• Stādām hiacintes pavasarim! Augsnes sagatavošana, stādīšana un mulčēšana

    Sīpolpuķes
    Indra Ozoliņa
    21. septembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Ja vēlies pavasarī priecāties par hiacintēm, rudens ir īstais laiks to stādīšanai.

    Raksts no žurnāla Ievas Dārzs arhīva
    Pieredzē dalās Jānis Dukaļskis, sīpolpuķu audzētājs ar vairāk nekā 30 gadu pieredzi.

    Hiacinšu stādīšana

    • Lai gan hiacintes iesaka stādīt jau augustā, uzskatu, ka tas jādara iespējami vēlāk. Es pats to daru ap 20. oktobri. Jo mazāk laika mitrajā augsnē sīpoli rudenī pavadīs, jo labāk. Slapjums tiem galīgi nav pa prātam.
    • Hiacintes priecāsies par labi drenētu augsni, kas pilnvērtīgākai gaisa aerācijai papildināta ar granti. Vēlama neitrāla vai sārmaina vide, lai augsnes pH būtu ap 7, ko var panākt ar pelniem, krītu vai dolomītmiltiem.
    • Kūtsmēslus zemes ielabošanai neiesaku lietot, jo tie satur boru. Arī ar slāpekļa mēslojumu nevajag aizrauties. Augam, tāpat kā cilvēkam, pārēšanās nenāk par labu. Agrāk, nokūstot sniegam, hiacintēm uzbēru amonija nitrātu. Tagad to vairs nedaru, jo tad augi var izstīdzēt, izgāzties un kļūt uzņēmīgāki pret dzelteno puvi. Pamatmēslojumam pilnīgi pietiek ar komplekso mēslojumu. Pats neilgi pirms stādīšanas iefrēzēju zemē ilgspēlējošo mēslojumu Novatec Classic 12–8–16. Augsnē var ierušināt arī koku pelnus, kas satur mikroelementus augiem viegli uzņemamā formā. Tie darbosies gan kā mēslojums, gan neitralizēs augsni. Vienīgi nevajadzētu lietot kūdras, brikešu vai granulu pelnus, kas mēdz saturēt formaldehīdu sveķus. 
    • Hiacintes stāda aptuveni triju sīpolu dziļumā, pamīšus, apmēram sīpola resnuma attālumā citu no cita. Nav jābaidās iestādīt par dziļu, jo dziļāk augsnē ir vienmērīgāks temperatūras režīms. 
    • Kad zeme sasalst, hiacintēm var uzbērt mizu mulču vai neitralizētu kūdru apmēram 5 centimetrus biezā kārtiņā. Der arī egļu skujas, bet salmus segšanai noteikti nevajadzētu izmantot, jo zem tiem var iemitināties peles. Reiz hiacinšu stādījumu apsedzu ar ozolu lapām, kas arī izrādījās nepareizi, jo apakšā savairojās gliemeži.
    • Nepārcenties ar hiacinšu ieziemošanu, jo siltā laikā sīpoli var izsust. Kailsalā mulča noder, bet, ja ir biezs sniegs un zeme nav sasalusi, sīpoliem zem dubultsegas var būt par karstu. Esmu mērījis augsnes temperatūru – kad ārā bija mīnus 20 grādu kailsals, sīpola atrašanās dziļumā temperatūra bija mīnus 7 grādi, ko puķēm vajadzētu izturēt. Ja būtu tikpat auksts un vēl uzsnigtu 5 centimetrus bieza sniega kārtiņa, hiacintes pārziemotu ideāli bez mulčas. Taču sirdsmieram to mazliet var uzbērt.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē