• Kāpēc hipeastrs nezied?

    Māja
    Lolita Lūse
    Lolita Lūse
    9. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: ORLIO / Shutterstock
    Diemžēl par hipeastru neziedēšanu bieži vien sūdzas tieši pārcentīgie puķkopji: tās, kurām žēl augu atstāt bez barības un ūdens. Un tā ir kļūda! Ja hipeastru visu gadu laista un mēslo, tas par ziedēšanu pat nedomās. Konsultē Jānis Dukaļskis, sīpolpuķu audzētājs.

    Raksts no žurnāla Ievas Dārzs arhīva

    Hipeastru miera un ziedēšanas perioda klasika: no novembra līdz janvārim atpūšas, no februāra līdz aprīlim zied.

    Miera periods hipeastriem ir ļoti nozīmīgs: lekni aug un krāšņi zied tikai tie sīpoli, kas vidēji 2–5 mēnešus labi atpūtušies piemērotos apstākļos. Miera periodu var izlaist vienīgi nelieliem hipeastru sīpoliņiem: tos pāris gadu no vietas laista un mēslo, mudinot ātrāk augt lieliem, un tad beidzot liek gulēt, lai sagaidītu ziedus. 

    Miera periodā augus nebaro, nelaista un glabā piemērotā temperatūrā: pirmajos mēnešos siltums telpā nedrīkst pārsniegt 16–18 grādu, bet mēnesi pirms ziedēšanas telpai jābūt par pāris grādiem siltākai. Dažkārt tiek ieteikts hipeastru sīpolus glabāt ledusskapja apakšējā nodalījumā, tomēr īstas vajadzības tā rīkoties nav – miera periodu augs var aizvadīt arī turpat uz palodzes, kur pirms tam ziedējis. Vienīgais iemesls pārvietot puķpodu varētu būt dzeltējošās lapas – tās nav īpaši dekoratīvas.

    Jāatceras, ka miera periodam hipeastrs jāsagatavo pamazām. Nedrīkst tā: laista, laista un baro, baro, bet tad pēkšņi – viss, tagad dzīvo badā! Par ko augam tāds sods? Viss jādara pamazām: augu baro divreiz mēnesī, bet pirms miera perioda tas jāmēslo vairs tikai vienu reizi, arī laistīšana jāsamazina pakāpeniski.

    Miera periodā augus nelaista, padzerties tiem jāsāk dot vien tad, kad jau parādījies ziedpumpurs.

    Ļoti svarīgi ievērot noteikumu, ka ūdeni nedrīkst liet ne uz auga lapām, ne ziedpumpura, turklāt ne modināšanas, ne ziedēšanas laikā augam nevajag papildu mēslojumu – pareizi koptam augam barībai jābūt uzkrātai jau līdz ziedēšanai, jo papildu barība tam jāsāk dot, līdzko parādās lapas. Atsākot barošanu, nedrīkst augam uzreiz dot ierasto barības devu, labāk sākumā dot pusi no tās.

    Hipeastri jaunā podiņā jāpārstāda ik pēc diviem, pat trim gadiem. Tas jādara ļoti uzmanīgi, netraumējot auga saknes. Pārstādot augu, pie lielā sīpola var atrast mazos sīpolēnus – tos var stādīt atsevišķā podiņā, tā iegūstot jaunu hipeastru.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē