• Pavasara puķu dārziņš uz palodzes

    Dārzs
    Lauma Lūse-Kreicberga
    13. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Ja arī tev visas domas pie pavasara vien, noliec to uz galda goda vietā – izveido savu sīpolpuķu kompozīciju! Lai baudītu šo krāšņumu pat vairākas nedēļas, jāzina vien daži knifi.

    Jo lielāka dažādība, jo labāk

    Lai ziedēšanas laiku pastieptu garāku (līdz pat trim nedēļām un varbūt pat ilgāk), kompozīcijā vēlama dažādība – noziedot krokusiem, turpinās priecēt muskares un vēlāk arī narcises. Vai arī – pamazām noziedot prīmulām, sāks ziedēt hiacintes. Iestādot tikai, piemēram, krokusus, pavasarīgais noskaņojums būs beidzies līdz ar to noziedēšanu.

    Eksperimentē!

    Pavasarīgās kompozīcijas savā ziņā var nosaukt par laimes spēli – nekad īsti precīzi nevar zināt, cik ātri kurš augs modīsies. Krāsu sprādziens var būt vienlaikus, bet var iepriecināt pakāpeniski, līdz ar to pagarinot ziedēšanas laiku.

    Daudz krāsu vai tikai dažas?

    Ja negribi absolūtu raibumu, izvēlies saskaņotas krāsas, piemēram, rozā ar violeto un balto, vai zilo ar dzelteno un balto.

    Ak, die’s, tā smarža!

    Pavasaris vienmēr smaržo, un īpaši bagāta un spēcīga smarža ir hiacintēm. Ja istabā tā šķiet mazliet par traku, labāk veido kompozīciju no citiem augiem.

    Traukam pavisam jauna loma

    Izvēlies jebkuru skaistu trauku. Tā var būt caurspīdīga vāze vai krāsaina stikla bļoda, kāds īpaši skaists māla pods… Ja ir bail saskrāpēt kādu pavisam smalku trauku vai gribi būt pārliecināts, ka uz metāla bļodas neuzradīsies rūsas traipi, vari vispirms ieklāt plēvi un tikai tad šajā vannā iebērt augsni. Augsni vēlams sajaukt ar perlītu, kas to padarīs čaganāku un elpojošāku.

    Daba tuvplānā

    Caurspīdīgajos stikla traukos augus var sastādīt tā, lai nedaudz būtu redzamas arī saknes. Dabu vērot tuvplānā īpaši patiks bērniem.

    Vai augi pacietīsies?

    Tā kā traukos (vai skaistos podos bez cauruma apakšā) ūdenim nav, kur notecēt, augšanas apstākļus nevar nosaukt par īpaši labvēlīgiem. Visvairāk iebildumu būs prīmulām, un kādā brīdī tās būtu vēlams pārstādīt piemērotākā vidē. Bet sīpolpuķes ir pacietīgas un šajā vidē jutīsies diezgan labi. Tomēr laistīt vajadzētu mazliet retāk nekā tad, ja puķes aug podā ar ūdens noteci.

    Uz dārzu!

    Hiacintēm, narcisēm, muskarēm un citām sīpolpuķēm ziedkātus nogriež uzreiz pēc noziedēšanas pēc iespējas tuvāk augšanas vietai, bet lakstus ir svarīgi nenogriezt, ļaujot tiem nodzeltēt, un tikai tad nogriezt. Jo tad pavasarī sīpolus varēsi iestādīt dārzā, kur tie, iespējams, priecēs arī nākamgad. 

    Fantāzijai un radošumam nav robežu

    Caurspīdīgajos stikla traukos var salikt arī dažādu krāsu olīšus, smiltis vai granti vairākos līmeņos. Kompozīciju var papildināt ar sūnām, izplaucētiem zariem, pūpoliem un citiem dabas materiāliem. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē