• Rūpējies par telpaugiem, sargi dārzu no sala un dzīvniekiem! Decembra darbi puķu dārzā

    Dārzs
    Iveta Bērziņa
    2. decembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Stramp / Shutterstock
    Aizmirst savus pienākumus dārza saimnieks nevar nekad, taču, ja dārzs pārklāts ar sniegu un laukā valda sals, var izmantot brīdi atpūtai un sapņiem par nākamo gadu. 

    Raksts no žurnāla Mans Dārzs arhīva

    Konsultē Iveta Bērziņa, dārzniece stādaudzētavā Bērziņi.

    • Labi, ja sniega kārta ir irdena, 10–20 centimetru bieza, tad temperatūra zem tās saglabājas vienmērīga, nemainīga, pasargājot augu saknes un jau izveidojušos pumpurus. Ja sniega maz, to var savākt no celiņiem un zāliena, lai piesegtu stādījumus. 
    • Bezsniega ziemā jābūt gataviem piesegt rozes, dekoratīvās zāles, akmeņdārza augus un sala jutīgākos augus, tai skaitā tos, kuru sakņu sistēma sekla un atrodas tuvu augsnes virskārtai. Par piesegumu pateicīgas būs arī tās ziemcietes, kuras pieskaitāmas puskrūmiem, – lavanda, ibēre, citronmārsils, izops, budleja, Klendonas zilbārde un citas. Gaisa temperatūrai pieturoties mīnus 3–5 grādu robežās, ir īstais laiks augus piesegt. 
    • Labākais materiāls piesegšanai – egļu, priežu zari, sausas lapas, salmi. Jukām var izmantot no segmateriāla pagatavotu cepuri, ko tām uzmauc, kad to lapas savilktas pušķī un sasietas, lai lieks mitrums un sniegs nekaitētu ceram. Savukārt pie stumbra virszemes daļas papildus aizsardzībai pierauš augsni apmēram 10 centimetru augstumā.
    • Nedrīkst aizmirst savvaļas četrkājaiņus – tiem patīk mieloties dārzos, ko neieskauj žogi. Vienkāršākais līdzeklis augu pasargāšanai ir egļu zari – asās skujas atturēs dzīvniekus no cienāšanās ar augiem.
    • Gada tumšākajā laikā īpaša uzmanība jāpievērš telpaugiem. Vairumam ziema ir miera periods, līdz ar to tie labāk justos vēsākās telpās, taču ar centrālapkuri tas bieži ir neiespējami, arī gaiss ir sauss, tādēļ augus laisti biežāk, tos nepārlejot un neiekaltējot. Ļoti labi, ja gaisu var mitrināt ar mitrinātāju, istabas strūklakām, palīdzēs arī augu apsmidzināšana ar pulverizatoru. Bet telpaugi ir dažādi (piemēram, uzņēmīgi pret pelēko puvi), tādēļ labāk mitrināt gaisu. Augus novieto pēc iespējas tuvāk logiem, to lapas regulāri attīri no putekļiem: gludās ar mitru drānu vai sūklīti, bet augus ar pūkainām un adatainām lapām – ar putekļu slotiņu. 
    • Pārbaudi pagrabos un palīgtelpās novietotos toveraugus. Tā kā tiem arī ir miera periods, tos laisti tikai tik daudz, lai pilnībā neiekalst. 
    • Pārskati dāliju sakneņus, kannu gumus, gladiolu u. c. sīpolus, bojātos aizvāc.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē