• Kā atjaunot vecu un nekoptu tūju dzīvžogu?

    Dārzs
    Kristīne Sēnele
    19. jūlijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Ja tūju dzīvžogs savā vaļā audzis gadiem un varbūt pat gadu desmitiem, jāveic atjaunojošā griešana. To veic pirms aktīvā augšanas perioda. Konsultē Andrejs Vītoliņš, stādaudzētavas «Dimzas» vadītājs.

    Ja jāatjauno vecs dzīvžogs, kas savā nodabā audzis gadus 20 un nav pat formēts, būs nepieciešama atjaunojošā griešana. Tā gan būs jāatliek līdz nākamā gada agram pavasarim. Tas darāms īsi pirms intensīvās augšanas perioda, jo tad dzīvžogs glītu izskatu atgūs krietni ātrāk. Tā kā šādā griešanā parasti jāķeras klāt arī lielajiem zariem, pēc pavasara griešanas rētas labāk aizaugs, snaudošie pumpuri veiklāk aizpildīs neglītos tukšumus. Vēl viens iespējamais atjaunojošās griešanas laiks ir jūlija beigas, kas atkal ir īsi pirms otrās intensīvās augšanas perioda. Skujeņiem tādi gadā ir divi – pavasarī un vasaras otrajā pusē, bet pēdējais ir mazāk jaudīgs. 

    Vai atjaunojošā griešanā tūjas var uzreiz no pieciem metriem nogriezt līdz diviem?

    Atbilde ir kategorisks nē, jo te jau runa ir par tūjas spēju izdzīvot. Maksimālais, ko nebūtu vēlams pārsniegt, veicot atjaunojošo griešanu, ir 30 procenti no koka lapotnes. Šāda apgriešana jāveic pakāpeniski. Taču šādu apjomu nevajadzētu griezt katru gadu. Ja vienā reizē pārcentīsies, augs nevarēs tik labi uzņemt barības vielas, tas kļūs slimību un kaitēkļu uzņēmīgāks. Tāpat jāatceras, ka spēcīgi apgriezts augs būs īpaši cītīgi jālaista, jo līdz ar lapotni ir atņemta arī daļa spēju uzņemt mitrumu. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē