• Kāpēc kaķi murrā?

    Mājas mīluļi
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    25. jūlijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Kāpēc kaķi murrā un kāpēc tā ir tikai un vienīgi kaķu dzimtas pārstāvju privilēģija, tā īsti nezina neviens. Taču šajā sakarā ir zināmi vairāki fakti un pieņēmumi.
    • Kaķis – vienīgais dzīvnieks, kurš prot murrāt. Murrāšana ietver 26 ciklus sekundē.
    • Murrāšanai nepieciešamais aparāts sastāv no savā starpā saistītiem smalkiem kauliņiem, kas ved no mēles pamatnes uz galvaskausa pamatni. Šie kauliņi tā arī saucas – zemmēles kauli. Kad kaķis murrā, vibrē balss saites, kas savukārt izraisa rezonansi smalkajos zemmēles kauliņos. Kaķi to var darīt bez pārtraukuma, gan ieelpojot, gan izelpojot. 
    • Neviens precīzi nezina, kāpēc kaķiem vajadzīgas šādas spējas. Murrā tikai kaķu saimes mazākie pārstāvji – lūši, oceloti u. c. Lielajiem kaķiem – leopardiem, lauvām, tīģeriem – virs zemmēles kauliem līdz pat galvaskausam sniedzas blīvi skrimšļi, kas traucē kauliem vibrēt. Toties tas nostiprina balss aparātu tā, ka lauva var rūkt 114 decibelu lielā skaļumā. 
    • Murrāšana visbiežāk nozīmē pateicību vai labsajūtu – murrā paēduši kaķi, aizmiegot… Taču murrāšana ne vienmēr nozīmē, ka kaķis ir apmierināts. Ir kaķi, kas skaļi murrā, kad ir izbijušies vai apvainoti.
    • Ar murrāšanas palīdzību kaķis var izteikt arī dusmas. Šajā gadījumā murrāšana krasi tiek pārtraukta, bet pēc tam pastiprinās. Kaķis, kuru ilgi glauda vai tur rokās pret viņa paša gribu, tā izrāda savu neapmierinātību.
    • Kaķēni pirmo reizi sāk murrāt, atrodot mātes pupu. Maigas intonācijas izdod arī kaķenes, komunicējot ar saviem bērniem.
    • Murrā pat slimi un mirstoši kaķi. Acīmredzot no atvieglojuma brīdī, kad pierimst sāpes.
    • Kad kaķis murrā, ir praktiski neiespējami saklausīt viņa sirdspukstus un elpošanu. Interesanti, ka daudzi kaķi pārstāj murrāt, ja redz no krāna tekošu ūdeni. Tāpēc bieži veterinārārsti atver savā kabinetā ūdenskrānu, lai kaķis pārstātu murrāt un ārsts varētu sadzirdēt viņa sirdi un elpu. 
    • Ir versija, ka murrāšana ir kaķu šūnu reģenerācijas mehānisms. Turklāt šūnu atjaunošanās notiekot arī cilvēkam, kas murrāšanas brīdī ir ar kaķi kontaktā.
    • Ir versija, ka murrāšana uztur asinsrites efektivitāti un tādā veidā saglabā veselību. 

    Raksts publicēts žurnālā Astes 2008. gada 8. numurā.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē