• ASV dzīvojošā latviešu vīnzine Santa Bernāla: Nekas nav tā vērts, lai muļķīgi riskētu ar dzīvību

    Slavenības
    Gita Vīksne
    29. aprīlis, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Instagram
    «Amerikā par deficītu ir kļuvis ūdens, zāles elpceļu slimību ārstēšanai, mazgāšanas un dezinfekcijas līdzekļi, papīra dvieļi un tualetes papīrs,» PDz stāsta ASV dzīvojošā latviešu vīnzine un baņķiera Oļega Fiļa bijusī sieva Santa Bernāla.

    Maltītes bērniem piegādā divas reizes nedēļā

    «Dzīvoju Kalifornijas štatā, kur mīt ap 40 miljoni iedzīvotāju, attiecīgi arī saslimušo skaits ir ievērojams. Tiek strikti ievērota pašizolācija, vietējās pārvaldes institūcijas un labdarības organizācijas cilvēkiem piedāvā gan vienkāršākos sadzīves priekšmetus, gan pārtiku. Skolas slēgtas līdz mācību gada beigām, un bērni mācās, izmantojot Zoom un Google Meet lietotnes.

    Skola ģimenes nodrošina ar datoriem un internetu mājās. Tāpat skolas, vismaz mūsu novadā, bērniem, kam tas nepieciešams, nodrošina dienā trīs maltītes, kuras vecāki divas reizes nedēļā var saņemt pie skolas,» PDz atklāj vīnzine Santa, kas pirms diviem gadiem Kalifornijā apprecējās ar uzņēmēju Deividu Alanu Bernālu.

    Kalifornijā no mājas drīkst iziet tikai tie, kuriem atļauts strādāt, kā arī lai dotos pie ārsta, pēc pārtikas vai iziet pastaigā.

    «Visi sporta klubi, tenisa korti, baseini, pludmales un dabas parki ir slēgti. Atļauts tikai pats nepieciešamākais bizness. Piemēram, ēdināšana, bet ēdienus var iegādāties tikai līdzi ņemšanai. Ja dodas pastaigā, obligāti jāievēro distance, staigāt drīkst tikai kopā ar savas ģimenes locekļiem,» tā Santa.

    Palīdz gados vecākiem kaimiņiem

    Latviete uzsver, ka pārtikas veikalos ir noteikti distances ierobežojumi – vienlaikus veikalā atrasties ļauts ierobežotam cilvēku skaitam, turklāt jāieiet pa vienām durvīm, bet izeja ir pa citām. «Pie ieejas jādezinficē rokas.

    Lielākā daļa iedzīvotāju nēsā maskas, bieži arī cimdus.

    Daudzi lieto pašdarinātas maskas vai seju piesedz ar šalli. Reiz, kad devāmies pēc pārtikas, uz vienmēr pilnā lielceļa neredzējām nevienu citu auto. Izjūtas – apokaliptiskas,» atzīst Santa.

    «Pie mums, tāpat kā Latvijā, ir daudz gados vecu cilvēku. Protams, visi pārdzīvo un ir neziņā par nākotni. Daudzi redz savus vecākus un vecvecākus tikai pa logu, jo drošības dēļ ciemos nedodas. Sarunājas pa logu, piegādā pārtikas produktus. Arī mēs palīdzam saviem pieredzējušajiem kaimiņiem, jo viņu bērni dzīvo citā štatā.»

    Biznesu vada no mājām

    Santa cenšas šajā grūtajā brīdī saskatīt arī gaišo. «Esmu pateicīga, ka mēs, visa ģimene, šobrīd esam kopā mājās. Tā kā dzīvojam mežainā apvidū okeāna krastā, varam pastaigāties, cik vien gribam. Beidzot arī bija iespēja izlasīt malā atliktās grāmatas un virtuvē uzlabot dažas no manām iemīļotajām receptēm,» atzīstas Santa.

    Latviete neslēpj, ka vīruss veicis pārmaiņas arī viņas biznesā – pirms diviem gadiem Latvijā atvērtajā šampanieša bārā Magnum un vīna veikalā Signature Wines. «Šis laiks ir lieliska iespēja pievērsties sen plānotajam internetveikalam, lai beidzot varētu klientiem piedāvāt preci, neizejot no mājas. Arī ikdienas komunikācija ar manu Rīgas komandu ir kļuvusi par radošo stratēģiju un nākotnes plānu kalšanas laiku, tas ļaus mums no krīzes iznākt ar jaunām zināšanām un pieredzi. Ar nepacietību gaidām, kad bārā varēsim sākt terases sezonu,» atzīstas Santa.

    Viņa visiem atgādina, ka notiekošais jāuztver nopietni. «Pat ja Latvijai līdz šim ir veicies un valstī nav liels mirušo skaits, jābūt atbildīgiem. Tas bijis iespējams tikai, pateicoties milzīgam un pašaizliedzīgam mediķu darbam. Jebkurā laikā viss var mainīties!» atgādina Santa un piebilst: «Esiet uzmanīgi, ievērojiet drošību! Nekas nav tā vērts, lai muļķīgi riskētu ar dzīvību tāpēc, ka aizmirsi nomazgāt rokas vai ievērot distanci.»

    «Gribu visus aicināt šo laiku izmantot sevis uzlabošanai. Lasiet grāmatas, vingrojiet – arī tad, ja tas jādara dzīvoklī.»

    «Veltiet uzmanību malā noliktiem hobijiem un mācieties svešvalodas. Gatavojiet veselīgu ēdienu sev un ģimenei. Izmēģiniet pagatavot, piemēram, saldskābmaizes ieraugu un paši cept maizi. Tas patiešām ir vienkārši! Lai jebkas, ko jūs darāt, ir nozīmīgs jūsu prātam un dvēselei.»

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē