• Ar sniega lāpstu uz jumta

    Mājas darbi
    Elīna Kondrāte
    16. janvāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Līdz gadu mijai laikapstākļi mūs lutināja tādā ziņā, ka kupenas nebija jārok, sniegs no jumtiem nebija jātīra. Bet būtu vieglprātīgi paļauties, ka pavasari tā arī sagaidīsim bez sniega segas. Tāpēc jau laikus noskaidrojām, kā tīrīt dažādu segumu jumtus un kas jāievēro, ja uz jumta kāpsi pats. Konsultē GATIS KALNIŅŠ, ROOFMASTER projektu vadītājs, un JĀNIS VEISS, SIA Niedres.lv valdes loceklis

    Apledojums bīstamāks par sniegu

    Latvijā parasti nav raksturīga tik spēcīga snigšana, lai zem biezās sniega segas ielūztu jumts, tomēr mūsu klimata apstākļiem ir raksturīga cita iezīme – sniegs ziemas periodā vairākkārt atkūst un atkal piesalst, līdz ar to veidojas apledojums, kas pamazām var sākt bojāt jumta segumu.

    Šāda sniega kušana raksturīga arī mājām ar sliktu siltumizolāciju – siltums ceļas uz augšu un sniega segu kausē no apakšas, kļūstot aukstākam, izveidojas ledus kārta. Tas rada lielāku slodzi jumta segumam. Turklāt, ja uz jumta seguma veidojas apledojums, tas var noslīdēt no jebkura seguma slīpā jumta un krītot apdraudēt cilvēkus – mājiniekus vai garāmgājējus.

    Turklāt papildus sniega slodzei uz jumta segumu iedarbojas arī vēja slodze, īpaši tad, ja jumts ir ļoti slīps. Lielāka slodze jumtam būs arī tad, ja sniegs ir slapjš.

    Par sniega tīrīšanu no jumta vajadzētu sākt domāt brīdī, kad sniega sega sasniegusi aptuveni 20 centimetru biezumu.

    Tomēr katram jumtam sniega segas biezums, ko ieteicams notīrīt, atšķirsies. Tas atkarīgs no jumta seguma veida un tā, cik izturīga ir jumta konstrukcija. Lai noteiktu precīzu bīstamās sniega segas biezumu, konstrukcijas jāpārbauda sertificētam būvspeciālistam. 

    Drošība pirmajā vietā

    Ja vien nav bail no augstuma vai ēka ir neliela, sniegu no jumta var tīrīt pats. Vieglāk tīrāmi ir plakanie un lēzenie jumti, savukārt krietni nedrošāka ir slīpo jumtu tīrīšana – tas nozīmē ne vien staigāt pa slīpu, augstu virsmu un no tās nostumt sniegu, bet arī to, ka šis darbs prasīs gana labu līdzsvara sajūtu, lai nepakluptu vai nenokristu. 

    Kāpjot gan uz plakanā, gan slīpā jumta, vispirms ir jāparūpējas par savu drošību.

    Viena no populārākajām metodēm – apsiet ap vidukli parastu, saimniecībā atrastu virvi un to kaut kur nostiprināt – noteikti nav drošākais veids.

    Ir jāizmanto speciāls drošības aprīkojums, ko var iegādāties veikalos, kuros nopērkami darba apģērbi un drošības un aizsardzības līdzekļi, tostarp jumta laipas, drošības āķi, stropes un drošas virves jumta tīrīšanai. Turklāt labs aprīkojums kalpos daudzas ziemas. 

    Drošības aprīkojums vienmēr ir jāpiestiprina pie stabiliem un mehāniski stipriem jumta elementiem, piemēram, pie dūmeņa vai jumta ventilācijas izvada. Lai darbs veiktos raitāk, praktiski ir izvēlēties pēc iespējas ērtāku un vieglāku lāpstu. 

    Ja uztici tīrīt profesionālim

    Ja baidies kāpt uz jumta vai mājās nav nepieciešamā drošības aprīkojuma, jumta tīrīšanu var uzticēt profesionāliem jumtu tīrītājiem. Ziemas sezonā šo pakalpojumu piedāvā visai daudz uzņēmumu un individuālo darba veicēju, tostarp arī tādi, kuriem sniega tīrīšana ir sezonāls darbs. Tomēr Gatis Kalniņš atgādina: ja sniegu tīrīs cilvēks bez pieredzes un zināšanām, jārēķinās, ka jumta segums var tikt bojāts. Tāpēc vienmēr ieteicams noskaidrot sniega tīrītāja pieredzi. Par bonusu uzskatāms, ja sniega tīrītājs ir jumiķis – jumta segumu labi izjutīs un atbilstoši katra jumta seguma īpašībām pareizi notīrīs tieši jumiķis vai cilvēks, kurš jumta tīrīšanu apguvis profesionāli. 

    Būtiski noskaidrot arī to, vai darbu veicējs ir noformējis civiltiesiskās atbildības apdrošināšanu.

    Ja, tīrot sniegu, tiks bojāts jumta segums vai sniegs uzgāzīsies uz ģimenes automašīnas, darbu veicējs nesīs atbildību un zaudējumus segs apdrošināšana. 

    Cik maksās notīrīt jumtu, ir atkarīgs no tā, cik bieza ir sniega sega, cik jumts ir liels un cik viegli vai grūti tam piekļūt. Slīpos jumtus tīrīt ir sarežģītāk un līdz ar to arī dārgāk. Parasti vienam kvadrātmetram tiek piemērota konkrēta tīrīšanas cena. Izmaksas palielināsies, ja jumta tīrīšanai nepieciešams pacēlājs. Klāt var tikt pierēķināti arī transporta izdevumi. Tāpēc lētāk būs noalgot jumtu tīrītājus no tuvējās apkārtnes. Cik ilgā laikā ieradīsies sniega tīrītāji, atkarīgs no tā, cik biezs sniegs uzsnidzis, – šādos brīžos pieprasījums pēc sniega tīrīšanas vienmēr aug. 

    Kāpēc veidojas lāstekas?

    Lāstekas pie jumta dzegas galvenokārt veidojas divu iemeslu dēļ. Pirmais – jumtu silda saule, sniegs uz jumta izkūst un, kad kļūst vēsāks, piesalst. Tas biežāk novērojams, sākot februārī un martā, kad laiks pamazām kļūst siltāks. Otrs iemesls – lāstekas veidojas, jo ēkai vai jumta konstrukcijai ir nepietiekama siltumizolācija un ēkai ir lieli siltuma zudumi. Proti, siltums ceļas uz augšu un uz jumta esošo sniegu kausē no apakšas. Brīdī, kad ārā kļūst aukstāks, izkusušais sniegs piesalst. Visintensīvāk lāstekas veidojas, kad gaisa temperatūra ir mazliet zem nulles. 

    Privātmāju jumti ir mazāki, tāpēc lāstekas parasti neveidojas tik lielas, lai apdraudētu cilvēkus, kā tas novērojams pie pilsētu daudzdzīvokļu namiem. Taču no lāstekām vēlams atbrīvoties tajās mājas daļās, kurā notiek lielākā rosība, piemēram, virs ieejas durvīm mājā.

    Ja lāstekas ir nelielas, tās var nolauzt vai nodauzīt. Ja lāstekas ir lielas, tad ieteicams tās lauzt vai dauzīt pa gabaliņiem, lai nenorautu vai nesabojātu lietusūdens teknes. Lielāku lāsteku noņemšanai labāk izmantot trepes vai pacēlāju.

    Sniega barjeras

    Sniega barjera ir īpaša konstrukcija, ko piemontē pie slīpā jumta. Tā aiztur slīdošu sniegu, lai tas nenokrīt lejā. Ar sniega barjeru sniegs nenoslīdēs no jumta, taču, ja aiz tās krājas lielas sniega rezerves, sniegs jānotīra, lai neradītu jumta segumam papildu slodzi. 

    Sniega barjeras iesaka izmantot slidenajiem jumtiem, piemēram, metāla vai skārda, kā arī māla dakstiņu jumtiem. Tomēr ne visiem jumtu segumiem sniega barjeru var un ir ieteicams piestiprināt. Parasti sniega barjeras neizmanto niedru un lubiņu jumtiem, kā arī šīfera jumtiem. 

    Sniega barjeru jumta segumam var piemontēt arī laikā, kamēr sniegs vēl nav uzsnidzis. Drošāk to būtu uzticēt jumiķim, jo katrs nepareizi ieurbts skrūves caurums, var radīt jumta tecēšanu. 

    Pazīmes, kas liecina, ka laiks tīrīt sniegu no jumta

    • Sniegs ir pārkāries pār jumta dzegu vai pie notekām, sniegs slīd pāri jumta malai.
    • Plakanajam jumtam pie sniega barjerām veidojas daudz slapja sniega.
    • Veidojas lāstekas.

    Atceries!

    1. Tīrot plakano jumtu, sniegu vēlams nevis sašķūrēt vienā jumta malā (tā jumtam veidosies liela slodze), bet uzreiz mest lejā no jumta.
    2. Slīpos jumtus var tīrīt arī no apakšas, izmantojot kādu darbarīku ar garu kātu, piemēram, sniega lāpstu vai stingra materiāla grābekli. 

    Kas jāņem vērā, tīrot dažādu segumu jumtus?

    Šīferis

    Šīferis ir trausls, un, lai nesalauztu, pa to nav ieteicams staigāt. Jumtu var tīrīt no apakšas vai uzmanīgi uzkāpjot uz jumta kores. Var izmantot arī pacēlāju vai garas trepes – tās pieslien pie jumta un sniegu nostumj, stāvot uz trepēm. 

    Bitumena segums 

    Kausēti segumi plakanajiem jumtiem, bitumena šindeļi slīpajiem jumtiem, ir jutīgi pret mehānisku iedarbību. Tāpēc ieteicams izmantot lāpstu bez metāla stīpiņas, kā arī, tīrot jumtu, atstāt uz tā aptuveni 2 cm biezu sniega kārtiņu. Jātīra ļoti uzmanīgi, ja uz jumta ir ierīkoti kabeļi, piemēram, zibens aizsardzībai. Nenotīrītam sniegam sasalstot un atkūstot, laika gaitā bojāsies kausētā seguma šuves, un tas var samazināt jumta seguma kalpošanas laiku.

    PVC membrānas segums

    Mazāk šuvju kā kausētajiem jumtiem, tāpēc izturīgāki pret salšanu un sniegu. Līdzīgi kā bitumena jumtiem, jāizvairās segumu bojāt mehāniski. 

    Metāla un skārda segums

    Izturīgāki pret mehānisku iedarbību – nav tik viegli sabojāt, pieskaroties ar lāpstu. Metāla jumtiem regulāra sniega atkušana un sasalšana var saīsināt skrūvju blīvju kalpošanas ciklu. Pa šo jumta segumu var staigāt. 

    Niedru segums

    Masīva konstrukcija. Taču, lai nebojātu jumtu, pa to nav vēlams staigāt. Niedru jumtu tīrīšanai ir paredzētas speciālas kāpnes, ko iedur niedru jumtā. Siltā laikā pēc kāpņu lietošanas niedres uzbužina un kāpņu stiprināšanas vietas vairs nav redzamas, savukārt aukstā laikā to izdarīt nevar un jumtā paliks nelieli caurumi. Tāpēc sniegu vēlams tīrīt no apakšas vai gaidīt, kad tas atkušņa laikā pa gabaliem pats nokritīs. 

    Lubiņu jeb skaidu jumts

    Pret sniegu un salu visai izturīgi jumti. Pa lubiņu jumtu nav vēlams staigāt vai kāpt uz tā kores – cenšoties piekļūt jumta segumam, cilvēks ar svaru var saspiest kādu lubiņu, un tā var ieplaisāt. Lubiņu jumtu ieteicams tīrīt no apakšas vai gaidīt, kad sniegs nokusīs. 

    Māla un betona dakstiņi

    Dakstiņu jumtiem pie kores parasti ir piemontēti jumta āķi, pie kuriem var piestiprināt kāpnes un, stāvot uz tām, tīrīt jumtu. Pa dakstiņu jumtu drīkst arī pārvietoties, tomēr jābūt piesardzīgam. Ja kāds dakstiņš slikti piegulst, zem cilvēka svara tas var saplaisāt. 

    Ja jumtam pievienotas sniega barjeras, jāraugās, lai aiz tām nekrājas daudz slapja sniega – ja sniegs būs ļoti smags, dakstiņi var ielūzt. Ja sniega barjeras nav, atkušņa laikā sniegs slīdēs lejā. Dakstiņu jumta segumos var iestrādāt arī sniega āķus – tie slīdošo sniegu sairdinās. 

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē