Kam pievērst uzmanību?
- Rūpējies par tvaika nosūcēju! Cepšanas smakas virtuvē veidojas nepietiekamas ventilācijas dēļ. Uzmani, lai tvaika nosūcēja filtrs vienmēr ir tīrs. Regulāri to maini vai mazgā trauku mazgājamā mašīnā 90 grādu temperatūrā. Vari izmantot ierasto trauku mazgājamo līdzekli.
- Neekonomē uz eļļas rēķina! Otrs iemesls, kāpēc virtuvē veidojas smaka, ir atkārtoti izmantota eļļa, piemēram, fritējot kartupeļus. Ja šāda veida ēdienu gatavo daudz un bieži, ik pa laikam nomaini eļļu.
- Izmazgā trauku lupatu! Bieži sasmok virtuves sūklīši un lupatiņas. Ja ar tādu noslaucīsi galda virsmu, gaisā uzvēdīs nepatīkams aromāts. Lai pagarinātu kalpošanas laiku, regulāri izmazgā to ar trauku mazgājamo līdzekli zem tekoša ūdens. Otrs variants ir sūklīti vai lupatiņu mazgāt trauku mazgājamā mašīnā. Baktērijas, kas rada nepatīkamu aromātu, iznīcina arī galda etiķis. Tikai atceries pēc tam kārtīgi izskalot!
- Neglabā vecus produktus! Ledusskapī smakas bieži veidojas aizmirsta veca ēdiena dēļ, tāpēc produkti regulāri jāpārskata. Palaikam jāiztīra arī ledusskapja ventilācijas atvere. Patīkamu aromātu radīs uz pusēm pārgriezts citrons vai trauciņš ar etiķi. To gan atceries marķēt, lai kāds nejauši neiedzertu. Ja mājās ir bērni, labāk etiķi neizmanto.
- Vēdini arī veļasmašīnu! Pēc veļas mazgāšanas atstāj vaļā iekārtas durvis un iekšpusi izslauki ar sausu lupatiņu. Tas novērsīs iespēju, ka blīvgumijā sakrāsies mitrums, netīrumi, veidosies pelējums un to nāksies mainīt. Tāpat smakas novēršanai reizi gadā var izmantot speciālus līdzekļus, kas nopērkami sadzīves tehnikas veikalos.
- Smēķu smaku grūti izvēdināt. Cigarešu dūmi pamatīgi iesūcas mēbelēs, tapetēs, aizkaros. Lai no šīs smakas atbrīvotos, priekšmetus un sienas mazgā ar ābolu etiķi, kas attiecībā 1:1 atšķaidīts ar ūdeni. Aromāta neitralizēšanai vari izmantot laurlapu – to kvēpinot, izstaigā telpas. Tāpat palīdz traukā novietota sagriezta apelsīna miziņa, iemērktas kafijas pupiņas. Dūmus uzsūc arī mitrs dvielis, kas novietots istabā.
Ja mājās ir dzīvnieks
- Mazgā biežāk! Ir suņi, kas ož vairāk, ir tādi, kas mazāk. Garspalvainie sasvīst biežāk, un tādēļ no tiem arī biežāk nāk nepatīkams aromāts. Ja ir skaidrs, ka smaku rada tieši kažoks, saimniekam vajadzētu vairāk uzmanības pievērst dzīvnieka higiēnai, biežāk suni mazgāt.
- Ved pie daktera! Ne visai patīkamu aromātu suņi rada, izdalot anālo dziedzeru sekrētu. Tas parasti notiek brīžos, kad dzīvnieks sasprindzinās vai sapriecājas. Lai pārliecinātos, ka nepatīkamās smakas iemesls nav dziedzeru nosprostojums vai iekaisums, jādodas pie veterinārārsta.
- Uzraugi mutes dobumu! Smakot var tādēļ, ka sunim vai kaķim ir bojāti zobi, izveidojies zobakmens. Arī šajā gadījumā nāksies apmeklēt veterināro klīniku. Tāpat jārīkojas ādas slimību gadījumā – arī alerģijas
- Apjautājies zoopsihologam! Kaķis visbiežāk nepatīkamu aromātu rada ar urīnu – dusmojoties vai mēģinot iezīmēt teritoriju, tas var iečurāt gan čībās, gan istabas stūros un mīkstajās mēbelēs. Veterinārajā klīnikā veicot urīna analīzi, var pārliecināties, vai šādas rīcības iemesls ir urīnceļu slimība. Ja tā nav, visticamāk, cēlonis būs psiholoģisks, tad nepieciešams apmeklēt zoopsihologu.
- Labāk lietas izmet! Kaķa urīna smaku mājoklī, no mēbelēm un sadzīves priekšmetiem ir grūti likvidēt neatkarīgi no tā, vai vaininieks ir kaķene vai runcis. Ja lieta ir mazāk vērtīga, vislabāk to vienkārši izmest. Mazāka izmēra priekšmetu, kā segu vai kājslauķi, vari izmazgāt veļas mazgājamā mašīnā.





























































































