• Kā pareizi kopt linu? No apģērba līdz gultasveļai

    Lins
    Zanda Jankevica
    22. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixel-Shot / Shutterstock
    Attiecības ar lina audeklu veidojas gluži kā ar cilvēku – ieraugi un patīk. Taču mīlestība rodas, vien pieņemot lina raksturu un saprotot, kā ar to pareizi apieties. 
    Nākamais: Galdauts

    Konsultē Baiba Efeja, radošā darbnīca LM, Inese Delviņa, Linu māja, Gunta Kļaviņa, lina apģērba un mājas tekstila zīmols Linen Natural.

    Lai arī šķiet, ka lina audumam piemīt vienas vienīgas priekšrocības – dabisks un ilgtspējīgs, elpojošs, vēsumā sasilda, karstumā dzesē, nav alerģisks –, tas tomēr ir materiāls ar raksturu, kura īpatnības un savdabīgo atšķirību no citiem audekliem ir jāspēj pieņemt kā lina unikalitātes zīmi. Daži raksturi sader, citi ne. Lina un cilvēka saderības pamatā ir sajūta – tāda īpaša lina sajūta. Kādam tā būs pārmantota no paaudzes paaudzē, bet kādam – nupat atklāta, pirmo reizi uzvelkot lina kleitu vai laižoties miegā lina palagos.

    Mūsu priekšteči ar linu apgājās visai skarbi. Ceļā līdz šķiedrai, no kā aust audeklu, lins izdzīvoja deviņus pārstrādes posmus. Linu noplūca, žāvēja, kūla, mērcēja, tilināja, kaltēja, mīstīja, sukāja un vērpa, beidzot iegūstot lietojamu šķiedru. Lina spēja izturēt šādas mokas ir pierādījums tā stiprībai un noderīgumam cauri gadu simtiem, tādēļ tas ir pelnījis nebūt noglabāts skapja tālākajā plauktā, bet lietots gan ikdienā, gan svētkos un gan vasarā, gan citās sezonās.

    Ja runā par vecmammas vai pat vecvecmammas pūra linu, visticamāk, tas ir balts lina galdauts, kas savulaik austs pūram, caur gadiem saglabāts, un, kaut arī laika zoba skarts, tomēr vēl būtu lietojams, ja vien izdotos atbrīvoties no tumšajām locījuma līnijām, kas audumā ieēdušās no dīkās stāvēšanas. Tā kā galdauts, visticamāk, jau ir bijis mazgāts, to var mēģināt balināt vai vārīt – kā sendienās. Ja neizdodas, atliek ķīmiskā tīrīšana. Tomēr svarīgākais, ko vērts paturēt prātā, – patiesā mantotas lietas vērtība ir tās dzīvotspējā šodien. Jo galdauts biežāk tiks klāts uz galda un mazgāts, jo baltāks tas būs. 

    Nekad nav par vēlu aizsākt dzimtas tradīciju, dāvājot meitai lina galdautu, ko varētu nodot nākamajai paaudzei. Šādam nolūkam labāk izvēlēties blīvāku audeklu no divu vai triju kārtu lina pavediena un noteikti nebaidīties galdautu lietot. Skaistas lietas vajag kustināt sev un citiem par prieku. 
    Raksta turpinājumā lasi, kā izvēlēties un kopt lina izstrādājumus!

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē