasniegusi kāroto formu, iespējams, atļaus sev nobaudīt arī glāzi auksta burbuļojoša alkoholiskā dzēriena.

    «Svarīgākais, ko vēlos paņemt sev līdzi no šī izaicinājuma uz visu dzīvi – ne to veselīgāko nomainīt pret veselīgo. Piemēram, parastos miltus aizstāt ar auzu miltiem vai krējuma vietā izvēlēties grieķu jogurtu. Lai gan kāds krējums? Tā taču ir pilnīga aizvakardiena! Salātiem lieku klāt mērci, ko gatavoju no pesto, olīveļļas un svaigi spiestas citrona sulas,» tā Agnese.

    Pēc pirmajām izaicinājumā aizvadītājām nedēļām aktrise atzīst, ka vislielākais gandarījums esot par tīro ēšanu. «Tīra ēšana nozīmē dot sev vislabāko. Un tās nav delikateses – tīģergarneles, austeres un šampanietis. Tīra ēšana ir vienkārša, dabiska un pēc iespējas mazāk pārveidota pārtika, kas sniedz visas nepieciešamās uzturvielas. Piemēram, man katrā maltītē ir gan tauki, gan olbaltumvielas, gan ogļhidrāti,» pavēsta Agnese, kurai pirmajās nedēļās izdevies gan samazināt svaru, gan iegūt tvirtākas ķermeņa aprises. «Neliela riepiņa man vēl ir, bet tā kūst. Jo mazāk ir jānomet, jo tas ir grūtāk. Atbrīvoties no trīs līdz sešiem kilogramiem patiesībā ir ļoti grūti, tādēļ priecājos par katriem simts pazaudētiem gramiem,» pavēsta Agnese.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē