Kur svētki, tur svinību galds, baltais galdauts un… traipi. Kafijas un sarkanvīna traipi ir vieni no grūtāk tīrāmajiem ēdiena traipiem, taču ir pārbaudīti veidi, kā tos var mēģināt iztīrīt mājas apstākļos.
Kafijas traipi
Kamēr galdauts vēl uzklāts uz galda, traipu var patīrīt ar aukstā ūdenī samitrinātu drāniņu. Var uzpilināt arī nedaudz traipu tīrīšanas līdzekļa vai uzkaisīt mazliet veļas pulvera. Tomēr, ja uz galda ir ēdiens, ar to vajadzētu rīkoties uzmanīgi.
Ja izlijusi melna kafija, galdautu vajadzētu iespējami ātri izskalot vai iemērkt aukstā ūdenī. Var pievienot arī veļas mazgāšanas līdzekli.
Ja traips jau apžuvis, pirms mazgāšanas to ieteicams skalot remdenā ūdenī un patīrīt ar veļas ziepēm vai saudzīgu traipu tīrīšanas līdzekli.
Kafiju ar pienu no galdauta vislabāk varēs izskalot ar aukstu ūdeni.
Kafijas, tāpat kā šokolādes, traipu tīrīšanā labi palīdz silts glicerīns.
Veikalos pieejamas arī speciālas mitrās salvetes, kas paredzētas dažādu traipu, tostarp kafijas, tīrīšanai.
Zināma tautas metode, kā atbrīvoties no iekaltuša kafijas traipa, ir uz tā uzlikt olas dzeltenumu.
Vīna traipi
Sarkanvīna traipi ir vieni no noturīgākajiem un grūtāk tīrāmajiem traipiem, un jācenšas tos iztīrīt pēc iespējas ātrāk. Ja traips paspēs kārtīgi iesūkties, vēlāk no gaiša auduma to pavisam iztīrīt vairs nevarēs.
Pareizākais būtu galdautu nekavējoties noņemt un skalot zem auksta ūdens, mēģinot skalot tikai traipa vietu un neļaujot traipam plesties lielākam. Ja galdautu nevar noņemt, traips jānosusina, tam var uzbērt sodu vai sāli vai patīrīt ar aukstā ūdenī samitrinātu drāniņu. Tas jācenšas izdarīt pirmajā pusstundā, kopš vīns izlijis.
Diemžēl arī spēcīgs balinātājs vai traipa berzēšana var neiztīrīt ieēdušos sarkanvīna traipu – traips paliks, taču audums būs sabojāts. Ja galdauts ir mīļš, drošāk būtu veikt ķīmisko tīrīšanu.
Dzeltenīgus traipus atstāj arī baltvīns, tomēr šie traipi nav tik noturīgi kā sarkanvīna radītie. Baltvīna traipu var patīrīt ar ledus gabaliņu, līdz traips pazudis pavisam, un tad nosusināt. Nevajag izmantot krāsainas papīra salvetes, jo tās vēl papildus iekrāsos audumu. Galdautu nevajadzētu likt žāvēties, pirms traips nav iztīrīts pilnībā.
Ja nebaidies izmantot tautas metodes, mazliet apžuvušu sarkanvīna traipu vari tīrīt ar pienu – to uzlej uz traipa un nosusina. Šo procedūru atkārto tik ilgi, līdz traips pazudis.
Pēc tautas metodes sarkanvīna traipa tīrīšanai var izmantot arī gāzētu minerālūdeni vai citronu. Tomēr citrons gan balina – tātad nav piemērots krāsainu galdautu tīrīšanai –, gan arī atstāj dzeltenus traipus – tātad neder baltu un gaišu galdautu tīrīšanai.
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit
Izskatās, ka Tu izmanto reklāmu bloķēšanas rīku (ad-blocker)?
Mūsu portāla lasītājiem bez maksas ir pieejami kvalitatīvi raksti. Reklāmas ir vienīgais veids, kā mēs varam turpināt piedāvāt bezmaksas saturu. Lūdzu, izslēdz savu reklāmu bloķēšanas rīku (ad-blocker)!